Lovitura de gratie pentru bursa din Sibiu?

Lovitura de gratie pentru bursa din Sibiu?Inca de la inceputul lunii iunie, cand BVB anunta initiativa de a extinde limita de variatie pentru o serie de actiuni, voci din piata lansau ideea ca este o lovitura in razboiul nedeclarat dintre cele doua burse, pe care cei mai optimisti il numesc concurenta.

Desi, aparent, este o miscare in sensul maturizarii si alinierii pietei romanesti la standardele internationale, brokerii nu au aprobat-o in totalitate, spunand ca va genera efecte dezastruoase pe piata de derivate de la Sibex.

Surse din piata spuneau ca aceasta miscare ataca indirect Bursa Monetara si de Marfuri de la Sibiu, in special segmentul de derivate, puternicul concurent al segmentului aferent bursei bucurestene.

Dupa doua luni de discutii si aprobari, BVB a anuntat ca din sedinta de tranzactionare din 7 septembrie limita de variatie de 40% se va aplica actiunilor bancii Erste Bank (EBS) si cele din componenta indicilor BET si BET-FI.

Momentul a generat discutii controversate intre actorii pietei. Intermediarii comenteaza, dezaproba dar nu isi sustin cu vehementa ideile. “In final, este o decizie buna, desi are si cateva implicatii negative”, sustine un broker.

Cea mai acida reactie a avut-o presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta (foto), care a declarat, pentru Wall-Street, ca aceasta masura “va desfiinta piata de capital romaneasca”.

El a explicat, pentru Wall-Street, ca Sibex va incerca sa preintampine eventualele efecte negative ale acestei masuri, prin marirea marjelor la 15%, in prima faza, si chiar la 20%, in viitor, cand preturile vor atinge prima limita. In acest sens, luni se va intruni Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu.

“Este o decizie proasta, pacat ca CNVM a aprobat miseleste, pentru ca BVB ceruse initial marirea variatiei doar pentru indicele BET. Piata de capital va avea foarte mult de suferit, se va putea manipula usor si micii investitori vor fi distrusi. Multi dintre ei vor pleca atunci cand vor pierde 40%, in detrimentul altora, care pot determina variatii ample chiar si cu un million de lei”, a declarat Ancuta.

In opinia sa, perspectivele sunt proaste. Desi in alte piete din lume nu exista restrictii privind limita de variatie, Ancuta spune ca BVB este usor de manipulat, prea mica si prea sensibila pentru o astfel de masura.

“Ma ingrijoreaza ca prin extinderea limitei de variatie la acele actiuni se va desfiinta piata de capital romaneasca”, a mai spus el.



BVB reactioneaza: Extinderea limitei este un progres

BVB reactioneaza: Extinderea limitei este un progresDirectorul general al Bursei din Bucuresti, Anca Dumitru (foto), a explicat, pentru Wall-Street, ca BVB va monitoriza in mod special activitatea de tranzactionare pe emitentii inclusi in lista de ridicare a variatiei, in vederea asigurarii integritatii pietei.

“Codul Bursei prevede ca BVB investigheaza si sesizeaza CNVM activitatile si tranzactiile asupra carora are suspiciunea ca nu sunt realizate in conformitate cu prevederile Legii 297, ale reglementarilor CNVM si ale Codului. In acest context, incepand de luni (n.r. astazi), pentru fiecare situatie care va conduce la extinderea limitei de variatie, daca nu exista deja un raport curent care sa justifice aceasta variatie, BVB va contacta emitentul si participantii la piata implicati pentru informatii suplimentare si va informa deindata CNVM, in masura in care intra in posesia unor informatii sau documente care ar putea crea suspiciuni in legatura cu sau despre practici care sa se incadreze in abuzul de piata”, a declarat Dumitru.

Din statisticile Bursei, efectuate in ultimele 3 luni, din lista, un singur emitent a ajuns in situatia care ar fi condus la extinderea limitei, o singura data, in sens crescator.

“Personal consider ca introducerea unei reguli pentru o extindere a limitei in mod previzibil si transparent, in etape, pentru actiunile cele mai lichide, reprezinta un progres, fata de situatia de pana acum in care trebuia ca directorul general sa evalueze situatia si sa ia decizia de a ridica, sau extinde limita”, a mai spus oficialul Bursei.

Dumitru explica faptul ca, de-a lungul timpului au fost situatii in care BVB a decis eliminarea limitei de tranzactionare sau stabilirea unei limite mai mari, de regula dupa ce au fost primite telefoane de la brokeri.

In plus, au existat si situatii in care, desi au fost cereri insistente pentru ridicarea limitei, dupa indelungi dezbateri nu a fost luata o asemenea decizie.

“De fiecare data, au existat opinii pro si contra. Cred ca actuala regula, aplicabila celor mai lichide actiuni, este de natura sa reduca riscul unor decizii bazate pe aprecieri care ar putea fi suspectate de subiectivism”, sustine directorul BVB.

Codul BVB contine si alte prevederi care contribuie la asigurarea unei piete ordonate, cum ar fi calcularea unui pret teoretic dupa anumite operatiuni corporative si translatarea limitei de +/- 15%, dar si de posibilitatea suspendarii tranzactionarii pe unul sau mai multi emitenti, ne-a informat Anca Dumitru.

Ghergus, Confident Invest: Nu am dorit majorarea limitei de variatie

Ghergus, Confident Invest: Nu am dorit majorarea limitei de variatieManagerul Confident Invest, Nicolae Ghergus (foto), sustine ca decizia de majorare a limitei de variatie a fost una de compromis, si nu una de distrugere a vreuneia dintre burse.

“Ma situez printre cei care nu au dorit majorarea limitei de variatie a BVB, din motive rationale si de business. Limitele de variatie sunt specifice pietelor mici, ilichide, si au menirea de a proteja investitorii de miscari violente bazate pe zvonuri si informatii de ultim moment, care sunt greu de cuantificat in preturi si care genereaza actiuni subiective ale investitorilor. Ca repezentant al unei firme de brokeraj de retail, am motive temeinice sa doresc un tunel de tranzactionare strans, pentru ca doar 700 din cei peste 2000 de investitori care opereaza prin Confident Invest, tranzactioneaza online si sunt deci prezumati a putea reactiona rapid la volatilitate ridicata”, a declarat Ghergus, pentru Wall-Street.

El observa ca s-a declansat un “mic razboi” intre sustinatorii limitelor si cei ai ''pietelor libere'', bazate pe argumente de ordin subiectiv si bazate pe interesul propriu de business, care insa vor sa pozeze in aparatori ai binelui public.

“Pe de o parte, reprezentantii SSIF care isi bazeaza activitatea pe clienti profesionali, sustinatori ai eliminarii limitelor, aduc argumentul alinierii la pietele dezvoltate, pe principiul ca daca vorbim cu accent british capatam si ceva din distinctia de gentleman, uitand ca nu regulile si mentalitatile sunt reciproc determinate, si ca daca copiem Constitutia Statelor Unite nu devenim peste noapte americani, asa cum aplicarea regulilor de la London Stock Exchange nu ne aduce lichiditate si investitori”, explica el.

De cealalta parte, se afla aparatorii investitorilor ''cei multi'', retailerii, care “argumenteaza hilar nu cu faptul ca investitorii lor vor privi spectatori la 'avioane' de +50% si revenire in doua zile, de care vor afla din ziarul cu sinteza saptamanala, ci cu grija ajustarii marjelor la contractele futures sau CFD, de parca BVB ar deborda la acest capitol sau vreunul din administratorii pietelor de derivate din lume s-a sinucis sau a inchis pravalia cand Bursele au eliminat variatiile activelor spot”, continua oficialul Confident Invest.

Un alt argument care ar trebui sa duca in derizoriu aceasta contradictie, de data aceasta statistic si matematic, arata ca in 10 ani de limita de tranzactionare au fost doar cateva zile la fiecare emitent, cu nevoie de majorare / diminuare a limitei.

“Cat priveste 'miseii' din CNVM care au aprobat masura, ar face bine sa ia exemplu de la BNR si sa faca niste stress-teste atat operatorilor intermediari sau banci, cat si custozilor, depozitarelor si caselor de compensatie, pentru anumite scenarii, mai ales pentru instrumente financiare complexe, ca sa nu mai transpiram cand citim contestatiile din buletinul CNVM, si aflam ca apelurile in marja se trimiteau prin posta!”, conchide Nicolae Ghergus.



Beze, Aipc: Ne-a luat un an sa facem un sfert de pas inainte

Beze, Aipc: Ne-a luat un an sa facem un sfert de pas inainteConsultat de Wall-Street, Dumitru Beze (foto), presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), a declarat ca masurile sunt sunt luate foarte tarziu, in conditiile in care AIPC a propus eliminarea limitelor de acum un an, cand Stere Farmache “opera abuziv” sedinta de tranzactionare.

“Personal am insistat la conducerea BVB de acum un an sa fie scoase, intr-o intalnire organizata in sediul BVB, in octombrie 2008. Nu intelegem de ce s-au luat numai cateba actiuni pentru aceste masuri”, sustine el.

In opinia sa, bursa este libera, nu poate fi un mercurial unde cineva sa fixeze cat poate fi pretul unei actiuni.

“Aceasta masura era binevenita acum un an, acum e tardiva, partiala si incompleta, in seria de masuri de forma dar fara fond caracteristice institutiilor de pe piata de capital din Romania. Ne-a luat un an sa facem un sfert de pas inainte”, conchide Beze.

Pe 8 octombrie, pentru prima data in istoria bursei moderne, conducerea institutiei a decis suspendarea sedintei de tranzactionare din cazua prabusirilor dramatice ale indicilor.

BVB a decis oprirea tranzactionarii la ora 11:08. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

La sfarsitul zilei, dupa ce panica fusese dispersata si lucrurile se mai linistisera, brokeri, manageri si analisti spuneau, la unison, ca aceasta zi nu va fi uitata prea curand.

Totusi, peste doua zile, Consiliul bursei a decis din nou suspendarea tranzactiilor intr-o forma usor cosmetizata: prelungirea perioadei de predeschidere pana la ora 16:00, ca urmare a prabusirii burselor internationale.

Pe 24 octombrie are loc ultima suspendare, cel putin pana la acest moment. De data aceasta, oprirea tranzactiilor a durat doar jumatate de ora, iar titlurile au inchis ziua cu scaderi mult mai ample decat in momentul suspendarii.

Bilantul celor mai importante evenimente din piata de capital in 2008

Barbulescu, Prime: Masura ar trebui extinsa si la alte actiuni, in viitor

Barbulescu, Prime: Masura ar trebui extinsa si la alte actiuni, in viitorAdrian Barbulescu, analist la Prime Transaction, sustine ca majoritatea investitorilor sunt de acord cu decizia majorarii in trepte a limitei de variatie.

”Evolutia din ultimul an si jumatate ne-a aratat ca limita de variatie poate constitui o piedica in formarea libera a pretului cand conditiile pietei sunt in permanenta schimbare. Limita de variatie de pana acum se impunea ca un element de protectie pentru investitori, insa dupa 14 ani de bursa romaneasca, cred ca este necesar sa facem si astfel de pasi. Efectele negative apar atunci cand se ajunge la aceste extremitati ale variatiei, efecte vizibile si in cadrul limitelor prezente de variatie. Astfel odata atinse poate interveni panica pentru o parte dintre investitori. Insa acest gen de comportament nu este ceva nou sau strain de bursa. Se manifesta pe orice bursa atunci cand lucrurile explodeaza”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Analistul este de parere ca marjele de la Sibex nu vor exploda, mai ales ca gestiunea riscului tine de fiecare SSIF in parte, sin u doar de bursa din Sibiu, care are marje standard minim aplicabile.

“ Aceasta masura afecteaza cu prioritate acele SSIF-uri care practicau aceeasi marja ca si cea standard. In acest context este de asteptat ca intermediarii in cauza sa revizuiasca marimea acesteia si atunci pentru clientii lor impactul majorarii marjei sa fie mult mai mare”.

Barbulescu considea asa-zisa lupta dintre cele doua burse o fantezie, mai ales ca si BVB are produse derivate cu marja fixa si efectul ar fi acelasi.

“Exclud din start acest scenariu. Cine considera un razboi intre cele doua burse il sfatuiesc sa revizuiasca termenul si sa ii spuna concurenta. Daca rezultatul este in favoarea consumatorului (investitor) atunci sa continue aceasta stare”, a mai spus Barbulescu.

El completeaza cu ideea ca aceasta decizie isi gaseste locul la nivelul de dezvoltare al pietei de capital romanesti si va permite o elasticitate mai mare pentru simbolurile carora li se aplica aceasta masura, cand situatia o va cere.

“Pana in momentul actual astfel de situatii duceau inevitabil la blocajul tranzactionarii pe simbolul care atingea limitele de variatie si ramanea acolo. Consider ca pe viitor aceasta masura ar trebuie sa fie extinsa si catre celelalte actiuni”, a conchis analistul Prime Transaction.