Oficialii Bursei au aflat din presa pozitia CNVM

Oficialii Bursei au aflat din presa pozitia CNVMLa inceputul lunii iulie, Consiliul Bursei aprobase prelungirea cu cinci minute a programului de tranzactionare, prin scurtarea perioadei de fixing, care ar fi urmat sa se aplice intre 16:30 si 16:35

BVB a hotarat modificarea programului de tranzactionare si, conform Deciziei CNVM nr. 476/25.03.2009, a supus avizarii CNVM aceasta modificare.

“Principalul obiectiv a fost reducerea etapei de preinchidere de la 15 la 5 minute, conform practicii in alte burse europene, si s-a incercat concomitent si o scurta suprapunere cu bursele nord-americane, incercand totodata sa nu fie afectate procedurile actuale la Depozitarul Central, la Casa de Compensare Bucuresti, la alti participanti la piata (brokeri, custozi, emitenti, banci de decontare)”, a declarat directorul general al Bursei, Anca Dumitru (foto), pentru Wall-Street.

Ea a mai spus ca a citit in presa explicatiile date de oficialii CNVM privind modificarea programului stabilit de Bursa, considerand pozitia comisiei drept bine fundamentata.

“BVB a evaluat posibilitatea modificarii programului conform avizului CNVM si au fost revizuite motivele care au condus la decizia adoptata de BVB si care, in acest moment, ne conduc la concluzia ca nu este oportuna prelungirea programului pana la ora 16:45, motive pe care le-am transmis CNVM cu rugamintea de a fi revizuit avizul acordat. Ramane sa vedem care va fi opinia CNVM fata de explicatiile BVB”, a mai spus Anca Dumitru.

BVB nu va modifica programul de tranzactionare fara avizarea modificarii de catre CNVM si, conform reglementarilor in vigoare, modificarea programului de tranzactionare va fi transmisa participantilor cu cel putin 3 zile inainte de a intra in vigoare, a explicat directorul BVB.

Ce spune Comisia?

Ce spune Comisia?Desi propunerea suna altfel, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prelungirea cu 15 de minute a programului de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti.

Conducerea BVB mentiona ca s-a produs o neintelegere intre cele doua parti.

"CNVM a aprobat o modificare diferita si urmeaza sa discutam cu reprezentantii Comisiei", declara marti Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Reprezentantii CNVM au explicat ca solicitarea Bursei de extindere a programului de tranzactionare cu 5 minute a fost motivata de necesitatea de a suprapune cel putin partial programul de tranzactionare de la BVB peste cel al burselor nord-americane, decizia finala conducand la situatia in care operatiunile la BVB se incheie exact in momentul in care se deschide NYSE.

Pana in prezent, sedinta de tranzactionare a BVB se inchidea la ora 16:30 si, astfel, investitorii de la BVB puteau doar anticipa evolutia pietei americane (care deschide la 16:30, ora Romaniei) in baza tranzactiilor futures care se realizau la NYSE, incepand cu ora 12:00, ora Romaniei, spun oficialii Comisiei.

„Ca orice piata bursiera, deschiderea pietei americane la ora 16:30 (ora Romaniei), este marcata de o volatilitate ridicata si nu caracterizeaza in mod obligatoriu evolutia sedintei respective de tranzactionare. In aceste conditii, CNVM a considerat oportuna prelungirea programului cu 15 minute pentru a evita angrenarea investitorilor romani in volatilitatea extrema din primele minute de tranzactionare de la NYSE”, a declarat, pentru Wall-Street, Victor Stanila, purtator de cuvant CNVM.

Brokerii: Aceasta lipsa de comunicare dauneaza bursei

Brokerii: Aceasta lipsa de comunicare dauneaza burseiBrokerii consultati de Wall-Street cred ca acest schimb de replici dauneaza imaginii BVB si nu ajuta la dezvoltarea pietei. Aceste polemici ar trebui rezolvate in particular si nu prin intermediul presei, pentru ca nu este nevoie de scandaluri.

Discrepantele nu sunt foarte mari, dar CNVM nu a tinut cont de faptul ca trebuie sa se consulte cu Bursa in luarea deciziilor, care a studiat, a facut studii de fezabilitate si propuneri in functie de programul bancilor si al casei de compensare, spun unele voci din piata.

Nicolae Ghergus sustine ca s-a opus inca de la inceput modificarii programului de lucru in sensul cresterii acestuia, desi justificarea a fost data in sensul ''corelarii'' cu pietele externe.

“Astfel de probleme sunt usor rizibile in plina criza financiara, iar BVB si CNVM ar trebui sa lase la o parte eventualele tulburari ale investitorilor generate de deschiderea NYSE, macar pentru ca avem atat de putini incat ne putem permite chiar si cateva ore la psiholog pentru fiecare”, a declarat Ghergus, pentru Wall-Street.

Pe de alta parte, Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest Focsani, sustine ca desi pare ca fiecare institutie are partea sa de dreptate, prelungirea programului nu ar aduce schimbari majore.

“Aceste schimburi de replica par a fi niste ambitii personale, care nu vor aduce nimic bun pietei. O prelungire nu va schimba cu nimic situatia. Am vazut si tentativa Sibex de a prelungi sedinta, care nu a adus nimic bun, vazandu-se nevoiti sa o anuleze. Nici la Bursa de Valori Bucuresti nu s-ar intampla nimic sesizabil, asa ca mai bine ramanem in conditiile actuale. La o lichiditate mai mare, ar fi fost o idee buna, dar asa, nu este cazul”, a declarat Murgoci, pentru Wall-Street.

Rares Sofariu, portofolio manager la KD Capital Management, sustine ca aceasta discrepanta intre propunere si decizie poate fi o lipsa de comunicare intre institutii, considerand plauzibila explicatia Comisiei Nationale, “in contextul in care piata Romaneasca este inca corelata cu evolutia pietelor dezvoltate, iar primele minute de tranzactionare prezinta o volatilitate mare pe aceste piete”.

El este de parere ca este posibil sa exista o corelare mai accentuata in cazul unei prelungiri cu 15 minute, mai ales ca si pana acum cele doua burse au fost corelate.

“Probabil ca inchiderea pietei romanesti va fi in ton cu evolutia pietelor americane”, a mai spus Sofariu.





Prelungirea sedintei Sibex, esuata in mai putin de 4 luni

Prelungirea sedintei Sibex, esuata in mai putin de 4 luniLa sfarsitul lunii martie, Sibex a anuntat ca a primit acordul din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a-si prelungi cu 45 minute programul de functionare incepand cu data de 30 martie.

Arbitrul pietei de capital a hotarat ca orarul de tranzactionare al unei piete reglementate urmeaza a fi supus avizarii cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de intrarea in vigoare.

Acest fapt ar fi dus la o intarziere a aplicarii noului in program in conditiile in care noul orar de tranzactionare a fost aprobat in data de 20 martie.

Initial, Bursa a propus brokerilor prelungirea sedintei de tranzactionare pana la ora 23:00, insa intermediarii s-au opus acestei propuneri.

Din 30 martie, programul de tranzactionare s-a desfasurat intre orele de la 9:45-18:00, cu o sesiune de predeschidere de la 9:15 la 9:45.

“Prin aceasta masura vizam cresterea lichiditatii, pe fondul tranzactionarii in paralel cu bursa americana pe un interval orar mai lung, stiut fiind ca participantii de pe piata Sibex urmaresc atent evolutia NYSE”, a declarat Teodor Ancuta (foto), presedintele Bursei din Sibiu.

Noul orar a functionat mai putin de 4 luni, in primele zile din iulie Sibex anuntand ca revine la sedinta de tranzactionare cu ora de inchidere la 17:15, in conditiile in care in ultimele trei luni, perioada in care s-a derulat un program-pilot de prelungire, volumele de tranzactionare nu s-au majorat.