Sectorul financiar cel mai greu si cel mai interesant business

Traiectoria carierei presedintelui Fairwind Securities a fost una volatila, osciland de la Drept la management, de la industria petroliera la cea financiara.

Absolvent al Facultatii de Drept, Andrei Stefan (foto) a practicat avocatura in Romania, timp de 3 ani. In Statele Unite ale Americii, imediat dupa absolvirea unui MBA in management, consultanta si finante, a participat la un proiect in cadrul gigantului Exxon Mobil, cea mai mare companie listata din lume. Din 2005 pana in prezent, el lucreaza in grupul Rompetrol, la diverse companii din grup. Timp de un an, a cochetat cu analiza financiara, la Eastern Securities, compania de brokeraj la care este actionar senatorul UDMR Verestoy Attila.

Andrei Stefan spune ca posibilitatea de a lucra in mai multe industrii i-a dat deschidere si posibilitatea de a intalni mai multe probleme, avand astfel mai multe avantaje competitive.

Asemanarea este ca in toate job-urile sale a avut o activitate orientata pe retail si a lucrat direct cu clientii.

“Posibilitatea de a lucra in strainatate iti ofera un acces la un anumit know-how, vezi si intelegi cum se construiesc afacerile intr-o economie de piata cu traditie si ajungi sa crezi ca Romania poate fi o baza foarte buna de plecare pentru a construi un business bun”, a declarat Andrei Stefan.

Dupa un an de la lansarea Fairwind, timp in care s-au dedicat mai mult activitatii de organizare, structurare a echipei si de lansarea unui set de produse financiare, Stefan spune ca este cel mai greu business testat pana acum.

“Genul de client cu care lucrez este mereu in cautare de produse si servicii mai bune, este foarte pretentios. Este un job provocator si interesant”, declarat Stefan.


Un context negativ versus sustinerea celui mai bogat roman

Un context negativ versus sustinerea celui mai bogat romanPerioada de lansare a afacerii nu a fost cea mai buna, tinand cont de faptul ca piata de capital se afla in plin trend descendent.

Actionarul majoritar al Fairwind Securities, Rompetrol Holding, a finalizat in mai 2008 achizitionarea pachetul majoritar de actiuni a societatii UniCredit Securities SA, iar in iunie anul trecut a decis majorarea cu 1,1 milioane dolari a capitalului social si extinderea obiectului de activitate a societatii.

Pe langa numele miliardarului roman, care de multe ori este asociat involuntar cu firma de catre cei care cunosc actionariatul, Stefan spune ca sustinerea si flerul in afaceri a lui Patriciu s-a realizat doar la nivel strategic.

“Consultanta pe care domnul Patriciu ne-o da, sfaturile sale si experientele profesionale ne ajuta sa cream un avantaj competitiv. Implicarea sa a fost doar la nivel strategic, nu operational, dar faptul ca Dinu Patriciu este actionarul majoritar al companiei este un avantaj net”, explica Stefan.

El il caracterizeaza ca un actionar majoritar ce se implica la nivel strategic, dar deciziile finale raman tot ale actionariatului, fara sa impuna vreun demers.

Pe de alta parte, sa conduci o firma a miliardarului roman implica si multe responsabilitati si provocari.

“Patriciu este un om de afaceri cu mult fler, care cere mult de la cei cu care lucreaza, fiind tot timpul o provocare. Nu cred ca mi-ar fi placut altfel, as fi considerat ca nu ma aflu la locul potrivit daca nu ne-ar fi impus niste obiective cu adevarat interesante si provocatoare”, a continuat el.



Vrem un portofoliu diversificat si expunere pe mai multe piete de capital

Pe o piata financiara inca in deriva din cauza furtunii crizei, cu numele lui Dinu Patriciu in spate si cu o echipa tanara, Fairwind ataca o nisa care inca se contracta, din cauza scaderii volumelor de tranzactionare din piata de capital.

Strategia: un set de produse financiare in premiera pentru piata romaneasca, o platforma de tranzactionare a instrumentelor financiare in aproximativ 100 de piete de capital, cu o investitie de peste 100.000 de dolari.

“Motivul principal al extinderii este diversificarea portofoliului. Chiar daca trendul descendent ar fi continuat si in ultimii doi ani, Romania ar fi reprezentat un potential risc. Deci, trebuie sa avem posibilitatea de a tranzactiona pe alte piete si sa o oferim clientilor nostri”, explica presedintele firmei.

Chiar daca piata bursiera nu este in cea mai buna forma si multe din SSIF-uri se afla la un pas de faliment, Fairwind mizeaza pe ideea ca “orice criza este o oportunitate”.

”Am cautat sa oferim posibilitatea de a avea un portofoliu diversificat, de a oferi acces la diverse instrumente financiare care sa puna clientii la adapost de toate riscurile pe care le-am constatat anul trecut. Sper ca acest lucru sa fie un avantaj competitiv, mai ales ca ma astept la astfel de miscari si din partea altor SSIF-uri”, sustine Andrei Stefan.

Astfel, scopul este de a limita expunerea pe o singura piata, din punct de vedere al managementului riscului.

Pana acum, pietele straine pe care compania a tranzactionat cel mai mult sunt cele din Statele Unite ale Americii.

Noua platforma asigura posibilitatea tranzactionarii unui set diversificat de instrumente financiare (actiuni, ETF-uri - exchange traded funds, futures, optiuni, optiuni futures, SSF-uri - single stock futures, EFP-uri - exchange for physical, waranturi - warranties, ForEx - tranzactii valutare, obligatiuni, unitati de fonduri mutuale si CFD-uri - contracts for differance) in 100 de piete de capital - Australia, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Hong-Kong, India, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Romania, Singapore, Spania, Korea de Sud, Suedia si Statele Unite ale Americii.

In ce priveste cota de piata, presedintele firmei de brokeraj, care in prezent se afla la jumatatea topului dupa rulajele la BVB, spune ca vor ocupa un loc in top 10, daca se vor lua in calcul tranzactiile totala ale companiei, indiferent de pietele de capital unde sunt facute.

Conteaza ce am construit si ce va fi de acum inainte

In primul an dupa finalizarea procesului de achizitie, echipa Fairwind s-a concentrat pe partea operationala, urmand ca marketingul sa atace piata de acum inainte.

“Pentru mine nu este relevant ce s-a intamplat pana acum, ci tot ce am reusit sa construim si ce vom face de acum inainte”, a declarat Stefan.

Compania numara in prezent 15 angajati si 5 agenti de servicii de investitii financiare autorizati, iar in 2008 a inregistrat un rulaj de tranzactionare de 80 milioane USD, in crestere cu peste 800% fata de nivelul atins in 2007.

Echipa este inca mica, iar pana acum au cautat sa minimizeze costurile. Astfel, cei din management sunt polivalenti, indeplinind mai multe sarcini.

Pe langa activitatile de presedinte, Stefan mai coordoneaza departamentul de marketing, cel de research, cel de asset management si de dezvoltare a infrastructurii informatice.

Claudiu Simulescu, directorul companiei, fost presedinte al firmei de brokeraj Eastern Securities, se ocupa si de partea de tranzactionare.

“A fost o decizie luata impreuna, am stabilit sa separam competentele, asa incat tot ce avem mai bun sa se reflecte si asupra companiei”

Compania are in prezent 200 de clienti activi, atat de retail, cat si institutionali, printre care si Dinu Patriciu.

Despre criza, Romania si oportunitati

Despre criza, Romania si oportunitatiAndrei Stefan nu este foarte optimist in ce priveste situatia actuala a economiei, dar crede ca se vor diferentia jucatorii puternici, de cei care nu vor putea rezista crizei.

In opinia sa, o problema importanta este ca cei care se afla in pozitiile de management ale companiilor romanesti nu stiu cum sa conduca business-ul in situatii de criza, fiind toti obisnuiti cu ultimii 10-15 ani de cresteri continue ale PIB-ului si ale investitiilor straine.

“Este o situatie dificila, am fost mult timp tributari investitiilor straine care acum s-au oprit si constatam ca efectele negative vin in avalansa”, a declarat el.

In opinia sa, pentru a putea constata o revenire a economiei, va trebui sa permitem tarilor dezvoltate sa isi revina, pentru ca tara noastra este dependenta de ce se intampla in alte economii.

“Vom trece printr-un proces inflationist, vizibil si in economiile dezvoltate, si trebuie sa fim atenti la efectele pe care le-ar putea avea si la solutiile de a iesi din aceasta situatie”.

La nivel global, dar si in Romania, Stefan crede ca vor supravietui numai jucatorii care stiu cum sa isi mentina business-ul.

“Este o problema a resurselor esentiale, de a le pastra limita in ponderea totala, nu mai este legata de dezvoltare sau de forta de vanzari, ci de eficienta operationala. Vor reusi sa reziste doar cei puternici”, a mai spus Andrei Stefan.