1 / 5

Evolutia Bursei, corelata cu pietele mature

Ieri, Institutul National de Statistica a anuntat o contractie a economiei romanesti de 8,8% din Produsul Intern Brut in trimestrul al doilea din 2009, comparativ cu perioada similara de anul trecut, cand Romania inregistra o crestere economica record de 9,3%.

Evolutia Bursei de Valori nu a fost deloc afectata de aceasta stiri, toti indicii inregistrand cresteri. Astfel, BET a urcat cu 1,79%, BET-C cu 1,90% si BET-FI cu 3,06 procente. Indicele ROTX a crescut cu 3,31%, BET-XT cu 2,20% iar BET-NG cu 1,22 procente. Brokerii spun ca preturile include deja aceasta contractie a economiei.

“Nu ma asteptam la efecte ale acestei contractii pe piata de capital pentru ca stirea era deja asimilata de piata. Cei care urmaresc evolutiile macroeconomice se asteptau deja la o scadere mare. Un aspect important este ca in 2007-2008, cand economia romaneasca mergea foarte bine, bursa scadea dramatic si scaderile nu erau justificate macroeconomic. Acum asistam la reversul medaliei: economia da semnale foarte proaste iar bursa creste considerabil”, a declarat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, pentru Wall-Street.

El a mai spus ca BVB are un grad de volatilitate ridicat si gradul de corelare cu bursele mature este foarte important.

Aceeasi ipoteza o sustine si Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

“Bursa nu a reactionat la aceasta stire, cred ca era demult inclusa in preturi, si a continuat sa urmareasca si astazi pietele externe. Sa spunem ca era ceva previzibil, din moment ce datele macro la nivel european au aratat ceva mai bine de la un trimestru la altul, iar investitorii au gasit inca un motiv de care sa se agate pentru continuarea trendului ascendent”, a declarat ea.

Asa cum s-a vazut si la concluziile delegatiei FMI in Romania, bursa nu mai tine cont de astfel de stiri. “Dupa cum am observat in ultima perioada nu mai raspunde la stimuli si indicatori economici interni”, sustine Rares Sofariu, portofolio manager la KD Capital Management.

"Evolutia bursei este undeva inainte cu 6-9 luni fata de evolutia economiei. Ne aducem aminte cand economia avea cresteri record, iar bursele scadeau continu. Prima reactie la aflarea stirii a fost una de vanzare, dar indicatorii macroeconomici din Europa au reusit sa mentina optimismul si pe piata locala. Directia pietei noastre este data in proportie de 80% de evolutiile burselor dezvoltate si nu de evenimentele interne", a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri