Raiffeisen Asset Management prefera pietele emergente

Raiffeisen Asset Management prefera pietele emergenteAdministratorul de fonduri mutuale al grupului austriac Raiffeisen vizeaza si investitii pe piete straine, in special pe cele emergente, care ofera randamente superioare.

Astfel, Raiffeisen Propser este un fond de actiuni cu o alocare tinta pe termen lung de 30% actiuni pe pietele externe si 50% pe piata interna.

Fondul Raiffeisen Benefit, fond diversificat, are o alocare tinta pe termen lung de 12,5% actiuni pe pietele externe si 27,5% pe piata interna.

De asemenea, Raiffeisen Monetar, fond monetar, investeste pe pietele externe in instrumente cu venit fix denominate in lei, a explicat Ion.

“In 2009 nu am avut schimbari majore in privinta alocariii totale pe pietele externe, pentru ca si BVB a performat foarte bine pana in prezent. Am operat modificari in structura investitiilor straine, modificand alocarile intre diversele zone geografice”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion (foto), managerul Raiffeisen Asset Management.

Accesul la pietele externe este oferit prin cumpararea de unitati de fond la cele doua fonduri, de actiuni si diversificat. Astfel, componenta externa reduce riscul prin diversificare si ofera randamente mai bune.

Mihail Ion a explicat ca prefera pietele emergente, pentru ca au ritmuri de crestere mai ridicate decat pietele mature, un profil de randament si risc asemanator cu cel al pietei locale.

“Mai mult, in contextul actual al crizei economice, aceste piete sunt mult mai bine pozitionate: bancile din aceste tari nu au suferit pierderi ca urmare a crizei subprime, cererea interna compenseaza o parte din declinul cererii externe, masurile gunvernamentale de combatere a crizei au fost foarte puternice, o buna parte din acest piete sunt corelate cu preturile la marfuri, care vor creste in perioada urmatoare”, a declarat el.

Cel mai bun randament obtinut de un fond RAM in investitii straine de la inceputul anului pana pe 15 iunie a fost de 55%.

Cititi si insemnarea lui Tony Romani, bancheri de investitii pe Wall Street: Mirajul pietelor de capital straine


Aviva Investors va lansa fonduri globale in a doua parte a anului

Aviva Investors va lansa fonduri globale in a doua parte a anuluiEugen Voicu (foto), CEO Aviva Investors, a declarat ca in acest moment fondurile administrate au investitii reduse pe pietele externe, impactul acestora asupra activului total fiind nesemnificativ.

Practic, intotdeauna expunerea fondurilor AIR a fost scazuta pe pietele externe, aceste investitii orientandu-se in principal catre IPO-uri interesante in regiune si fiind urmart de lichidarea pozitiilor intr-un timp scurt, a mai explicat Voicu.

Achizitiile de unitati de fond localizate in afara Romaniei pot fi realizate prin intermediul distribuitorilor locali ai acestor fonduri. In general, societatile de Asset Management locale pun la dispozitia investitorilor si fonduri din afara, acestea fiind fonduri gestionate in cadrul aceluiasi grup.

“Aviva Investors Romania va pune la dipozitia investitorilor fonduri globale administrate de companie la nivel global, in a doua parte a acestui an”, a explicat Voicu.

In putinele investitii Aviva in strainatate, ponderea este de 60% pe pietele mature si 40% pe pietele emergente, pentru a beneficia si de stabilitatea superioara intr-o perioada de criza si, de asemenea, pentru a creste rapid in perioada de revenire.

“In acest moment, pietele emergente au un grad de volatilitate mai ridicat, iar riscurile sunt mari. In acelasi timp insa, in momentul in care economiile vor reveni, pietele emergente vor avea un ritm accelerat de apreciere al burselor”, a mai spus el.

Randamente piete emergente versus piete dezvoltate




“Dupa cum vedem, volatilitatea pietelor emergente (am inclus aici si indicele BET) este mult superioara, fapt ce reprezinta o oportunitate de a prinde un trend accelerat de crestere pe revenire”, explica Voicu.

Aceste investitii se impoziteaza in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul in care sunte efectuate acele investitii straine.

In cazul lipsei unui astfel de acord, veniturile sunt declarate si impozitate in tara in care au fost realizate, urmand ca acestea sa fie declarate si la nivel local.



Pionner AM: 10 fonduri internationale cu spectru investitional global

Pionner AM: 10 fonduri internationale cu spectru investitional globalPioneer Asser Management SAI SA administreaza doua fonduri locale de investitii – Stabilo (fond de investitii in instrumente cu venit fix) si Integro (fond de investitii diversificat) care investesc preponderent in piete locale, in valori mobiliare romanesti.

Totusi, ambele fonduri de investitii au plasamente in valori mobiliare internationale – instrumente de venit fix, intr-o limita care nu depaseste 10%, au explicat reprezentantii fondului, pentru Wall-Street.

“Recent, Pioneer Investments a introdus in Romania 10 fonduri internationale cu un spectru investitional global, acoperind toata gama de risc si georgrafica pe glob. Ele investesc in instrumente cum ar fi obligatiuni europene cu rating AAA pana la actiuni in piete emergente cele mai dinamice. Aceste fonduri sunt administrate de Pioneer Asset Managament SA din Luxembourg si se bucura de avantajele fiscale ale investitiilor offshore”, a declarat Florin Dolea (foto), presedintele Pioneer Asset Management.

Anul 2009 nu a adus schimbari esentiale in orientarea fondurilor Pioneer, referitoare la investitiile locale versus cele internatioale, respectand liniile directoare referitoare la politica de investitii trasate in prospectele fondurilor.

Practic, investitori romani pot investi liber in cele 10 fonduri internationale din Luxemburg.

“Pioneer Investments promoveaza investitiile in aceste fonduri. Pioneer Funds sunt denominate in EUR si USD si au dovedit atractivitatea in timp, oferind o oportunitate unica de investitii. Printre aceste fonduri il veti gasi si pe US Pioneer Fund, care anul trecut a implinit 80 de ani, fiind printre cele mai vechi din lume”, a explicat Dolea.

Aceste fonduri sunt:

• Euro Corporate Bond - Investeste in obligatiuni corporatiste, denominate in EUR.
• Strategic Income - Investeste cel putin 80% din activele sale in instrumente de credit de pe glob.
• Emerging Markets Bond - Vizeaza instrumente de venit fix emise in general de tari care sunt considerate a fi piete emergente.
• U.S. Pioneer Fund - Investeste intr-un portofoliu diversificat de actiuni emise de companii din SUA.
• North American Basic Value - Actiuni emise de companii din America de Nord.
• Global Select - Actiuni emise de companii din orice tara din lume.
• Euroland Equity - Investeste intr-un portofoliu diversificat de actiuni emise de companii din tarile care au adoptat euro.
• European Potential - Actiuni emise de companii mici sau mijlocii din Europa.
• Emerging Europe and Mediteranean Equity - Companii din Europa emergenta, incluzand tari din bazinul Mediteranean.
• Emerging Markets Equity - Companii ce activeaza in tari considerate a fi piete emergente.

Fondurile care au investitii in pietele emergente au manifestat randamente / pierderi si volatilitati mai mari comparativ cu cele axate pe piete dezvoltate, dar totusi pierderile au fost mult mai mici decat cele aratate de BVB, a mai explicat Dolea.

Impozitul se declara si se plateste conform reglementarilor din codul fiscal. Nu exista nici o obligatie fiscala legata de statul de rezidenta al fondurilor, investitorul rezident roman isi plateste obligatiile conform codului fiscal romanesc, sustine el.


Explore Asset Management: Plasamente in emitenti locali, cu active pe burse straine

Explore Asset Management: Plasamente in emitenti locali, cu active pe burse strainePrimul SAI romanesc ce se axeaza exclusiv pe administrarea individuala a portofoliilor, Explore Asset Management, investeste in active listate la burse straine, insa cu emitentul in Romania.

“Ma refer aici la plasamentele facute pentru unii clienti in titluri de stat denominate in EUR si in obligatiuni Bucuresti, acestea fiind cotate pe alte burse europene. Ponderea lor este de 10-15% din totalul activelor administrate de Explore Asset Management”, a declarat Cristian Tudorescu (foto), directorul general al firmei.

El a explicat ca vizeaza extinderea pe piete straine, in special de tip emergent.

“Un administrator din Romania poate oferi in baza unui parteneriat acces pentru clientii sai la unitati de fond ale unui alt asset manager din strainatate, in special in cazul in care administratorul local nu acopera in mod direct acele piete. Se pot gasi solutii pentru aceste instrumente, in conditii de cost rezonabil”, a mai spus Tudorescu.

Directorul Explore considera ca 2009 si 2010 sunt ani foarte buni pentru acumularea de active financiare in pietele emergente, fie ca vorbim de Romania, estul Europei, Asia sau alte parti ale lumii aflate in dezvoltare.

“Un context in care unele piete emergente sunt privite cel putin cu scepticism este un context favorabil cumparatorului de cursa lunga. In 2-3 ani am putea asista la o rebalansare generala catre pietele emergente si este important ca investitorul sa ia pozitii inca de pe acum”, a conchis el.

Fondurile mutuale Prime Asset Management si BT Asset Management au declarat, pentru Wall-Street, ca nu au investitii in afara tarii.