Enache, KD: Previziunea este realist-optimista

Enache, KD: Previziunea este realist-optimistaSilviu Enache (foto), managerul KD Capital Management, considera realist-optimista estimarea FMI privind scaderea economiei romanesti cu cel putin 8% in 2009.

“Sunt sanse ca scaderea economica sa fie si mai severa in cazul in care politicul nu reactioneaza constructiv”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Desi in prima parte a zilei Bursa a evoluat pozitiv, a doua jumatate a sedintei a fost marcata de scaderi pe majoritatea indicilor. Enache spune ca o apreciere sustinuta a bursei nu este inca justificata de evolutia economica.

“Discounturile majore existente pe piata bursiera au determinat cresterile din ultima perioada. Probabil o serie de investitori institutionali au acumulat pachete importante in ultima perioada. Marcarile de profituri la asemenea preturi se pot justifica doar prin apropierea unei perioade de corectii importante. Consider ca piata ofera inca discounturi importante pe termen mediu si lung”, a explicat el.

Jeffrey Franks a precizat ca punctul minim al scaderii economice va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre.

“Punctul de minim al recesiunii difera de la tara la tara, de la sector la sector si, desigur, de la companie la companie. In opinia mea, pentru Romania este posibil ca punctul de minim sa se resimta in prima parte a anului viitor. Se stie ca lunile ianuarie si februarie sunt luni grele pentru buget, acestea corelate cu indecizia politicienilor pot afecta grav evolutia economica pe termen scurt”, afirma seful KD Capital Management.

El sustine ca cea mai importanta misiune a Fondului este sa identifice parteneri credibili de discutii, care sa puna in practica angajamentele luate.

“In prezent, situatia este confuza, in afara de BNR, ceilalti factori de decizie, in special cel politic, nu par a subscrie unei strategii macroeconomice clare, interesele politice par sa primeze interesului national – reabilitarea economica. Principalul factor de risc este generat de alegerile prezidentiale, probabil o amanare a acestora ar contribui la o redresare economica mult mai rapida a Romaniei. O coalitie nationala anticriza ar fi de dorit”, a conchis Enache.

Simionescu, Vienna Investment: BVB nu va fi influentata de aceste prognoze

Simionescu, Vienna Investment: BVB nu va fi influentata de aceste prognozeIn sedinta de ieri a BVB, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,75%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,50 procente.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 2,82 iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,23%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,39%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,80 procente.

“Evolutia Bursei a fost influentata de evolutia Dow Jones pe futures, care a scazut, multi investitori incercand sa isi marcheze profituri. Pe de alta parte, au fost destui care au intrat la cumparare, lucru vizibil in volumele foarte bune. BVB nu a fost si nu va fi influentata de aceste prognoze. Multi privesc cu optimism faptul ca FMI a inteles deficitul mare si acroda sustinere Romaniei”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Bursa a avut ieri o lichiditate de 11 milioane de euro, una din cele mai mari din acest an.

In opinia sa, prognoza FMI este realista si termenul de “recesiune severa” nu este deloc dur. In schimb, el se arata optimist cu privire la iesirea din criza, care ar putea veni mai devreme decat asteptarile.

“Cred ca in trimestrul al treilea vom atinge varful crizei si chiar daca nu vom fi iesit, vor aparea primele semnale pozitive, pentru ca economia s-a contractat foarte mult in primele semnestre si perioada de revenire este mai aproape. Asa s-a intamplat si cu alte tari care au scazut rapid si mult, revenirea a fost mai rapida decat daca s-ar fi depreciat lent”, a mai spus el.

Pasol, Intercapital: Vor mai urma cel putin patru trimestre dificile

Pasol, Intercapital: Vor mai urma cel putin patru trimestre dificileManagerul Intercapital Invest, Razvan Pasol (foto), crede ca estimarea FMI este realista, conforma scenariilor tot mai ingrijoratoare care vin din economie.

“Desigur, contextul este volatil, orice estimare este prin definitie afectata de o marja de eroare, iar gama estimarilor emise de diverse companii si institutii este foarte mare. Insa FMI este prin definitie o sursa credibila, iar acest semnal de alarma ar trebui tratat cu toata atentia”, a declarat Pasol.

El nu crede ca a fost atins punctual maxim al scaderii economice, iar inabilitatea guvernantilor de a gestiona criza, prin dezvoltarea infrastructurii, reducerea cheltuielilor bugetare, coerenta la nivel de politici economice, fiscale si legislative, nu aduce nicio doza de optimism.

“In opinia mea vor mai urma cel putin patru trimestre foarte dificile, iar punctul minim ar putea fi inregistrat in prima jumatate a anului viitor (daca avem noroc)”, considera Pasol.

Managerul nu vede o influenta directa asupra Bursei, motivele principale fiind mai multe: actiunile romanesti sunt afectate in principal de evolutia pietelor externe, si mai putin de contextul local si scaderea pietelor europene, ce a avut un rol hotarator in evolutia negativa a actiunilor listate la BVB.

“Pe de alta parte, cred ca estimarile negative referitoare la evolutia viitoare a Romaniei sunt deja luate in calcul de investitori. Vom vedea efecte directe mai serioase asupra preturilor actiunilor daca aceste estimari devin realitate”, conchide Pasol.


Panait, KTD: Prognoza a avut o influenta in evolutia BVB

Panait, KTD: Prognoza a avut o influenta in evolutia BVBIulian Panait (foto), presedintele KTD Invest, este singurul specialist consultat de Wall-Street care afirma ca prognozele FMI au avut o influenta in evolutia bursei.

“Reactia negativa a BVB nu poate fi pusa 100% numai pe seama acestei prognoze, dar cred ca ea a avut o influenta. Este si normal sa fie asa. Nu poti sa ai o bursa care sa creasca cu 20% pe saptamana in conditiile in care estimarile de recesiune devin din ce in ce mai pesimiste de la o luna la alta. Cred insa ca scaderea a fost cauzata in buna parte si de corectiile indicilor bursieri europeni”, spune Panait.

El spune ca nu are suficiente date pentru a putea aprecia daca prognoza este sau nu realista si prefera sa nu comenteze cifra.

“Presupun ca a fost discutata cu specialistii macroeconomici ai BNR si Ministerului de Finante si daca a fost acceptata de toata lumea atunci este probabil foarte apropiata de situatia reala din prezent”, explica el.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca punctul minim al scaderii economice va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu afirma in mai ca punctul minim a fost resimtit.

“Parerea mea este ca punctul cel mai de jos inca nu a fost atins in Romania si ca il vom vedea abia la cateva luni distanta dupa alegerile prezidentiale din noiembrie. Ceea ce BNR vede acum cred ca este doar o mica pauza in trendul de scadere, nu intoarcerea decisiva”, afirma Panait.

El a mai spus ca nu stie cum sa interpreteze dualismul Fondului, care, desi in vorbe se manifesta mult mai pesimist cu privire la situatia Romaniei, pare mult mai intelegator si mai permisiv decat in anii anteriori.