1 / 4

La BVB exista doar oportunitatea de a pierde bani

Dinu Patriciu si-a exprimat in mai multe randuri opinia deloc buna fata de piata de capital romaneasca.

In primavara anului trecut, cand semnalele crizei financiare erau simtite doar in statele occidentale, omul de afaceri spunea ca nu are incredere in piata de capital romaneasca, anticipand o scadere de 70 de procente.

In martie 2008, Patriciu declara public ca nu are incredere in piata de capital romaneasca, fiind acuzat de brokeri din piata ca vrea sa detina controlul Bursei.

Ieri, in calitate de invitat de onoare al BVB, in programul „Personalitati deschid Bursa”, Patriciu a criticat aspru piata si institutia, accentuand ideea ca singura oportunitate este de a pierde bani.

“In prezent, la Bursa romaneasca nu exista alta oportunitate decat cea de a pierde bani. Nu ai cum sa castigi pe o bursa foarte volatila si cu lichiditate extrem de scazuta. Daca nu creste ca volum, va ramane in cotinuare o loterie nelichida”, a declarat Patriciu.

Omul de afaceri a explicat ca a pierdut, dar a si castigat bani la BVB, numai ca pentru a avea profit trebuie sa ai capacitatea de a prevedea evolutiile ulterioare, insa BVB este imprevizibila. “Trebuie sa fii ghicitor in cafea ca sa castigi pe bursa”.

El considera ca singura sansa de supravietuire a BVB este sa devina o bursa regionala, care sa aiba emitenti de calibru din statele balcanice.

In acest sens, Bursa va avea o viata noua daca prin politici intelepte de marketing va atrage companii semnificative, de la retail pana la sectorul IT.

Pentru acest lucru e nevoie si de alte masuri eficiente, precum crearea unui nod de transporturi, care sa scurteze si sa creeze linii aeriene directe catre capitalele europene.

“Am putea deveni un centru financiar extrem de puternic, mai ales in aceasta perioada de criza”, sustine el.

In acelasi timp, omul de afaceri roman sustine ca reglementarile Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) nu au nicio legatura cu functionarea normala a unei burse. “CNVM striveste bursa, nu o ajuta sa creasca”.

La sfarsitul lunii trecute, Dinu Patriciu si-a facut exit-ul din actionariatul Rompetrol, dupa vanzarea pachetului de 25% catre KazMunaiGas.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri