AIPC: Pragul de detinere la SIF-uri este inexplicabila intr-o economia de piata

AIPC: Pragul de detinere la SIF-uri este inexplicabila intr-o economia de piataAsociatia Investitorilor pe Piata de Capital afirma ca dispozitiile art. 286, indicativ 1 din Legea nr. 297/2004 sunt impotriva intereselor investitorilor de pe piata de capital din Romania, deoarece limiteaza, in mod nepermis, dreptul la dobandirea actiunilor emise de catre cele cinci societati de investitii financiare.

Marii investitori ocolesc piata de capital din Romania sau isi pastreaza investitiile la un nivel de redus si din cauza interventiei nepermise a statului in viata unor societati private, exemplu cel mai elocvent ar fi cel limitei de detinere la SIF-uri.

Existenta unui prag de detinere la capitalul social al unei societati cu capital integral privat, stabilit printr-un act al puterii executive, confirmat apoi de catre Parlament, este inexplicabila pentru orice persoana care crede in valorile economiei de piata, se arata in scrisoarea remisa Curtii Constitutionale.

“Aceasta este, de altfel, si opinia reprezentantilor marilor fonduri multinationale de investitii, membre ale Asociatiei noastre, entitati care sunt limitate in a investi sume superioare in economia romaneasca, si, implicit, in a plati impozite mai mari bugetului de stat al Romaniei”, informeaza AIPC.

O astfel de limitare ar fi fost justificata in ipoteza in care statul ar fi detinut participatii la SIF-urilor, insa capitalul social al SIF-urilor este in totalitate privat, subliniaza reprezentantii Asociatiei.

Discutiile pe acest subiect revin in atentia publica in fiecare an

Discutiile pe acest subiect revin in atentia publica in fiecare an“Pragurile la SIF-uri au deschis numeroase discutii de-a lungul timpul, iar acum au revenit din nou in atentie. Atat AIPC, cat si reprezentantii Bursei si investitorii vor eliminarea lor”, a declarat, pentru Wall Street, Mirela Maxim, director al reprezentantei din Bucuresti a Interdealer Capital Invest.

Ea sustine ca, daca conducerea SIF-urilor va dori sa determine un anumit prag, cum ar fi cel de 5%, decizia ar trebui sa fie luata intr-o adunare generala extraordinara, iar actionari sa decida acest lucru, nu sa fie impuse printr-un demers legislativ.

“Ramane de vazut daca Curtea Constitutionala va declara daca aceste praguri sunt constitutionale sau nu”, continua Maxim.

Fondurile mari de investitii doresc sa detina managementul SIF-urilor, in conditiile in care aceasta limita va fi scoasa, fiind ceea ce si brokerii si investitorii isi doresc. “Credem ca actuala conducerea nu face fata contextului actual al pietelor de capital”, explica reprezentanta Interdealer.

Lipsa emitentilor noi tine departe fondurile mari

Lipsa emitentilor noi tine departe fondurile mariLipsa emitentilor noi si a unor sectoare importante de la Bursa, criza financiara, lichiditatea redusa, numarul mic de instrumente financiare, neintroducerea short-selling-ului si a conturilor globale se afla printre principalele probleme care impiedica intrarea fondurilor straine mari in piata de capital romaneasca.

“Nu pragul la SIF-uri este marele dezavantaj pe care Bursa il are si determina fondurile mari straine sa nu investeasca in Romania. Problema trebuie rezolvata, dar nu este cea mai mare”, a declarat Razvan Pasol (foto), manager Intercapital Invest.

Iulian Panait, presedinte KD Invest, este de acord cu afirmatiile AIPC, insa subliniaza ca pragul de detinere la SIF-uri nu este singurul motiv pentru care fondurile straine de investitii nu intra pe piata romaneasca.

“In general, principalele probleme sunt determinate de faptul ca emitentii sunt putini, nu avem prezente la bursa domenii importante, iar lichiditatea redusa a tranzactiilor ar impiedica miscarea fondurilor mari,. De asemenea, Romania are o economia emergenta, exista riscul legislativ, politic, pe Bursa nu s-au implementat conturile globale, nu se pot face tranzactii de short-selling, iar numarul instrumentelor financiare este limitat”, sustine Panait.

Nu suntem pe radarul marilor investitorilor

Nu suntem pe radarul marilor investitorilorDe asemenea, si ratingul de “junk investment” al Romaniei dat de doua dintre cele mai importante agentii de rating in cursul anului trecut inlatura fondurile de investitii mare a caror politica de investitii este data de catre astfel de recomandari.

“Pragul de detinere la SIF-uri este un impediment pentru fondurile straine, iar multe dintre ele au ajuns la pragul de 1%, cat permite legislatia in vigoare, conform statisticilor de la finalul anului 2007 – inceputul lui 2008”, explica Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management.

El spune ca lichiditatea pietei nu permite construirea unor pozitii importante atat in demersul de investire, cat si de dezinvestire, iar conjuctura actuala a determinat o aversiune ridicata la risc si a investitorilor straini, nu doar in privinta Romaniei cat si privind tarile din Europa de Est.

“Romania este, din nefericire, o piata ingusta. Nu suntem prezenti pe radarul marilor investitori, poate doar pe cel al investitorilor regionali”, declara Mihail Ion.

Ridicarea pragului este o evolutie fireasca

Ridicarea pragului este o evolutie fireascaPrintre efectele ridicarii pragurilor de detinere la cele cinci societati de investitii financiare intrevazute de participantii la piata de capital romaneasca se numara cresterea lichiditatii, dinamizarea tranzactiilor si cresterea interesul atat a investitorilor straini cat si autohtoni.

“Ipotetic, daca s-ar majorat sau elimina pragul de detinere la SIF-uri am putea observa un interes mai mare pe bursa. SIF-urile sunt printre cele mai importanti emitenti de la noi, iar investitiile fondurilor sunt restrictionate de acest prag”, explica Pasol.

De asemenea, el sustine ca aceasta ridicare a pragului este o evolutie fireasca, asa cum pragul a fost ridicat de la 0,1% la 1%, se poate majora si la 5%.

“Efectele ridicarii pragului vor fi puternice pentru o perioada relativ scurta de timp, va creste lichiditatea mult peste nivelurile actuale, dar pe o perioada de timp mai lunga situatia se va echilibra”, ne-a declarat Eugen Voicu (foto), director general Aviva Investors.