1 / 6

Lovitura de gratie pentru bursa din Sibiu?

Inca de la inceputul lunii iunie, cand BVB anunta initiativa de a extinde limita de variatie pentru o serie de actiuni, voci din piata lansau ideea ca este o lovitura in razboiul nedeclarat dintre cele doua burse, pe care cei mai optimisti il numesc concurenta.

Desi, aparent, este o miscare in sensul maturizarii si alinierii pietei romanesti la standardele internationale, brokerii nu au aprobat-o in totalitate, spunand ca va genera efecte dezastruoase pe piata de derivate de la Sibex.

Surse din piata spuneau ca aceasta miscare ataca indirect Bursa Monetara si de Marfuri de la Sibiu, in special segmentul de derivate, puternicul concurent al segmentului aferent bursei bucurestene.

Dupa doua luni de discutii si aprobari, BVB a anuntat ca din sedinta de tranzactionare din 7 septembrie limita de variatie de 40% se va aplica actiunilor bancii Erste Bank (EBS) si cele din componenta indicilor BET si BET-FI.

Momentul a generat discutii controversate intre actorii pietei. Intermediarii comenteaza, dezaproba dar nu isi sustin cu vehementa ideile. “In final, este o decizie buna, desi are si cateva implicatii negative”, sustine un broker.

Cea mai acida reactie a avut-o presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta (foto), care a declarat, pentru Wall-Street, ca aceasta masura “va desfiinta piata de capital romaneasca”.

El a explicat, pentru Wall-Street, ca Sibex va incerca sa preintampine eventualele efecte negative ale acestei masuri, prin marirea marjelor la 15%, in prima faza, si chiar la 20%, in viitor, cand preturile vor atinge prima limita. In acest sens, luni se va intruni Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu.

“Este o decizie proasta, pacat ca CNVM a aprobat miseleste, pentru ca BVB ceruse initial marirea variatiei doar pentru indicele BET. Piata de capital va avea foarte mult de suferit, se va putea manipula usor si micii investitori vor fi distrusi. Multi dintre ei vor pleca atunci cand vor pierde 40%, in detrimentul altora, care pot determina variatii ample chiar si cu un million de lei”, a declarat Ancuta.

In opinia sa, perspectivele sunt proaste. Desi in alte piete din lume nu exista restrictii privind limita de variatie, Ancuta spune ca BVB este usor de manipulat, prea mica si prea sensibila pentru o astfel de masura.

“Ma ingrijoreaza ca prin extinderea limitei de variatie la acele actiuni se va desfiinta piata de capital romaneasca”, a mai spus el.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri