Romania are una dintre cele mai subevaluate burse din lume

Bursa de Valori Bucuresti este una dintre cele mai subevaluate burse din lume, dar se poate dezvolta prin listarea mai multor companii ceea ce va duce la cresterea capitalizarii si lichiditatii, a declarat Mark Mobius (foto), directorul general al Franklin Templeton Investment Management Ltd.

“Investim in Romania de 12 ani, iar cand am venit BVB era o bursa mica, dar ne bucuram sa vedem ca lucrurile merg mai bine”, a explicat Mobius.

In luna iunie, Franklin Templeton Investment Management Ltd a devenit administratorul Fondului Proprietatea, insa nu cu puteri depline.
"BVB e una dintre cele mai subevaluate piete bursiere din lume. Sper ca acest lucru se va schimba si ca in urmatorii ani lichiditatea va creste foarte mult si vor exista mult mai multe companii listate", a spus Mobius.

El a estimat ca valoarea pe bursa din Bucuresti se va dubla sau tripla in urmatorii ani, in conditiile in care vor creste atat cifrele de afaceri ale companiilor, cat si numarul societatilor listate.

"Vrem sa fim aici, sa beneficiem de aceasta crestere, in general noi investim pe termen lung, iar perioada medie de detinere a unui portofoliu pentru Franklin Templeton este de 5 ani", a adaugat reprezentantul Franklin Templeton.

Mark Mobius considera ca exista posibilitatea ca piata bursiera romaneasca sa depaseasca alte piete bursiere din regiune si a explicat ca, la nivel global, atat pietele bursiere, cat si economiile au atins punctul minim si vor incepe sa creasca. In plus, el sustine ca pietele emergente isi vor reveni inaintea celor dezvoltate.



Listarea Fondului Proprietatea Unul din cele mai importante obiective

Mobius a mai afirmat ca una dintre principalele obiective ale Franklin Templeton este sa se concentreze asupra cresterii valorii titlurilor FP detinute de catre actionari si sa le creeze lichiditate.

“Primul pas concret este evaluarea investitiilor pe care le are Fondul Proprietatea, in special, in privinta companiilor nelistate”, explica directorul Franklin Templeton.

Controlul statului asupra Fondului Proprietatea nu constituie o problema, atat timp cat valoarea portofoliului poate sa creasca, a explicat el.
"Multe companii sunt controlate de stat. In China, de exemplu, controlul statului este foarte raspandit, insa actiunile respective si-au crescut valoarea. Nu este o problema ca statul detine actiuni, atat timp cat valoarea acestora poate sa creasca", a raspuns Mobius, intrebat daca ar considera necesara o diminuare a controlului statului asupra Fondului Proprietatea.

Presedintele companiei de investitii Franklin Templeton, a carei oferta a fost numita castigatoare de Comisia de Selectie a Administratorului Fondului Proprietatea, a adaugat ca deciziile in privinta administrarii FP ii apartin, in prezent, guvernului.

Intrebat de planurile Franklin Templeton in cazul in care va prelua administrarea Fondului Proprietatea, Mobius a explicat ca analizeaza toate posibilitatile de crestere a portofoliului, in limitele impuse de guvern.

"Vor exista multe provocari, in primul rand evaluarea diferitelor investitii ale FP. Sunt multe companii in portofoliu care nu sunt listate. Le vom analiza si vom incerca sa aducem cat mai multe pe piata bursiera. In plus, in contract este prevazut angajamentul de listare a FP pe piata externa", a spus Mark Mobius.

Luni, adunarea generala extraordinara a actionarilor Fondului Proprietatea a fost amanata deoarece reprezentantii Ministerului Finantelor, actionarul majoritar, nu s-au prezentat la intalnire, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul.

La intrunire au fost prezenti doar 13% din actionari, Ministerul Finantelor detinand aproape 66% din drepturile de vot.

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA, pentru care CEZ a exercitat optiunea de cumparare. Insa avocatii consultati de FP considera ca optiunea de cumparare a CEZ nu include CEZ Vanzare, potrivit unei note legale catre AGA, publicata pe pagina de internet a Fondului.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

La 10 iulie, Ministerul Finantelor Publice continua sa fie cel mai mare actionaral Fondului Proprietatea, cu 65,87% din capitalul social, in timp ce 46 de firme detineau 6,52% din actiuni, iar 2.445 de persoane fizice aveau 27,61% din capitalul Fondului.


Franklin Templeton are investitii in Romania de 15 mil. dolari

Franklin Templeton are investitii in Romania de 15 mil. dolariFranklin Templeton are in prezent in Romania investitii directe de 15 milioane dolari, dar si investitii indirecte prin detinerile de actiuni la companiile straine din regiune prezente si pe piata romaneasca, a declarat Mobius.

"Suntem prezenti pe piata din Romania de aproximativ 12 ani, dar investitiile directe nu sunt foarte mari. Avem aproximativ 15 milioane dolari, insa avem si investitii indirecte prin companiile din Europa de Est care au activitate in Romania. Un exemplu este OMV", a spus Mobius.

Mobius a explicat ca, in Romania, s-a uitat in special la doua tipuri de actiuni: ale companiilor producatoare de marfuri si ale celor axate pe bunuri si servicii de consum. El a adaugat ca o oportunitate de investitii ar fi sustinerea companiilor mici, deja listate, pentru a-si extinde afacerile.

"Presupun ca ar fi o oportunitate tipul de investitie type deal prin care ajutam sa se extinda companii deja listate, dar cu un portofoliu redus", a mentionat directorul executiv al Franklin Templeton.

Presedintele Franklin Templeton a mai spus ca urmareste extinderea afacerilor din Romania si ca, pe masura ce vor deveni mai vizibili, isi vor suplimenta si numarul de angajati, pana la 20-30 de oameni.