1 / 5

Pana la o confirmare oficiala, totul ramane la stadiul de zvon

Zvonurile privind o potentiala tranzactie cu Banca Transilvania au inceput de la sfarsitul anului trecut, cand oficialii au infirmat afirmatiile aparute in presa legate de negocierea vanzarii bancii si au precizat ca o astfel de decizie se poate lua numai cu acordul actionarilor, in cadrul unei adunari generale.

In sedinta de ieri a Bursei de Valori a avut loc un schimb de pachete pe piata “Deal”, cu 2,4% din capitalul TLV. Cele 24,3 milioane de actiuni au fost cedate in 5 tranzactii. Ultimul pret la care s-au realizat tranzactiile a fost de 1,62 lei/actiune, valoarea schimbului fiind de 39,36 milioane lei (9,33 milioane euro).

Claudiu Silaghi, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV), a vandut
un pachet de 13,06 milioane de actiuni, mai exact 1,2% din capitalul bancii. Astfel, Silaghi a incasat 21,15 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro).

Brokerii consultati de Wall-Street sustin ca sansele ca Banca Transilvania sa fie vanduta in urmatorul an sunt minime din doua motive: tranzactiile cu banci, in special din Europa de Est, sunt foarte rare, mai ales in aceasta perioada de criza si, in plus, trebuie urmati toti pasii pentru a cumpara o companie listata pe bursa.

In acelasi timp, in ultimele luni, tranzactiile au fost aproape inexistente, piata de fuziuni si achizitii scazand pana la nivele din 2004. Specialistii spun ca toti potentialii cumparatori sunt mult mai reticenti si mai atenti in analize, iar tranzactiile cu banci sunt o raritate, in special in Europa de Est.

Cea mai recenta miscare de acest gen a fost in urma cu cateva saptamani, cand Royal Bank of Scotland si-a vandut filialele din Asia.

Andrei Ciubotaru a declarat, pentru Wall-Street, ca a analizat tranzactia cu filialele RBS si a aplicat aceleasi formule pentru Banca Transilvania, rezultand un pret cuprins intre 1,45 si 1,50 lei.

In aceasta situatie, pretul actiunilor Bancii Transilvania ar fi supraevaluate, luand in calcul cotatia din sedinta BVB de ieri, de 1,61 lei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri