1 / 4

Aprecieri istorice de la minimele din primavara

Din minimele atinse in februarie-martie, indicele BET a crescut cu circa 130% si indicele BET-FI cu 180%, aprecierea din ultimele sase luni aducandu-i la nivele comparabile cu anul 2005.

Situatia a fost asemanatoare si pe bursele straine, unde principalii indici au ajuns la valori din perioada 2003-3005.Indicele S&P 500 a urcat cu 52% din minimele acestui an iar DAX cu aproximativ 50%, se arata intr0un raport Intercapital Invest.

“Aprecieri de 130%-180% pe indici in sase luni pot fi clasificate ca istorice pentru perioada moderna a BVB. Intre aceste randamente si cadrul economic din Romania, cu perspectivele sale, nu exista o anumita legatura. Cresterile de pe bursa locala au fost generate de evolutii pozitive pe marile piete externe, cauzate la randul lor de imbunatatirea perspectivelor pentru evolutia economiilor dezvoltate”, a declarat Andreea Gheorghe (foto), director department analiza la Intercapital Invest.

Corelarea dintre bursa locala si cele externe a fost vizibila si a mers pe principiul ca stabilizarea, urmata de o relansare economica in economiile dezvoltate, este benefica pe termen mediu si lung economiilor emergente, care sunt dependente de mediul economic din aceste tari dezvoltate si de fluxul de capital dinspre acestea, sustine ea.

La inceputul verii, brokerii tindeau mai mult spre o perioada de respiro, presarata cu evenimente care sa mai schimbe evolutiile, dar cresterile au continuat.

“Am avut o vara mai putin obisnuita, insa contextul general este unul cu totul special, astfel ca vechile sabloane nu mai sunt valabile”, spune Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Asfel, vara a debutat cu o luna iunie ce a adus volume si cresteri ridicate, iar in prima jumatate a lunii iulie s-a instaurat acalmia iar lichiditatea a scazut drastic.

“Ca urmare a apropierii rezultatelor financiare pe al doilea trimestru si a speculatiilor privind pragul la SIF-uri totul desigur ajutat si de o evolutie pozitiva a marilor burse cresterile si lichiditatea si-au revenit, ducand bursa in luna august la noi maxime”, explica Adrian Duna, analist la KD Capital Management.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri