Surpriza categoriei I Banca Transilvania profit brut cu 51% mai redus

In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din ultima perioada, actionarii au putut observa cat de afectate de criza economica globala sunt companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). O parte dintre societati se confrunta cu venituri in scadere pe fondul reducerii cererii, iar altele au decis sa micsoreze valoare investitiilor pentru acest an pentru a nu afisa pierderi substantiale.

Din sectorul financiar cel mai surprinzator anunt al perioadei de raportari a venit din partea Bancii Transilvania (TLV), care estimeaza pentru acest an un profit brut de 85 milioane lei (20 milioane euro), in scadere cu 51% fata de rezultatul financiar din anul precedent.

La un declin al profitului se asteapta si BRD Societe Generale (BRD), cu 10% pana la 1,024 miliarde lei, insa pentru Banca Comerciala Carpatica (BCC) acest an ar putea fi unul foarte bun, in conditiile in care institutia si-a bugetat un rezultat financiar de opt ori mai mare, la 6,73 milioane lei.

Asteptari sumbre are si Azomures (AZO), care anticipeaza pentru anul in curs un profit de 7,41 milioane lei, mai mic cu 85% decat cel din 2008, pe fondul scaderii cererii de ingrasaminte pe plan mondial.

Criza a afectat toate domeniile de activitate, inclusiv pe cel al operatorilor portuari, printre care se afla si Socep (SOCP). Compania vede in acest an un profit brut de 2 milioane lei, de peste patru ori mai redus, decat rezultatul financiar de 9,12 milioane lei.

Operatorul portuar a anuntat ca va disponibiliza 260 de salariati, fata de 126 anuntati la inceputul lunii aprilie, pe fondul scaderii activitatii in terminalul de containere si a traficului de marfuri generale.

Chiar si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) se asteapta la o reducere a profitului cu pana la 47% in conditiile in care multe companii din portofoliu nu mai ofera dividende, iar investitiile in actiunile listate au adus pierderi.

Cea mai mare companie romaneasca, Petrom (SNP), anticipeaza un profit in crestere cu 8,6% pentru 2009, la 1,11 miliarde lei si o reducere investitiilor cu 26%.

“Modul in care sunt indeplinite estimarile de profit si venituri ale companiilor in Bugetele de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2009 cred ca va conta mai mult in cazul companiilor de la categoria I, care au un istoric bun privind indeplinirea acestora”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza in cadrul Intercapital Invest.

Asteptari negative de profit sunt incluse in pretul actiunilor

Asteptari negative de profit sunt incluse in pretul actiunilor“In contextul crizei economice actuale, cotatiile companiilor listate au incorporate asteptari negative de profit, iar valoarea intrinseca a acestora este calculata facand estimari pe termen lung in functie de performantele financiare anterioare, calitatea managementului, industria in care activeaza, si se tine cont mai putin de estimarile de profit pentru anul 2009 sau chiar 2010”, explica Andreea Gheorghe.

Totusi, profiturile estimate pentru acest an nu par sa influenteze prea mult investitorii, deoarece stirile si cresterile de pe pietele internationale au o mai mare influenta asupra pietei.

“Tot ce conteaza acum e climatul economic, vestile venite de la americani si europeni, aprecierile cu privire la economia Romaniei, lucruri care tin mai mult de o starea generala decat de date clare, certe, din prezent. Iar asta pentru ca la bursa se tranzactioneaza asteptarile viitoare si nu cifrele din trecut. Si tocmai aceste asteptari sunt atat de neclare in momentul de fata”, considera Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Andreea Gheorghe subliniaza ca o companie trebuie evaluata continuu si trebuie tinut cont de faptul ca Romania este o economie emergenta. “Nu este nimic iesit din comun o majorare de 7% a Produsului Intern Brut (PIB) si o rata de crestere de profitului unei societatii de 100% este normala, la fel cum este si scadere cu 4% a PIB-ului si o reducere cu 99% a rezultatul financiar al aceleasi companii”, explica ea.

O valoare foarte mica sau negativa a profitului nu este atat de relevanta in evaluare, mai ales daca compania respectiva este una ciclica si are un istoric financiar bun.

In prezent, putem acorda ponderi mai mari in analiza unei companii altor factori fundamentali, precum vanzarile/actiune, valoarea contabila/actiune, etc. Intr-un mediu atat de instabil ca cel din prezent, cel mai mult are de suferit profitul net al unei companii, continua reprezentantul Intercapital Invest.

Companiile de la categoria a II-a sunt mai optimiste

Companiile de la categoria a II-a sunt mai optimisteMulte dintre societatile prezente la categoria a II-a a Bursei se asteapta la cresteri ale rezultatelor financiare, iar altele considera ca vor trece chiar pe profit in acest an.

De exemplu, producatorul de bere Bermas Suceava (BRM) estimeaza ca va obtine un profit de 1,77 milioane lei, dublu fata de 917.500 lei obtinute in 2008.

Desicererea mondiala de automobile este in scadere drastica, producatorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) vede o majorare a profitului de peste sapte ori pana la 3,1 milioane lei, in timp ce competitorul sau Altur Slatina (ALT) anticipeaza o reducere cu 16% a rezultatelor, pana la 2,5 milioane lei.

Printre companiile care spera ca 2009 va reprezenta intoarcerea sau trecerea pe profit se afla Armatura Cluj (ARM), TMK Artrom Slatina (ART) si Electroputere Craiova (EPT).

Armatura Cluj se asteapta la un profit de 146.000 lei fata de pierderile de 1,06 milioane lei realizate anterior.

TMK Artrom si Electroputere estimeaza ca vor obtine profituri de 33,66 milioane lei, respectiv 3,81 milioane lei dupa pierderile record din anul precedent.

“Companiile de la categoria a II-a nu au un istoric bun in privinta bugetului de venituri si cheltuieli, mai ales la indicatorul profit. Sunt multe companii de la categoria a II-a care au estimari nerealiste, mai ales in ceea ce priveste profitul net pentru anul 2009, insa acest lucru nu este o surpriza avand in vedere realizarile fata de estimari din ultimii ani”, indica analistul Intercapital Invest.

Variabilele nefavorabile luate in calcul, de managerii companiilor

Variabilele nefavorabile luate in calcul, de managerii companiilorFinalul anului 2008 a fost unul imprevizibil pentru multe companii listate, acest lucru accentuand gradul de nerealizare a indicatorilor de profit pentru ultima parte a anului.

“Tind sa cred ca in estimarile facute pentru 2009, managerii companiilor listate au luat in calcul mult mai multe variabile nefavorabile care ar putea contribui la evolutia negativa a activitatii societatilor in cauza si asta pentru ca, mai ales companiile cu un istoric bun al indeplinirii BVC, prefera sa publice bugete mai rezervate si sa le depaseasca, chiar si in conditii neprielnice ale activitatii”, declara Andreea Gheorghe.

Paul Brendea afirma ca atat bugetele realizate de companii, cat si modelele de proiectii utilizate de analisti au la baza un set de parametri, cum ar fi rata inflatiei, cursurile valutare, dinamica PIB-ului, randamentul la maturitate al titlurilor de stat, care, din pacate, sunt intr-o zona de volatilitate mare, ceea ce face putin relevante aceste predictii.

“Poate parea un paradox faptul ca, in mintea investitorului autohton, raportarea de catre Intel Corporation a unui profit trimestial peste asteptari are un impact mai mare decat profitul bun raportat de SIF Oltenia pe primul trimestru, cu 50% mai mare decat profiturile cumulate ale celorlalte 4 SIF-uri. Dar nu cred ca este un paradox, in conditiile in care miscarile de pe pietele internationale influenteaza mai mult bursa de la noi decat factorii interni, iar aceste piete internationale inca reactioneaza rapid si puternic la rezultatele financiare ale companiilor”, conchide specialistul Prime Transaction.