1 / 6

AIPC: Pragul de detinere la SIF-uri este inexplicabila intr-o economia de piata

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital afirma ca dispozitiile art. 286, indicativ 1 din Legea nr. 297/2004 sunt impotriva intereselor investitorilor de pe piata de capital din Romania, deoarece limiteaza, in mod nepermis, dreptul la dobandirea actiunilor emise de catre cele cinci societati de investitii financiare.

Marii investitori ocolesc piata de capital din Romania sau isi pastreaza investitiile la un nivel de redus si din cauza interventiei nepermise a statului in viata unor societati private, exemplu cel mai elocvent ar fi cel limitei de detinere la SIF-uri.

Existenta unui prag de detinere la capitalul social al unei societati cu capital integral privat, stabilit printr-un act al puterii executive, confirmat apoi de catre Parlament, este inexplicabila pentru orice persoana care crede in valorile economiei de piata, se arata in scrisoarea remisa Curtii Constitutionale.

“Aceasta este, de altfel, si opinia reprezentantilor marilor fonduri multinationale de investitii, membre ale Asociatiei noastre, entitati care sunt limitate in a investi sume superioare in economia romaneasca, si, implicit, in a plati impozite mai mari bugetului de stat al Romaniei”, informeaza AIPC.

O astfel de limitare ar fi fost justificata in ipoteza in care statul ar fi detinut participatii la SIF-urilor, insa capitalul social al SIF-urilor este in totalitate privat, subliniaza reprezentantii Asociatiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri