Ce urmeaza pentru BET-FI?

Ce urmeaza pentru BET-FI?Excluzand evolutiile intraday, indicele BET-FI nu a mai inchis peste pragul de 20.000 de puncte din 7 octombrie 2008. Ieri, a crescut cu 5,70%, in timp ce indicele BET a urcat cu 2,83% si ROTX cu aproape 4 procente.

Indicele compozit BET-C s-a apreciat cu 2,5 procente, BET-XT, cu 3,67%, iar indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 1,66% la finalul sedintei.

Pragul a fost atins prima oara in sedinta de vinerea trecuta in intra-day odata cu stirea ca proiectul privind ridicarea pragului la SIF intra in dezbaterea Parlamentului.

“Daca interesul crescut la cumparare al investitorilor, in special a celor institutionali, persista si in special daca nu trec perioade lungi de timp fara noi stiri ce privesc discutiile din Parlament BET-FI, ar putea sa se stabilizeze sau chiar sa-si continue urcarea”, sustine Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

Faptul ca a depasit acest prag in sedinta de ieri nu implica o crestere automata in urmatoarele zile, spun brokerii.

“Daca acest nivel va deveni intre timp un prag de suport, atunci sunt toate sansele sa vedem noi cresteri. Caz in care toata lumea se va uita la 25.000 puncte”, a declarat Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

Intra-devar, faptul ca depasit pragul de 20.000 de puncte ii ofera indicelui premisa de a creste, atat timp cat si pietele externe vor continua in aceeasi tendinta.

“La prima corectie pe bursele straine vom vedea semnficiatia reala: daca se va transforma din suport in rezistenta. Atunci se va vedea cati vor face marcari de profit si cati vor considera ca au vandut prea devreme si ar fi momentul sa rascumpere actiunile”, considera Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville (fosta Vanguard).

Judecand strict grafic, odata cu tendinta BET-FI de a testa acest prag de 20.000 puncte, exista sanse pentru o accelerare pana in 25.000 puncte, spune Alin Cucos, analist la Estinvest.

“Zona de 25.000 puncte nu este una aleatoare, chiar dimpotriva - reprezinta atat extensia tehnica teoretica de 5.000 puncte ce ar surveni dupa acest breakout la peste 20.000 (cele 5.000 puncte reprezentand amplitudinea range-ului ultimelor 4 luni de zile), cat si inchiderea in mare a acelui gap agresiv rosu din momentul de referinta octombrie 2008. Credem ca acesta ar fi potentialul maxim pe BET-FI (si nu numai) in acest an - anularea momentului de ruptura din octombrie 2008”, explica el.

Practic, ieri a fost prima zi a acestui an cand BET-FI s-a tranzactionat peste valoarea de 20.000 de puncte. Depasirea acestui nivel destul de important in cursul sedintei de astazi a dus la aprecieri importante pentru toate cele cinci societati de investitii financiare si la aparitia unor volume de tranzactionare destul de ridicate. Lichiditatea totala a pietei s-a apropiat de 9 milioane de euro, SIF-urile avand un procent important in rulaj.

“Depasirea maximelor anterioare realizate la inceputul lunii mai si tranzactionarea peste nivelul psihologic de 20.000 de puncte creeaza premisele unor aprecieri importante si pentru sedintele viitoare. Totul depinde insa foarte mult de evolutia pietelor externe, SIF-urile fiind printre cele mai corelate actiuni cu evolutiile indicilor externi”, a explicat Nicu Grigoras.

Cum se explica apetitul investitorilor pentru SIF-uri

Cum se explica apetitul investitorilor pentru SIF-uriEvolutiile pozitive ale pietei autohtone si in special a SIF-urilor in ultimele sedinte de tranzactionare se datoreaza in primul rand faptului ca pe tot parcursul ultimelor patru saptamani pietele externe au crescut foarte mult in urma optimismului dat investitorilor de raportarile financiare ale companiilor listate in SUA si de perspectivele iesirii din criza a celei mai mari economii din lume, spue Grigoras.

“In toata aceasta perioada, bancile listate la BVB au avut o evolutie foarte buna, in schimb SIF-urile nu au reusit sa se aprecieze foarte mult. In ultimele zile cele cinci societati de investitii incearca o recuperare a terenului pierdut, fiind foarte vizibia cresterea interesului investitorilor pentru aceste titluri”, continua brokerul Intercapital.

Din punct de vedere fundamental, pe baza rezultatelor financiare semestriale, SIF-urile se situeaza mult mai bine decat media pietei.

“Dar nu asta e adevaratul motiv, e doar o sustinere din partea standingului financiar al unor cresteri speculative, al unei stranse corelatii cu evolutiile externe. Si pe bursa americana s-au depasit niste praguri, iar SIF-urile nu fac decat sa urmeze cresterile entuziaste de acolo. Si au o amploare mai mare, fiind vorba de o bursa cu o lichiditate mult mai redusa. La asta mai putem adauga influenta capitalurilor speculative”, considera Paul Brendea.

Pe de alta parte, Andrei Ciubotaru crede ca evolutia din ultima perioada poate fi pusa pe seama unei miscari de recuperare a distantei relative.

“In iunie, cand BET-FI a mai atins 20 000 de puncte intraday, S&P 500 era la maximul anual. Din cauza situatiei macroeconomice proaste din Romania, investitorii nu au crezut ca exista forta sa se depaseasca maximul local si au reactionat mai tarziu, intrand la cumparare”, spune el.

Un alt motiv foarte important din care SIF-urile si titlurile bancilor listate evolueaza foarte bine in ultimele sedinte este faptul ca lichiditatea ramane una scazuta fata de nivelul mediu al tranzactiilor din 2007 si majoritatea investitorilor isi indreapta atentia doar catre cele mai lichide companii listate la BVB, in opinia reprezentantului Intercapital.

In opinia lui Alin Cucos, apetitul pentru acesti emitenti poate fi explicat prin doi mari factori: asteptarile pozitive privind dezbaterile din toamna din Parlament privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri si aprecierile din ultima luna a emitentilor din portofoliile SIF-urilor (in special bancile).


Predictiile au devenit o aventura

Specialistii spun ca evolutiile din ultima luna nu sunt atat de surprinzatoare, tinand cont de faptul ca scaderile au fost “aberante”.

“Pana la finalul anului 2009 avem alegeri prezidentiale si deci ma astept la o volatilitate ridicata in aceasta toamna. Ca tendinta generala, greu de zis, predictiile au devenit demult o aventura”, spune Paul Brendea.

In acelasi timp, in contextul in care stirile economice pe pietele externe vor continua dinamica pozitiva din ultima perioada iar econimia SUA va reusi sa reintre pe plus in T3 sunt posibile evolutii pozitive ale pietelor externe pentru urmatoarele luni.

“Este posibil sa asistam la o recuperare a indicilor externi a scaderilor consemnate in toamna trecuta. In acest context piata interna are un potential destul de mare de apreciere”, crede Nicu Grigoras.

In sedinta de ieri, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 7,56 milioane lei si s-au scumpit cu 7,77%, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au avansat cu 6,7%. Pretul actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 3,82%, in vreme ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 6%.

Pe sectorul bancar, tranzactiile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au totalizat 2,87 milioane lei, iar titlurile au castigat 4,72%, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au avansat cu 4,26%. Actiunile Erste Bank (EBS) s-au scumpit cel mai puternic din sectorul lor, cu 7,5%.

“Fata de multe burse din regiune (Croatia, Bulgaria, Serbia, Slovenia) se poate spune ca in momentul de fata am iesit din pluton. Riscul unei corectii este relativ ridicat, iar economia nu da inca semne de revenire, iar viitorul apropiat nu ofera motive de optimism. Un pronostic pentru finalul de an este greu de dat, deja se poate spune ca este un an cu o apreciere foarte buna, dar pe de alta parte exista inca destule companii subevaluate, iar economia americana ofera semne de stabilizare cel putin pe moment”, a mai spus analistul KD Capital Management.





Sursa: KD Capital Management