Corectiile sunt amplificate de incertitudinea SIF-urilor

Corectiile sunt amplificate de incertitudinea SIF-urilorLichiditatea din sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a fost de 5,7 milioane de euro, ajutata si de tranzactiile record din piata derivatelor, care au insumat 5 milioane de lei.

Presiunea la vanzare vizibila in special in a doua parte a sedintei a dus la o depreciere cu aproape 4 procente a indicelui societatilor de investitii financiare, BET-FI.

Una din cauzele punctuale ale deprecierii a fost amanarea pentru 7 iulie a deciziei cu privire la constitutionalitatea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

”Deprecierile au mers spre o medie de 3-4% dupa ce inca o data o decizie in privinta constitutionalitatii legii privind pragul si actiunii concertate a fost amanata. Influenta acestei amanari a fost intr-o buna masura destul de importanta, deoarece a venit ca o dezamagire pentru cei care au incercat sa speculeze momentul si ia determinat probabil sa inchida din pozitii. Cred ca a existat si un apetit catre marcari de profit sau reduceri de pozitii avand in vedere incertitudinea care primeaza in aceasta perioada”, a declarat Gabriel Necula (foto), director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, pentru Wall-Street.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,72%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,03%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,05%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 3,09%.

“Am avut o sedinta care a deschis in nota evolutiei de scadere din ziua precedenta a pietelor externe. Scaderile au fost destul de repede eliminate de revenirile pietelor de la inceputul zilei, dar trendul negativ nu a putut fi oprit nici de asteptata veste de la Curtea Constitutionala in privinta SIF-urilor”, a mai spus Necula.





Amonil a crescut intr-o piata pe minus

Amonil a crescut intr-o piata pe minusSingura actiune care a facut nota discordanta fata de evolutia pietei a fost Amonil Slobozia, care s-a apreciat cu 7,3%, fiind si cea mai tranzactionata actiune.

“Dupa vestea reluarii activitatii, Amonil a creat un interes destul de ridicat comparativ cu cel manifestat in zilele anterioare”, explica Necula.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 3,68 milioane lei si s-au depreciat cu 2,70%, la 0,90 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu tranzactii de 2,79 milioane lei si un declin cu 3,90%, la 0,74 lei.

Pretul titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a coborat cu 4,44%, la 0,86 lei, pe fondul unor schimburi de 1,51 milioane lei, in timp ce cotatia actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a scazut cu 4,92%, la 0,58 lei, pe o lichiditate de 753.719 lei.

Pe sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 2,38%, la 8,20 lei, pe fondul unor tranzactii de 1,87 milioane lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,86%, la 1,15 lei, pe suportul unui rulaj de 1,61 milioane lei.

Actiunile Erste Bank (EBS) s-au ieftinit cu 2,44%, la 80,10 lei, pe o lichiditate de 602.110 lei, iar titlurile Petrom (SNP) au pierdut 4,31%, ajungand la 0,244 lei, pe fondul unor schimburi de 1,65 milioane lei.

“Evolutia viitoare a pietei cred ca se va mentine intr-o zona de incertitudine, avand in vedere faptul ca toate influentele pozitive au fost incluze deja in evolutia de pana acum, iar in momentul acesta investitorii sunt destul de sensibili la vesti si analizeaza de 2 ori orice veste pozitiva, iar vestile negative imediat le incorporeaza in evolutii. Sunt sanse destul de mari sa asistam la o piata destul de slaba si poate si la corectii in perioada imediat urmatoare, dar trebuie sa asteptam confirmari ale acestor scenarii, care deocamdata sunt doar incercari de anticipare”, a declarat reprezentantul Prime Tranzaction.









Record pe piata derivatelor de la BVB

Record pe piata derivatelor de la BVBIeri, pe Piata Derivatelor de la BVB a fost inregistrat cel mai mare numar de contracte tranzactionate intr-o sesiune, cel mai mare numar de contracte din pozitii deschise si cea mai mare valoare notionala tranzactionata de la lansarea contractelor futures la BVB, a informat institutia.

Aceste recorduri au fost stabilite pe contractul futures valutar (EUR/RON Futures) care beneficiaza, incepand cu luna aprilie, de serviciile de market making furnizate de RBS Bank (Romania), pentru toate cele patru scadente listate la BVB: iunie 2009, septembrie 2009, decembrie 2009 si martie 2010.

„Imaginea oferita astazi de Piata Derivatelor vine sa confirme atat cresterea interesului participantilor si al investitorilor fata de instrumentele derivate listate la BVB, cat si importanta pe care o joaca participantul care-si asuma rolul de market-maker in consolidarea lichiditatii” a declarat Anca Dumitru (foto), director general al BVB.

In sedinta de ieri s-au tranzactionat 1.177 de contracte futures valutare, valoarea notionala inregistrata s-a ridicat la 5 milioane lei, iar numarul de contracte din pozitiile deschise pe contractul EUR/RON Futures a atins valoarea record de 1.355 (single counted).

Tranzactiile au fost realizate pe scadenta lunii iunie, iar contractul EUR09JUN a inregistrat cele mai multe contracte tranzactionate pana in prezent: 3.051, cu o valoare notionala totala de peste 12 milioane lei.