Aprecieri istorice de la minimele din primavara

Aprecieri istorice de la minimele din primavaraDin minimele atinse in februarie-martie, indicele BET a crescut cu circa 130% si indicele BET-FI cu 180%, aprecierea din ultimele sase luni aducandu-i la nivele comparabile cu anul 2005.

Situatia a fost asemanatoare si pe bursele straine, unde principalii indici au ajuns la valori din perioada 2003-3005.Indicele S&P 500 a urcat cu 52% din minimele acestui an iar DAX cu aproximativ 50%, se arata intr0un raport Intercapital Invest.

“Aprecieri de 130%-180% pe indici in sase luni pot fi clasificate ca istorice pentru perioada moderna a BVB. Intre aceste randamente si cadrul economic din Romania, cu perspectivele sale, nu exista o anumita legatura. Cresterile de pe bursa locala au fost generate de evolutii pozitive pe marile piete externe, cauzate la randul lor de imbunatatirea perspectivelor pentru evolutia economiilor dezvoltate”, a declarat Andreea Gheorghe (foto), director department analiza la Intercapital Invest.

Corelarea dintre bursa locala si cele externe a fost vizibila si a mers pe principiul ca stabilizarea, urmata de o relansare economica in economiile dezvoltate, este benefica pe termen mediu si lung economiilor emergente, care sunt dependente de mediul economic din aceste tari dezvoltate si de fluxul de capital dinspre acestea, sustine ea.

La inceputul verii, brokerii tindeau mai mult spre o perioada de respiro, presarata cu evenimente care sa mai schimbe evolutiile, dar cresterile au continuat.

“Am avut o vara mai putin obisnuita, insa contextul general este unul cu totul special, astfel ca vechile sabloane nu mai sunt valabile”, spune Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Asfel, vara a debutat cu o luna iunie ce a adus volume si cresteri ridicate, iar in prima jumatate a lunii iulie s-a instaurat acalmia iar lichiditatea a scazut drastic.

“Ca urmare a apropierii rezultatelor financiare pe al doilea trimestru si a speculatiilor privind pragul la SIF-uri totul desigur ajutat si de o evolutie pozitiva a marilor burse cresterile si lichiditatea si-au revenit, ducand bursa in luna august la noi maxime”, explica Adrian Duna, analist la KD Capital Management.



Tendinta de apreciere, dictata de marile piete

Tendinta de apreciere, dictata de marile pieteDe la inceputul acestui an, indicele BET s-a apreciat cu 46,4%, indicele general, BET-C, cu 27,41% iar cel financiar, BET-FI a avut cea mai spectaculoasa crestere, cu 71%. BET-XT a crescut cu aproape 50% si BET-NG cu 55 de procente.

Pe bursele externe, tendinta a fost aceeasi de la inceputul acestui an, dar cu o amplitudine mai scazuta. Astfel, indicele S&P 500 a castigat 14 procente in 2009, iar indicele WIG, al bursei din Varsovia a urcat cu peste 40 de procente. La bursa din Sofia, indicele general l-a depasit usor in aprecieri pe cel de la BVB, cu plus 28,6%.

Corelarea intre bursa romaneasca si pietele straine este evidenta. Mai mult, Paul Brendea(foto) spune ca este singurul factor care a miscat bursa romaneasca.

“Intern se putea intampla orice, ca indicii BVB nu ieseau din graficul trasat de indicii straini. Cresterile din aceasta vara au ca fundament speranta unei stopari a crizei, nu neaparat a unei reveniri rapide. Insa e posibil ca avantul sa fi fost putin cam mare (si chiar daca nu a fost, e suficient doar sa se vorbeasca despre asta si putem sa vedem corectii; totul tine de perceptie)”, explica analistul.

Chiar daca au fost si unele stiri care au dus la aprecieri, de obicei de natura speculative, in ansamblu, trendul este dictat de marile burse.

“Avantajul dar si dezavantajul in egala masura a BVB este ca fiind o bursa emergenta este mult mai volatila dar directia in care evolueaza se datoreaza in principal marilor burse”, sustine Duna.

In opinia sa, bursa incearca si deseori reuseste in a estima evolutiile din economie, insa mai are nevoie de confirmari iar pana acum le-a primit din partea economiilor dezvoltate.

Andreea Gheroghe sustine ca pentru a contura un trend pe plan local, este foarte importanta o analiza a pietelor externe. Investitia este privita ca o functie de risc pana la urma, iar cu cateva luni in urma riscul atinsese cote maxime.

“Trecerea de la un mediu extrem de pesimist la unul cu perspective mai bune s-a concretizat printr-o crestere furtunoasa a burselor. Cresterea din perioada martie—iunie 2009 a fost sustinuta de rezultate peste asteptari in primul semestru, iar in prezent cuvantul stabilizare economica este din ce in ce mai puternic, investitorii ‘bear’ avand din ce in ce mai putine argumente pentru reintoarcerea trendului de scadere”, a declarat ea.

Totusi, chiar daca perceptia legata de viitorul economiilor si profiturilor companiilor listate este din ce in ce mai pozitiva, analistul Intercapital considera ca aprecierile din ultimele sase luni au fost usor peste realitatea economica actuala.


Cum va arata bursa in aceasta toamna?

Cum va arata bursa in aceasta toamna?In viziunea analistului KD Capital Management, daca economiile dezvoltate continua sa arate semne de revigoarare a activitatii economice, iar comertul mondial incepe sa-si revina, Bursa va anticipa intoarcerea si comenzile pentru export in Romania si daca si investitorii vor incepe sa revina vom putea asista la aprecieri in continuare.

“Insa sunt de parere ca acestea nu vor mai cuprinde toata piata cum a fost cazul in primavara ci doar acei emitenti ce vor oferi bazele fundamentale necesare cresterii”, explica el.

Factorii decisive vor ramane evolutiile economiilor si burselor tarilor dezvoltate, alaturi de stirile privind pragurile la SIF-uri, potentiala oferta de preluare a Rompetrol sau sanatatea sistemului bancar si evolutia

“Dupa cum s-a vazut si in aceasta vara bursa in general nu duce lipsa de evenimente, in opinia acesta fiind unul din cele mai importante trasaturi ce fac bursa atractiva”, sustine Duna.

Pe de alta parte, Andreea Gheorghe se alatura parerii generale care spune ca revenirea economica va incepe cu o crestere moderata a PIB-ului din SUA in trimestrul III si in Europa, cu o usoara intarziere.

“Cele mai multe estimari sunt revizuite in crestere, ceea ce inseamna ca sunt facute tot mai multe recomandari de cumparare, pe plan global existand in prezent o tendinta de crestere a ponderii portofoliul de actiuni in total in defavoarea altor active. Noile recomandari impreuna cu un cost zero al banilor in SUA pentru institutii pot aduce mai multe lichiditati in piata de capital si de aici o sustinere in continuare a aprecierilor sau cel putin a nivelelor actuale ale cotatiilor. Acest lucru este valabil pe termen mediu”, explica ea.

Totusi, pentru ca nu vorbim de instrumente cu venit fix si avand in vedere cresterile agresive din ultimele luni, pe termen scurt sunt normale si corectii. In plus, sa nu uitam cat de importante sunt pentru piete anticiparile.

“Cresterea entuziasmului peste realitatea economica, concretizat in trimestrul trei prin estimari mult prea optimiste, poate duce la deprecieri odata cu perioada efectiva a raportarilor financiare. In plus, urmeaza luna septembrie care din punct de vedere statistic este una nefavorabila pentru burse”, a mai spus analistul Intercapital.

Paul Brendea se asteapta la o volatilitate ridicata, lunad in calcul si problema pragului la SIF-uri si chiar alegerile prezidentiale.