S1 a adus schimbari bune, dar si rele

S1 a adus schimbari bune, dar si releComparativ cu primele sase luni ale anului precedent, primul semestru din 2009 a adus Bursei de la Bucuresti cresteri importante pe o lichiditate mult mai scazuta, iar investitorii straini au inceput sa-si restrictioneze activitatea pe piata de capital autohtona.

Dupa sase luni, cea mai mare crestere a fost obtinuta de catre indicele BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de titluri de pe Bursa, de 29,7%. Cresterea a depasit si aprecierea indicelui BET-FI, al celor cinci societatii de investitii financiare (SIF), datorita faptului ca cuprinde actiunile bancare si cele mai tranzactionare titluri din sectorul energetic.

Piata BVB, reprezentata prin indicele compozit BET-C, a crescut cu 5,1%.

“Fata primul semestru din 2008, in acest an a existat o schimbare de perceptie determinata de cresterea generala a aversiunii fata de risc”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza la Intercapital Invest.

Ea mai precizeaza ca alte diferente fata de primele sase luni din anul precedent sunt pur cantitative si se refera la scaderea puternica a preturilor actiunilor si la companii mult mai ieftine din punct de vedere fundamental.

Daca in trecut companiile se tranzactionau la preturi de cateva ori mai mari fata de valoare lor contabila, in prezent, majoritatea emitentilor listati prezinta valori P/B mai mici sau apropiate de 1.

“Calitativ nu s-a schimbat mai nimic pe Bursa de la Bucuresti, chiar as putea spune ca aceasta criza a aparut intr-un moment inoportun. Unul din principalele minusuri ale pietei de capital din Romania este numarul mic oferte publice initiale. In anul 2007, erau semnale pentru un numar din ce in ce mai mare de companii care se aratau interesate de listare. Deprecierea actiunilor a dus la scaderea interesului pentru noi listari”, explica analistul Intercapital.

Clarificarea realizata de arbitrul pietei de capital privind oferte obligatorii de preluare a stimulat investitiile si a determinat ca unele actiuni sa aiba randamente foarte bune, afirma Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville.

Si lichiditatea s-a redus semnificativ in primele sase luni comparativ cu perioada similara din 2009 din cauza faptului ca preturilor au scazut foarte mult, tragand in jos si totalul valoric tranzactionat cu actiuni.

De asemenea, si investitiile mai reduse ale nerezidentilor se fac simtite, pe fondul asteptarilor nefavorabile pe indicatorii macroeconomici si a schimbarii negative de perceptie asupra mediului investitional.

Cresterile indicilor bursieri
Indice
Crestere
BET 15,5%
BET-C 5,1%
BET-FI 24,6%
BET-XT 29,7%
BET-NG 16%

Top 5 Cresteri

Top 5 CresteriActiunile producatorului de piese auto Altur Slatina (ALT) au pierdut in 2008 peste 80% din valoare, insa in acest an ofera pietii o surpriza, cel mai mare randament dintre titlurile pietei BVB, de 158,28%.

“Cresterea actiunilor Altur a fost un efect al scaderilor mari din 2008. Actiunile au pierdut mult in anul trecut din cauza lipsei increderii in piata auto, dar datorita clarificarii informatiilor despre ofertele publice de preluare a dat actiunilor ocazia de a creste mai mult, pentru a se obtine o valoare mai mare a pretului din oferta de preluare”, explica Ciubotaru.

Printre performeri se afla si actiuni producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), care au crescut de la inceputul anului cu 114,20%. In 2008, actiunile aveau un randament negativ de 86%.

Brokerul Tradeville afirma ca actiunile Biofarm devenise in 2008 doar o societate care evolua in acelasi sens cu SIF-urile. “Din acest an, investitorii si-au adus aminte ca societatea vinde si produse farmaceutice, si se afla pe un sector care rezista crizei, si impreuna cu comportament de crestere similar cu cel al SIF-urilor a oferit randamente foarte bune”, considera el.

Andreea Gheorghe crede ca atat in cazul Altur, cat si in cel al Biofarm, am asistat la o corectie pozitiva de pret, dupa scaderile cu mult sub valoare nominala din luna februarie.

“La un asemenea nivel si in conditiile euforiei de pe Bursa in perioada februarie – mai era normal sa vedem o apreciere puternica pe aceasta companie. Cred ca acesta este cazul mai multor companii de pe bursa, in special pe companiile de capitalizare medie si mica, intre cotatie minima si maxima pe Compa Sibiu (CMP) in anul 2009, de exemplu, exista o variatie de +372%”, mai afirma ea.

Top actiunilor in functie de cresteri
Societate Simbol Crestere
Altur Slatina ALT 158,28%
Zentiva SCD 132,39%
Compa Sibiu CMP 132,32%
Biofarm Bucuresti BIO 114,20%
Rompetrol Rafinare RRC 112,26%

Top 5 Scaderi

Top 5 ScaderiPrintre companiile care inregistreaza cele mai mari scaderi de pe piata reglementata a BVB se afla actiunile cu volume de tranzactionare redusa, listate la a doua categorie a Bursei.

Carbochim Cluj (CBC) a obtinut in primele trei luni o scadere de -58,67%, in conditiile in care in ultimele 13 luni s-au tranzactionat actiuni in valoare de doar 246. 807 lei. Chiar si SIF Muntenia (SIF4) a atras o lichiditate mai mare in sedinta de tranzactionare de ieri, de 322.877 lei, pe fondul unor tranzactii la nivel de piata de 7,2 milioane lei.

De asemenea, in topul scaderilor se afla si titlurile Zimtub (ZIM), cu o depreciere de 47,83%, insa la capitolul lichiditate compania sta un pic mai bine. A atras peste un milion de lei in ultimele 13 luni.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) se afla pe acelasi trend descrescator, cu o pierdere de 44,26% de la inceputul anului. Banca a inregistrat pierderi financiare in ultimii trei ani.

“Titlurile cu volume scazute de tranzactionare nu se afla pe radarul investitorilor, ei concentradu-se pe actiune lichide si foarte cunoscute”, explica Ciubotaru.

Topul actiunilor in functie de scaderi
Societate Simbol Scadere
Carbochim Cluj CBC 58,67%
Zimtub Zimnicea ZIM 47,83%
Banca Comerciala Carpatica BCC 44,26%
THR Marea Neagra EFO 39,80%
Comelf Bistrita CMF 38,12%

La ce sa ne asteptam de la Bursa in semestrul al doilea

La ce sa ne asteptam de la Bursa in semestrul al doilea“Trendul de crestere a profiturilor companiilor listate s-a inversat in ultimele luni ale anului trecut, iar rezultatele financiare la sase luni nu vor arata o schimbare: castigurile vor fi mai mici in contextul unor afaceri in stagnare sau scadere”, ne-a mai declarat brokerul Tradeville.

Andreea Gheorghe considera ca doar o mica parte din companii vor reusi sa inchida anul pe profit. “Primul semestru din 2009 va fi unul destul de negativ pe rezultate si cred ca va exista o discrepanta foarte mare intre aceasta perioada si cea similara din 2008, cand PIB-ul crestea cu peste 9%”, continua ea.

Pana la eveniment mai concrete, decat cele legate de SIF-uri, piata ar trebui sa se indrepte spre formarea unei zone de acumulare pe indici, canalul putand fi de pana la +/- 15-20% in urmatoarea perioada.

“Cea mai buna strategie ce poate fi aplicata de un investitor ce a beneficiat de cresterea din perioada februarie—mai si are un orizont scurt de investire este de diminuare a pozitiilor detinute in prezent”, sustine analista.

Andrei Ciubotaru subliniaza ca in cel de-al doilea trimestru trebuie se confirme de catre datele din economia reala o stabilizare economica, daca nu cotatiile companiilor nu vor depasi maximele actuale.

“De asemenea,Bursa trebuie sa absoarba socul politicilor macroeconomice lansate de guvernanti, iar dupa ce acest lucru se va intampla, atunci vom putea vorbi de o posibila depasire a maximelor din luna martie”, conchide el.