1 / 5

Surpriza categoriei I Banca Transilvania profit brut cu 51% mai redus

In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din ultima perioada, actionarii au putut observa cat de afectate de criza economica globala sunt companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). O parte dintre societati se confrunta cu venituri in scadere pe fondul reducerii cererii, iar altele au decis sa micsoreze valoare investitiilor pentru acest an pentru a nu afisa pierderi substantiale.

Din sectorul financiar cel mai surprinzator anunt al perioadei de raportari a venit din partea Bancii Transilvania (TLV), care estimeaza pentru acest an un profit brut de 85 milioane lei (20 milioane euro), in scadere cu 51% fata de rezultatul financiar din anul precedent.

La un declin al profitului se asteapta si BRD Societe Generale (BRD), cu 10% pana la 1,024 miliarde lei, insa pentru Banca Comerciala Carpatica (BCC) acest an ar putea fi unul foarte bun, in conditiile in care institutia si-a bugetat un rezultat financiar de opt ori mai mare, la 6,73 milioane lei.

Asteptari sumbre are si Azomures (AZO), care anticipeaza pentru anul in curs un profit de 7,41 milioane lei, mai mic cu 85% decat cel din 2008, pe fondul scaderii cererii de ingrasaminte pe plan mondial.

Criza a afectat toate domeniile de activitate, inclusiv pe cel al operatorilor portuari, printre care se afla si Socep (SOCP). Compania vede in acest an un profit brut de 2 milioane lei, de peste patru ori mai redus, decat rezultatul financiar de 9,12 milioane lei.

Operatorul portuar a anuntat ca va disponibiliza 260 de salariati, fata de 126 anuntati la inceputul lunii aprilie, pe fondul scaderii activitatii in terminalul de containere si a traficului de marfuri generale.

Chiar si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) se asteapta la o reducere a profitului cu pana la 47% in conditiile in care multe companii din portofoliu nu mai ofera dividende, iar investitiile in actiunile listate au adus pierderi.

Cea mai mare companie romaneasca, Petrom (SNP), anticipeaza un profit in crestere cu 8,6% pentru 2009, la 1,11 miliarde lei si o reducere investitiilor cu 26%.

“Modul in care sunt indeplinite estimarile de profit si venituri ale companiilor in Bugetele de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2009 cred ca va conta mai mult in cazul companiilor de la categoria I, care au un istoric bun privind indeplinirea acestora”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza in cadrul Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri