1 / 4

Cum arata bursa?

Dupa un an de volatilitati si extreme, piata de capital pare sa fi intrat intr-o zona apatica. Lichiditatea depaseste cu greu 5 milioane de euro pe zi, evolutiile cotatiilor nu sunt deloc spectaculoase, iar lipsa vestilor sau a interesului se face simtita.

“Lichiditatea este foarte scazuta, iar volatilitatea este mai redusa. Din aceste cauze, vestile atat pozitive, cat si negative au avut un impact mai usor decat eram obisnuiti pe piata noastra”, spune Adrian Duna, analist la Kd Capital Management.

Daca luam in considerare ultimii doi ani, cand verile au adus extreme ale cotatiilor, putem spune ca aceasta perioada este una atipica.

“O diminuare a volumului, a numarului de tranzactii, este normala pentru aceasta perioada, dar totusi valoarea tranzactionata, mai ales daca luam in considerare doar actiunile, este foarte scazuta, iar acest lucru este usor atipic. Situatia este foarte neclara, iar investitorii nu ar vrea nici sa vanda, dar nici nu au incredere pe termen scurt sa intre imediat la cumparare”, a mai spus analistul.

Si perioada de vara este o explicatie, dar si lipsa de interes si nesiguranta privind starea economica au efecte. “Desi la nivel mondial lucrurile par a se fi imbunatit, la nivel local si chiar regional inca este greu sa vorbim de mai bine”, explica Duna.

Practic, sedintele foarte slabe din punct de vedere al lichiditatii denota o lipsa de interes a investitorilor mari, jocul bursier fiind lasat pe seama celor mici.

“Nu stiu daca e bine zis atmosfera de vacanta, cat mai degraba lipsa de interes. In ultimii ani stim ca perioada verii nu a adus atmosfera de vacanta pe BVB. Atat timp cat nu vor reveni jucatori mai mari, cum si-au facut simtita prezenta in perioada martie-iunie, care sa imprime o miscare ceva mai clara (pozitiva sau negativa), nu cred ca vom scapa de acest gen de sedinte”, a declarat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

El considera evolutia atipica pentru ultimii ani, cand vara a adus surprize, dar in normalul anilor de pana in 2004.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri