1 / 4

Corectiile sunt amplificate de incertitudinea SIF-urilor

Lichiditatea din sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a fost de 5,7 milioane de euro, ajutata si de tranzactiile record din piata derivatelor, care au insumat 5 milioane de lei.

Presiunea la vanzare vizibila in special in a doua parte a sedintei a dus la o depreciere cu aproape 4 procente a indicelui societatilor de investitii financiare, BET-FI.

Una din cauzele punctuale ale deprecierii a fost amanarea pentru 7 iulie a deciziei cu privire la constitutionalitatea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

”Deprecierile au mers spre o medie de 3-4% dupa ce inca o data o decizie in privinta constitutionalitatii legii privind pragul si actiunii concertate a fost amanata. Influenta acestei amanari a fost intr-o buna masura destul de importanta, deoarece a venit ca o dezamagire pentru cei care au incercat sa speculeze momentul si ia determinat probabil sa inchida din pozitii. Cred ca a existat si un apetit catre marcari de profit sau reduceri de pozitii avand in vedere incertitudinea care primeaza in aceasta perioada”, a declarat Gabriel Necula (foto), director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, pentru Wall-Street.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,72%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,03%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,05%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 3,09%.

“Am avut o sedinta care a deschis in nota evolutiei de scadere din ziua precedenta a pietelor externe. Scaderile au fost destul de repede eliminate de revenirile pietelor de la inceputul zilei, dar trendul negativ nu a putut fi oprit nici de asteptata veste de la Curtea Constitutionala in privinta SIF-urilor”, a mai spus Necula.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri