BET-FI Crestere de 70% de la inceputul anului

De la inceputul acestui an, indicii BET si BET-C urcat cu 42.76, respectiv 26.37 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 70.78 procente peste nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2008. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF5, BRD-SG, SIF2, TLV, si SNP in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu SIF5, SIF2, AMO, BRK si FLA, arata un raport Confident Invest.

"Saptamana marcata de raportarea de rezultate financiare de catre companii importante ca BRD, Petrom, RRC si Transgaz, ceea ce a oferit noi evolutii surprinzatoare, atat pe fondul rezultatelor raportate, cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, in care indicii au depasit noi praguri psihologice", informeaza o analiza a casei de brokeraj Intercapital Invest.

Totusi, lichiditatea pietei de actiuni de la BVB s-a comprimat usor in ultima saptamana (3 - 7 august), cu 7%, la 126,14 milioane lei (29,94 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta (27 - 31 iulie) schimburile insumasera 136,17 milioane lei (32,36 milioane euro).

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a continuat sa creasca, la 73,93 miliarde lei (17,52 miliarde euro), depasind cu 12% nivelul inregistrat in saptamana anterioara, de 66,15 miliarde lei (15,7 miliarde euro).


BET-FI trece usor peste nivelul de 20.000 puncte

BET-FI trece usor peste nivelul de 20.000 puncteIndicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 5,64% in ultima saptamana, ajungand la 4.141,58 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 7,77%, pana la 2.498,49 puncte.

"Dar poate cel mai important eveniment marcat in aceasta saptamana il reprezinta evolutia indicelui BET-FI, care pentru prima data in acest an a reusit performanta de a trece de pragul de 20.000 de puncte, nivel care nu a mai fost atins din octombrie 2008. Strapungerea acestui nivel, in conditiile in care peste 40% din lichiditatea pietei este asigurata de societatile de investitii financiare, transmite un semnal extrem de puternic pentru urmatoarele sedinte de tranzactionare, nefiind excluse noi nivele de rezistenta in zona 23.000 - 25.000 puncte", scriu specialistii Intercapital Invest.

Astfel, BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat sedinta de vineri la nivelul de 21.432,52 puncte, dupa ce a consemnat cea mai puternica crestere saptamanala dintre indicii BVB, de 15,33%.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 8,27%, pana la 8.685,87 puncte.

O evolutie puternic ascendenta a inregistrat-o si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, care a crescut cu 8,47%, la 405 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a avansat cu 3,57%, pana la nivelul de 545,85 puncte.

Crestere de 14% pe BRD dupa rezultatele la sase luni

Crestere de 14% pe BRD dupa rezultatele la sase luni"Cu evolutii mixte in ceea ce priveste valorile tranzactionate pe emitentii ce fac parte din acest sector, bancile au inchis saptamana in crestere in conditiile unor rezultate bune raportate de catre BRD, cat si a evolutiilor din sector de pe pietele externe", arata analiza Prime Transaction.

Titlurile bancare au atras schimburi de 28,2 milioane lei in ultima saptamana, adica circa 22% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.
Titlurile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din acest sector in ultima saptamana, de 15 milioane lei, si s-au scumpit puternic - cu 13,86% - ajungand la cotatia de 11,50 lei, in contextul in care banca si-a anuntat luni rezultatele financiare la sase luni.

BRD SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca, a raportat pentru prima jumatate a acestui an un profit net de 425 milioane lei (100,47 milioane euro), in scadere cu 17,4% fata de rezultatul din perioada similara a anului 2008, dar peste estimarile analistilor.

In schimb, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana cu o crestere de numai 2,08%, pana la 1,47 lei, tranzactiile insumand 6,89 milioane lei, in conditiile in care cumparatorii si-au mai pierdut din interes dupa ce grupul elen National Bank of Greece (NBG) a negat ca ar fi interesat de preluarea bancii romanesti.

Pe de alta parte, actiunile Erste Bank (EBS) au inregistrat o apreciere importanta, de 16,73%, la cotatia de 117,90 lei, in urma evolutiei ascendente consemnate de majoritatea titlurilor bancare in Europa. Tranzactiile de la BVB cu actiuni Erste au insumat in saptamana incheiata 6,19 milioane lei in ultima saptamana.

Entuziasm scazut in energie

Entuziasm scazut in energie"Dupa raportarea in aceasta saptamana a rezultatelor financiare, in segmentul petrolier regasim cresteri si nivele bune de lichiditate, intr-un context international in care sectorul energetic a fost sustinut de ultimele evolutii de pe piata petrolului, pretul barilului apreciidu-se pe finalul saptamanii pentru a depasi nivelul de 72 de dolari", se mai arata in analiza Prime Transaction.

Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din sectorul energetic, cu tranzactii de 6,52 milioane lei, iar coatia SNP a urcat cu doar 1,98%, la 0,2580 lei, desi compania petroliera a raportat rezultate financiare peste asteptari in al doilea trimestru al anului.

Scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut.

In ceea ce priveste performanta in al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie), Petrom a inregistrat un profit net de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de castigurile din perioada similara din 2008, de 687 milioane lei. Totusi, dinamica profitului se mentine negativa, in conditiile in care in primul trimestru din 2009 profitul se cifrase la 506 milioane lei.

In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat usor mai mult, 3,95%, pana la cursul de 0,05 lei, in urma unor schimburi de 2,98 milioane lei. Compania a anuntat pierderi de 61 milioane de euro pe primele sase luni.

Pe de alta parte, actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au scumpit cu 1,25%, pana la pretul de 162,10 lei, pe un rulaj de 2,78 milioane lei, in contextul in care compania a raportat pentru primul semestu un profit de 170,11 milioane lei,in crestere cu 18%.

Evenimentele saptamanii urmatoare

Evenimentele saptamanii urmatoareIn saptamana care incepe sunt asteptate o serie de evenimente interne si internationale, care vr avea un impact psihologic asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti.

Astfel, pentru luni, 10 august, este asteptata balanta comerciala a Romaniei si pe plan extern vor fi anuntate indicele preturilor de consum din China si productia industriala in Franta.

Marti, vom afla indicele preturilor de consum in Romania, informeaza specialistii Confident Invest.

Pentru miercuri, 12 august, sunt anuntate productia industriala in Uniunea Europeana si China, balanta de plati a romaniei, rata somajului in Marea Britanie si o noua sedinta de politica monetara a Federal Reserve.

Ziua de joi va aduce date estimative pentru PIB-ul din Romania si UE, iar vineri vom afla si datoria externa a tarii noastre.

Tot vineri sunt asteptati indicii preturilor de consum in UE si SUA si productia industriala in Statele Unite. La nivel bursier, pe 14 august vor fi publicate rezultatele semestriale pentru SIF-uri, Transgaz, Banca Transilvania, Antibiotice Iasi, Biofarm si Broker Cluj.