BVB ataca Sibex? Care este scopul acestei miscari?

BVB ataca Sibex? Care este scopul acestei miscari?Potrivit unor informatii din piata, decizia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de a extinde limita de variatie a titlurilor din componenta indicelui BET are un alt scop decat cel oficial.

Masura BVB vizeaza deblocarea tranzactionarii in cazul in care se inregistreaza unele situatii de blocare a tranzactionarii in cazul in care apar situatii de blocare a tranzactionarii unui simbol pe piata principala.

Potrivit conducerii BVB, aceasta decizie are ca scop crearea unui cadru de tranzactionare flexibil, care sa se adapteze dinamic la cerintele pietei, care sa fie aplicabil tuturor participantilor la piata.

Pe de alta parte, surse din piata spun ca aceasta miscare ataca indirect Bursa Monetara si de Marfuri de la Sibiu, in special segmentul de derivate, puternicul concurent al segmentului aferent bursei bucurestene.

“Daca BVB extinde limita de variatie a acestor actiuni, efectele asupra Bursei din Sibiu vor fi dezastruoase. Practic, este nevoie de cateva zile cu variatii mari, pentru ca jumatate din jucatorii de la Sibiu sa inregistreze pierderi importante, pe care nu le vor putea plati. Ar mai fi un pas pana la distrugerea efectiva a concurentului BVB”, a declarat un broker din piata.

In plus, costurile foarte mari de tranzactionare de la Sibex au dus la o scadere a lichiditatii in ultima perioada, lucru ce situeaza bursa sibiana pe un trend negativ, spun brokerii.




Lupsan, Intercapital: Este un gest prematur

Lupsan, Intercapital: Este un gest prematurAlgoritmul este urmatorul: daca pretul unei actiuni va creste sau va scadea cu variatia maxim admisa, de 15%, si se va mentine la acel nivel pentru 15 minute, variatia va fi extinsa pana la 25%.

Acelasi mecanism se va aplica si la pragurile de 25%, 35%, ultima extindere de variatie fiind stabilita la 40%. Procedura se va aplica de maxim trei ori in decursul unei sedinte de tranzactionare pe sens (crescator sau descrescator).

"In conditii deosebite, care ar provoca o schimbare majora in pretul unui instrument financiar, directorul general al BVB poate dispune modificarea sau suspendarea limitei variatiei procentuale maxime a pretului pana la stabilizarea pretului", se arata in comunicatul Bursei.

Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, este impotriva acestei miscari pe care o considera prematura.

“Cred ca Bursa are nevoie de alte decizii mult mai importante in aceasta perioada. Extinderea limitei de variatie ar trebui aplicata la un nivel ridicat de maturitate a pietei de capital si in conditii de lichiditate ridicata. In aceste momente, nu face decat sa creasca foarte mult gradul de risc al investitorilor”, a declarat Lupsan, pentru Wall-Street.

La variatii atat de mari pentru un titlu, marjele pe derivate vor fi foarte mari, ceea ce ar putea afecta foarte mult pozitiile jucatorilor, in special cei short.

Initial, bursa a vrut sa extinda limita de variatie pentru toti emitentii de la categoria I, dar o mare parte din SSIF-uri s-au impotrivit, tocmai pentru ca ar fi creat marje foarte mari pe derivate, explica Marcel Murgoci, director adjunct de tranzactionare la Estinvest.

“Deoarece nu avem short-selling la BVB, cresterile nu pot fi contrabalansate si riscurile cresc. Pericolul este extrem de mare si ar trebui luate niste masuri pe pietele de derivate, pentru a limita potentialele pierderi. Totusi, un lucru bun este ca derivatele pe aceste actiuni sunt foarte putin tranzactionate”, a mai spus el.

Totodata, BVB a anuntat ca a trimis spre aprobare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o propunere privind modificarea Codului Bursei, cu privire la eliminarea nivelurilor de alerta ale indicelui BET.

Sibex: Decizia BVB favorizeaza miscarile excesive de pret si manipularea pietei

Sibex: Decizia BVB favorizeaza miscarile excesive de pret si manipularea pieteiMajorarea limitei de variatie la Bursa de Valori Bucuresti pana la +/- 40% este o masura care favorizeaza evolutii excesive de pret si manipularea pietei, a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Sibex, piata derivatelor fiiind direct afectata de aceasta decizie.

"Deocamdata, analizam efectele pe care le-ar putea avea decizia Bursei asupra pietei Sibex. In privinta masurilor pe care le vom aplica si noi, o decizie finala nu a fost luata, dar analizam in acest moment mai multe solutii", mentioneaza Cipariu, citat de NewsIn.

El sustine ca pe pietele foarte slabe, cum este si cea din Romania, nu era cazul sa se incurajeze astfel de excese.

”Limita actuala de 15% era foarte buna. Daca aveam o piata foarte lichida nu era nicio problema, pentru ca se regla totul, dar asa este foarte posibil sa se ajunga la aceasta variatie din zece tranzactii, dintr-un zvon sau manipulare", explica Darius Cipariu.

Potrivit proiectului redactat anul trecut de conducerea BVB, trecerea de la limita de variatie de 15% la 40% nu se va face brusc, ci gradual, fara sa ia prin surprindere investitorii si pentru a le lasa un timp pentru reactie si reflectie.

"La o prima analiza, variantele noastre sunt sa mentinem limitele actualele ale marjelor si variatiilor, iar in aceste cazuri o sa se blocheze piata si nu se vor mai face tranzactii, pana cand pretul futures va ajunge din urma pretul spot, ori sa marim marjele si atunci se va diminua din lichiditate", mentioneaza directorul adjunct al Sibex.