Propunerea ar putea fi discutata in Parlament abia in septembrie

Propunerea ar putea fi discutata in Parlament abia in septembriePropunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Desi initiativa este un salutara, proiectul ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie, dupa vacanta parlamentara.

"Am adunat semnaturi din tot spectrul politic, ceea ce inseamna ca se doreste o revigorare a pietei de capital, pentru ca eliminarea pragului de detinere va permite actionarilor sa beneficieze la modul serios de banii pe care i-au investit", a declarat senatorul PD-L Ovidiu Marian (foto), unul din initiatorii propunerii, citat de NewsIn.

Parlamentarii au explicat in textul propunerii legislative ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

"Astfel, cum se poate observa din cele de mai sus, cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de actionarii care detin minim 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de detinere de 1% facand imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii", potrivit propunerii legislative.

Existenta acestui proiect a dus la o suspendare timp de o jumatate de ora a actiunilor SIF in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri, fiind reluate la ora 10.30. Imediat dupa reluarea tranzactiilor indicele BET-FI, ce urmareste evolutia celor cinci societatii de investii, crestea cu aproape 14%, pentru ca sectorul sa incheie ziua cu 11,15% mai sus decat ziua precedenta.

Trei dintre sefii SIF-urilor nu vad cu ochii buni proiectul

Trei dintre sefii SIF-urilor nu vad cu ochii buni proiectulPragul de detinere la SIF-uri a ajuns la Curtea Constitutionala, dupa ce firma Comrimet a contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale a SIF Oltenia.

"Insasi faptul ca se amesteca Parlamentul in treburile unor societati private mi se pare deplasat. Si atunci cand a aparut ordonanta 41 din 2005 a fost o masura deplasata, purtata de niste interese", a spus Pavel Petre Szel (foto), presedintele SIF Muntenia (SIF4).

Szel mai precizeaza ca Parlamentul este suveran si poate sa inventeze orice, poate merge in spiritul Constitutiei si nu in litera ei.

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5) crede ca, in conditiile in care SIF-urile sunt societati private, "este o imixtiune ca forul legislativ sa hotarasca pentru o societate privata, fiindca in acelasi fel ar putea sa se duca de maine sa-i dicteze unui anumit SRL ce sa faca".

El explica ca in orice legislatie europeana exista o diferenta intre societatile comerciale si SIF-uri, intrucat aceste tipuri de societati pot fi supuse unor restrictii.

“Problematica desfiintarii pragului de detinere este o chestiune deosebit de complexa, cu implicaţii majore si, ca atare, trebuie tratata cu multa prudenta” spune directorul general al SIF Banat-Crişana (SIF1), Ioan Cuzman.

SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv si trebuie sa fie protejate in special impotriva unor preluari ostile care ar putea schimba caracterul SIF. “Vom continua sa aparam in instanta interesele a milioane de mici actionari impotriva eforturilor concertate ale catorva oameni de afaceri de a-si impune propria agenda si promova propriile interese economice în cadrul SIF Banat-Crişana” mai adauga Ioan Cuzman.

In schimb, Liviu Doros, vicepresedintele SIF Moldova (SIF2) sustine aceasta initiativa legislativa. "Sunt un om de piata si gasesc favorabila o astfel de decizie", afirma el.

Seful SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, considera ca propunerea Parlamentului este salutara, dar ea trebuie sa vizeze anularea ordonantei 41, deoarece modificarea legii 297 nu este o solutie, cat timp nu se indreapta abuzul facut de Guvern in 2005, cand executivul a stabilit arbitrar un prag de detinere la SIF-uri, companii private care trebuie conduse doar de vointa actionarilor.

"Vom continua procesele pentru a demonstra neconstitutionalitatea acestui prag de detinere, introdus in mod abuziv de Guvern. Daca se va aproba aceasta propunere legislativa, SIF-urile se vor conforma. Tot timpul SIF-urile s-au condus dupa legi bine definite, deci o sa le respecte in continuare", adauga Fercala.

D. Lionachescu: Initiativa va incepe reformarea ultimilor dinozauri din piata

D. Lionachescu: Initiativa va incepe reformarea ultimilor dinozauri din piata“Initiativa depusa mi se pare una excelenta, curajoasa si bine argumentata. Procesul legislativ este extrem de binevenit in acest complex de reformare a «ultimilor dinozauri ai pietei de capital romanesti» - SIF-urile. Era evident pentru toata lumea, de ceva vreme, ca singura solutie pe termen lung pentrtu rezolvarea problemei SIF este schimbarea legii”, a declarat, pentru Wall Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal la casa de investitii Capital Partners.

Pragul la SIF-uri ramane una dintre problemele nerezolvate ale pietei de capital din Romania. Eliminarea sa va avea un impact pozitiv asupra pietei de capital si increderii in piata, iar propunerea este una foarte bune, este de parere Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. “Eu m-as bucura ca acest prag sa dispara cat mai curand”, a mai spus Pasol.

“Singura solutie completa pe termen lung a situatiei SIF-urilor este cea legislativa, prin care se inapoiaza actionarilor dreptul fundamental – fracturat de modul abuziv in care se aplica actuala lege – acela de a decide asupra proprietatii lui”, mai adauga Lionachescu.

Paul Brendea, analist la Prime Transaction afirma ca situatia este ambigua in conditiile in care Curtea Constitutionala va decide ca pragul la SIF-uri nu este constitutional, iar daca noua initiativa va elimina limita de 1%, vor ramane cele de 5% si 10%.

“Este bine ca un grup de parlamentari vine cu aceasta initiativa, arata interesul Parlamentului fata de piata de capital. Daca aceasta initiativa va fi adoptata lucrurile vor fi mai simple: s-ar putea intruni cvorumul necesar in cadrul adunarilor, grupurile de actionari vor putea face propuneri in AGA si numi membri in consiliul de adminsitrare”, explica Brendea.

Doru Lionachescu mai precizeaza ca vor exista obstacole, in principal, va fi lobby-ul disperat pe care il vor face actualele administratii ale SIF-urilor, care vor incerca sa-si atraga public prin mentionarea protectia actionarului mic, pericolul “acapararii SIF-urilor”, dar si prin alte modalitati.

“Succesul initiativei este un test de maturitate politica a legislativului romani si va depinde foarte mult de cat de pregatita este clasa politica pentru noile conditii. Daca insa propunerea nu va trece de Parlament nu ar trebui sa ne mai mire de ce investitorii seriosi ne vor ocoli”, explica reprezentantul Capital Parteners.