La BVB exista doar oportunitatea de a pierde bani

Dinu Patriciu si-a exprimat in mai multe randuri opinia deloc buna fata de piata de capital romaneasca.

In primavara anului trecut, cand semnalele crizei financiare erau simtite doar in statele occidentale, omul de afaceri spunea ca nu are incredere in piata de capital romaneasca, anticipand o scadere de 70 de procente.

In martie 2008, Patriciu declara public ca nu are incredere in piata de capital romaneasca, fiind acuzat de brokeri din piata ca vrea sa detina controlul Bursei.

Ieri, in calitate de invitat de onoare al BVB, in programul „Personalitati deschid Bursa”, Patriciu a criticat aspru piata si institutia, accentuand ideea ca singura oportunitate este de a pierde bani.

“In prezent, la Bursa romaneasca nu exista alta oportunitate decat cea de a pierde bani. Nu ai cum sa castigi pe o bursa foarte volatila si cu lichiditate extrem de scazuta. Daca nu creste ca volum, va ramane in cotinuare o loterie nelichida”, a declarat Patriciu.

Omul de afaceri a explicat ca a pierdut, dar a si castigat bani la BVB, numai ca pentru a avea profit trebuie sa ai capacitatea de a prevedea evolutiile ulterioare, insa BVB este imprevizibila. “Trebuie sa fii ghicitor in cafea ca sa castigi pe bursa”.

El considera ca singura sansa de supravietuire a BVB este sa devina o bursa regionala, care sa aiba emitenti de calibru din statele balcanice.

In acest sens, Bursa va avea o viata noua daca prin politici intelepte de marketing va atrage companii semnificative, de la retail pana la sectorul IT.

Pentru acest lucru e nevoie si de alte masuri eficiente, precum crearea unui nod de transporturi, care sa scurteze si sa creeze linii aeriene directe catre capitalele europene.

“Am putea deveni un centru financiar extrem de puternic, mai ales in aceasta perioada de criza”, sustine el.

In acelasi timp, omul de afaceri roman sustine ca reglementarile Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) nu au nicio legatura cu functionarea normala a unei burse. “CNVM striveste bursa, nu o ajuta sa creasca”.

La sfarsitul lunii trecute, Dinu Patriciu si-a facut exit-ul din actionariatul Rompetrol, dupa vanzarea pachetului de 25% catre KazMunaiGas.



Patriciu sustine crearea unei burse regionale si fuziunea cu Sibex

Patriciu sustine crearea unei burse regionale si fuziunea cu SibexDinu Patriciu considera ca singura sansa de supravietuire a BVB este sa devina o bursa regionala, care sa aiba emitenti de calibru din statele balcanice.

“Cred in viitorul BVB, doar daca va fi suficient de desteapta sa ajunga o bursa regionala. Nu cred ca asa cum este astazi poate sa supravietuiasca. Bursa trebuie sa devina un loc de listare a companiilor din regiune, care sa nu excluda tari precum Moldova, Bulgaria, Albania, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia. Este nevoie de un motor al integrarii si Bursa de la Bucuresti poate fi acest motor", a spus Patriciu.

Dinu Patriciu a subliniat ca, pe langa stat, care poate sprijini Bursa prin listari si masuri legislative, "initiativa trebuie sa vina din partea Bursei, care, ca orice companie comerciala, trebuie sa faca marketing si sa atraga clienti".

Dinu Patriciu a declarat ca va sustine o fuziune intre Bursa de la Bucuresti si cea din Sibiu, pentru a crea o entitate mai lichida decat in prezent.

In acest sens au fost mai multe incercari, dar fara o finalizare concreta. In 2006, fuziunea era foarte aproape de infaptuire, dar actionarii BVB au respins proiectul, motivand reactiile agresive din presa ale presedintelui bursei din Sibiu.

Patriciu a mai spus ca ar trebui sa existe short-selling la BVB, cat mai multe instrumente de tranzactionare si politici de organizare cat mai complexe.

“Mi-ar placea sa vad o bursa cu o oferta diversificata si masuri de incercare pentru a transforma Romania intr-un lider economic regional. Acest lucru este posibil, mai ales pe timp de criza, putem sa avem o piata regionala, care sa se extinda la mai mult de 100.000 de locuitori”.

El este actionar al Bursei de Valori Bucuresti, prin intermediul firmei de brokeraj Fairwind Seccurities pe care o detine.

Actionarul majoritar al Fairwind Securities, Rompetrol Holding, a finalizat in mai 2008 achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al societatii UniCredit Securities SA, iar in iunie anul trecut a decis majorarea cu 1,1 milioane dolari a capitalului social si extinderea obiectului de activitate a societatii.

Citeste si interviul cu managerul firmei de brokeraj a lui Patriciu

Dinu Patriciu a declarat ca are un portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti, pe care il verficia lunar si care, in acest moment, este pe pierdere.

El estimeaza o crestere a pretului petrolului, in ciuda volatilitatilor extrem de ridicate, si un curs de 4,7-4,8 lei/euro.

“Mizez in continuare pe dolar, este singura moneda de rezerva a lumii”, a mai spus miliardarul roman.



Lupsan, Intercapital: Aceste declaratii sunt sfidatoare

Lupsan, Intercapital: Aceste declaratii sunt sfidatoareAdi Lupsan (foto), director adjunct al Intercapital Invest, blameaza miscarea lui Patriciu de a face astfel de declaratii, mai ales in cadrul unui eveniment special al Bursei.

“Este sfidator ca astfel de declaratii vin din partea managerului unei companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, care pe parcursul anului a dat dovada de o lipsa totala de transparenta si comunicare. Iar el, ca manager, are un rol foarte important in acest proces comunicational. Daca ne uitam in istoricul cotatiilor, o sa vedem ca cel mai mult au avut de suferit micii actionari. In plus, este foarte mult spus ca la Bursa doar se pierd bani. Eu am clienti dintre cei mai importanti care au castigat bani frumosi, chiar si in perioadele de scaderi puternice”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In acelasi timp, Adrian Simionescu, managerul Vinenna Investment Trust, care anul trecut il acuza public pe Dinu Patriciu de manipularea bursei, sustine ca Patriciu a facut aceste declaratii pentru ca stie care are un impact asupra investitorilor.

"Prin astfel de declaratii, Patriciu a facut mult rau Bursei de-a lungul timpului. Din pacate, a demonstrat ca nu mai este acel manager foarte priceput care a atras increderea investitorilor. Micii actionari ai Rompetrol au avut mult de pierdut cand el si-a asigurat exit-ul din actionariat, lasandu-i cu buza umflata, mai ales ca noul actionar nu pare ca intentioneaza sa lanseze oferta de preluare, desi CNVM vine cu reglementari in acest sens", a declarat Simionescu.

In ce priveste solutiile propuse de Patriciu, fuziunea cu Sibex si crearea unei burse regionale, Lupsan le considera bune, dar departe de a se infaptui.

“Fuziunea este o idee buna, as prefera o piata mare si dezvoltata, decat doua mici si subdezvoltate, mai ales ca in aceste perioade grele va fi mai usor de rezistat”, spune el.

In schimb, transformarea BVB intr-o bursa regionala este, in opinia sa, o utopie. “In conditiile in care lichiditatea BVB este de 10 ori mai mica decat a burselor vecine, ar trebui sa ne concentram pe piata noastra, pe dezvoltarea ei si abia apoi sa ne gandim la extindere. Din punct de vedere geo-strategic, BVB ar fi pretabila la asa ceva, dar suntem inca doar la momentul de declaratii si departe de realizare”, a mai spus el.

Silviu Enache, managerul firmei de brokarj KD Capital Management, a declarat, pentru Wall-Street, ca aceste idei nu sunt noi, dar daca vor fi realizate sunt binevenite.

“Bursa luase in discutie anul trecut achizitionarea unor pachete de actiuni la cateva burse regionale, printre care si cea din Ljubljana sau chiar Sofia. Mai ales in aceasta perioada, achizitiile si fuziunile sunt binevenite, acolo unde exista resurse”, a declarat el.

In opinia sa, o varianta pentru a obtine aceste resurse ar fi realizarea unei oferte publice primare de atragere de capital, odata cu listarea Bursei de Valori Bucuresti.

La sfarsitul anului trecut, conducerea Bursei si-a aratat interesul de a construi un sistem alternativ de tranzactionare de tip MTF (Multilateral Trading Facility), care sa permita tranzactionarea unor titluri din alte state din regiune sau din UE si sa ofere, in acelasi timp, noi oportunitati de investitii pentru brokerii si investitorii locali.

Multilateral Trading Facility (MTF) sunt sisteme alternative de tranzactionare, prin care se creaza o piata, asemanatoare celor reglementate, pe care activeaza simpli investitori sau marile firme de investitii care vor sa tranzactioneze instrumente financiare la costuri mai reduse. Aceste MTF-uri au inceput sa concureze serios bursele traditionale, in Europa fiind deja active cateva sisteme, precum Project Turquoise, Chi-X sau Bats Europe.