1 / 5

S1 a adus schimbari bune, dar si rele

Comparativ cu primele sase luni ale anului precedent, primul semestru din 2009 a adus Bursei de la Bucuresti cresteri importante pe o lichiditate mult mai scazuta, iar investitorii straini au inceput sa-si restrictioneze activitatea pe piata de capital autohtona.

Dupa sase luni, cea mai mare crestere a fost obtinuta de catre indicele BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de titluri de pe Bursa, de 29,7%. Cresterea a depasit si aprecierea indicelui BET-FI, al celor cinci societatii de investitii financiare (SIF), datorita faptului ca cuprinde actiunile bancare si cele mai tranzactionare titluri din sectorul energetic.

Piata BVB, reprezentata prin indicele compozit BET-C, a crescut cu 5,1%.

“Fata primul semestru din 2008, in acest an a existat o schimbare de perceptie determinata de cresterea generala a aversiunii fata de risc”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza la Intercapital Invest.

Ea mai precizeaza ca alte diferente fata de primele sase luni din anul precedent sunt pur cantitative si se refera la scaderea puternica a preturilor actiunilor si la companii mult mai ieftine din punct de vedere fundamental.

Daca in trecut companiile se tranzactionau la preturi de cateva ori mai mari fata de valoare lor contabila, in prezent, majoritatea emitentilor listati prezinta valori P/B mai mici sau apropiate de 1.

“Calitativ nu s-a schimbat mai nimic pe Bursa de la Bucuresti, chiar as putea spune ca aceasta criza a aparut intr-un moment inoportun. Unul din principalele minusuri ale pietei de capital din Romania este numarul mic oferte publice initiale. In anul 2007, erau semnale pentru un numar din ce in ce mai mare de companii care se aratau interesate de listare. Deprecierea actiunilor a dus la scaderea interesului pentru noi listari”, explica analistul Intercapital.

Clarificarea realizata de arbitrul pietei de capital privind oferte obligatorii de preluare a stimulat investitiile si a determinat ca unele actiuni sa aiba randamente foarte bune, afirma Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville.

Si lichiditatea s-a redus semnificativ in primele sase luni comparativ cu perioada similara din 2009 din cauza faptului ca preturilor au scazut foarte mult, tragand in jos si totalul valoric tranzactionat cu actiuni.

De asemenea, si investitiile mai reduse ale nerezidentilor se fac simtite, pe fondul asteptarilor nefavorabile pe indicatorii macroeconomici si a schimbarii negative de perceptie asupra mediului investitional.

Cresterile indicilor bursieri
Indice
Crestere
BET 15,5%
BET-C 5,1%
BET-FI 24,6%
BET-XT 29,7%
BET-NG 16%

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri