Lichiditatea si fluctuatiile zilnice se vor majora

Lichiditatea si fluctuatiile zilnice se vor majoraSpecialistii consultati de Wall Street au afirmat ca acest nou prag de variatie va ridica lichiditatea zilnica, dar va amplifica si cresteri si pierderile pe care aceste actiuni le pot inregistra.

“Data fiind natura predominant speculativa a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti, decizia Consiliului Bursei ar putea contribui la cresterea volumului de tranzactionare pe aceste titluri. Dat fiind ca ma astept la corectii in luna septembrie, am putea asista la corectii puternice pe anumite titluri, care sa fie compensate in zilele urmatoare de aprecieri la fel de puternice”, apreciaza Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction este de parere ca aceasta modificare de variatie se va observa in momentele in care piata are o directie accelerata intr-unul dintre cele doua sensuri - de scadere sau de crestere -, iar investitori vor beneficia de pe urma acestei noi limite.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje si dezavantajeDesi intr-un scenariu optimist, actiunile vor putea creste cu pana la 40%, ceea ce ar putea sa atraga si investitori straini in cautare de randamente mai ridicate si va oferi posibilitatea unor castiguri mai mari intr-un termen mai lung, trebuie inteleasa si cealalta latura a deciziei.

Daca pe bursele externe va exista o tendinta puternic descendeta, Bursa de la Bucuresti va evolua similar, chiar cu o amplitudine mai mare, iar investitorii care nu vor fi atenti la piata vor fi expusi la deprecieri mult mai mari decat cele cu care s-au obisnuit.

“Piata de capital interna prezinta un grad redus de maturitate si exista riscul unor corectii puternice pe anumite titluri, cu impact nefavorabil pentru sentimentul de ansamblu la nivelul investitorilor pe aceasta bursa”, afirma Radulescu despre dezavantajele noii limite.

Din 70 de emitenti, doar pentru 16 se va aplica noua limita

Din 70 de emitenti, doar pentru 16 se va aplica noua limitaCele 16 titluri au fost alese in functie de volatilitatea preturilor in ultimele trei luni, iar in urma monitorizarii aplicarea limitelor extinse ar fi intrat in vigoare pentru un singur emitent, o singura data, in sens crescator, se arata in comunicatul Bursei.

De asemenea, aceste titluri, fara Erste Bank, sunt cele mai lichide si cele mai tranzactionate din piata.

Desi Erste Bank (EBS) nu sunt foarte tranzactionata, noua limita de variatie va permite actiunilor sa evolueze in corelare cu schimbarile care vor avea loc pe Bursa din Viena, unde a fost listata pentru prima data. Totodata, Bursa de la Bucuresti ar putea deveni mai atractiva pentru investitorii straini care doresc sa tranzactioneze aceste titluri pe mai multe piete.

Necula crede ca limita de variatie ar trebui mentinuta, pentru moment, doar asupra titlurilor anuntate, in special pentru protejarea investitorilor. “Lipsa de lichiditate pe anumite simboluri asupra carora nu s-a aplicat aceasta modificare, cred ca a fost motivul pentru care s-au preferat doar cele mai importante si tranzactionate actiuni”, conchide reprezentatul Prime Transaction.