1 / 4

Farmache: Bursa este pregatita pentru ETF-uri

Exchange Trading Funds sunt produse financiare structurate intr-un mod similar cu fondurile mutuale, dar investitorii le pot tranzactiona ca si actiuni.

Ele urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar cumpara o singura actiune, la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara actiunile separat.

ETF-urile sunt un produs sintetic cu scopul de a urmari cele mai apropiate miscari ale preturilor pentru indicele suport. Unul din principalele beneficii ascociate cu ETF-urile sunt transparenta, lichiditatea, eficienta costurilor si diversificarea.

"Vrem sa aducem ETF-uri la tranzactionare, dar trebuie sa gasim un fond de investitii care sa lanseze aceste instrumente financiare, ce se construiesc pe structura unui indice bursier", a spus Stere Farmache (foto), citat de NewsIn.

Pretul ETF-urilor poate varia pe parcursul sedintei de tranzactionare, activele lor nete nefiind calculate in fiecare zi, deoarece se tranzactioneaza ca actiunile.

“Nu pot spune exact cand vom lansa aceste produse, pentru ca depinde de fondul de investitii care le va pregati si sustine”, a declarat Farmache, pentru Wall-Street.

In opinia sa, piata romaneasca de capital este suficient de pregatita pentru acest tip de instrumente. “Gradul de dezvoltare al pietei si experienta investitorilor permit introducerea acestor instrumente sintetice, care se concentreaza pe un cos de societati din indicii pietei, fiind foarte balansat si oferind diversificare”, a completat Farmache.

Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit.

De obicei, pentru ordinele de vanzare sau cumparare a ETF-urilor, brokerii percep comisioane similare celor cerute pentru ordinele obisnuite lansate in piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri