Lipsa informatiilor tine companiile la distanta de Bursa

Lipsa informatiilor tine companiile la distanta de BursaCompetitia in crestere si situatia actuala de criza prin care trec companiile determina actorii din economie sa cauta solutii de finantare.

“Managerii romani sunt obisnuiti cu traditionala finantare prin creditul bancar, insa, in prezent, accesul la lichiditati se face diferit si la costuri diferite”, a declarat Stere Farmache, presedintele BVB, in cadrul unei conferinte organizata de Asociatia Brokerilor si Bursa de Valori Bucuresti, pe tema oportunitati de finantare.

El explica lipsa de orientare a companiilor spre finantarea la Bursa prin prisma putinelor informatii pe care managerii le au despre imprumutul prin piata de capital.

Pe Bursa de la Bucuresti sunt listate doar doua obligatiuni corporatiste, cele ale Bancii Comerciale Romane (BCR09) si ale International Leasing (YTLS10), iar pe categoria internationala se regasesc bondurile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD19), ale Bancii Europene pentru Investitii (EIB14) si ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09).

“Este timpul ca si companiile comerciale sa se indrepte spre piata obligatiunilor pentru a se finanta, insa nu se vede un astfel de interes”, a mai afirmat Farmache.

El a mai subliniat ca piata instrumentelor cu venit fix a crescut semnificativ in 2009 comparativ cu altii ani, pe fondul crizei financiare.

In 2008, ponderea obligatiunilor in volumul total de tranzactionare a fost de doar 2%. De la inceputul acestui an si pana in prezent, tranzactiile cu bonduri de la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la o pondere de 13% din totalul rulajului.

Obligatiunile administratiilor, cele mai sigure dupa titlurile de stat

Obligatiunile administratiilor, cele mai sigure dupa titlurile de stat“Alternativa atragerii de lichiditati de la populatie sau chiar de la diferiti investitori ce vor sa-si protejeze capitalul devine din ce in ce mai atractiva pentru administratia publica locala”, a afirmat Daniel Marinescu, sef al directiei de politici fiscale bugetare si investitii locale a Ministerului Administratiei si Internelor.

Marinescu a recomandat administratiilor publice care vor sa se finanteze prin piata de capital romaneasca sa apeleze la agentii specializate in astfel de consultanta pentru a obtine o valoare maxima a imprumutului.

Oficialul a afirmat ca plafonul de imprumut 3.500 miliarde lei pe care administratiile publice locale le pot accesa in acest an au fost depasit si solicita brokerilor si investitorilor sa se indrepte spre obligatiunile institutiilor care au la baza fonduri structurale.

La Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 23 de obligatiuni ale administratiilor publice locale care au atras 600 milioane euro.

Pana la finalul anului, vor mai avea loc cel putin patru emisiuni de obligatiuni ale municipiilor Bistrita, Slobozia, Alba Iulia, a patra transa, si ultima parte a imprumutul realizat de judetul Iasi, a afirmat Marius Bostan (foto), senior partner la compania de consultanta VMB Partners.

“Valoarea acestor obligatiuni este de 217 milioane lei, cu o maturitate pe termen lung, de pana la 20 de ani, iar structura de rambursare se va face pe parcursul duratei de viata si nu printr-o singura transa finala”, a declarat consultantul.

Bostan a afirmat ca militeaza pentru maturitati de peste 20 de ani, deoarece administratiile publice prefera finantarea prin imprumut de la investitori si rambursarea acestuia pe o perioada mai luna de timp.

Criza a generat schimbari in piata bondurilor

Criza a generat schimbari in piata bondurilorDaca inainte de startul crizei, Guvernul Romaniei nu emitea titluri de stat pe Bursa de la Bucuresti, exceptie facand anul 2008, iar bondurile erau prezentate in special de cele ale municipalitatilor, adancirea turbulentelor din tarile dezvoltare si intrarea economiei pe o panta descendenta a schimbat conceptia despre piata obligatiunilor.

Astfel, piata titlurilor de stat s-a dezvoltat, fiind listate 20 de obligatiuni in perioada 2008-2009 cu maturitati scurte si medii, si se concentreaza asupra lichiditatii.

Totodata, lansarea fondurilor de pensii private a adus in piata de capital romaneasca un important investitor in instrumentele cu venit fix, subliniaza Laurentiu Ciocirlan (foto), director al departamentului oferte primare a Raiffeisen Capital&Investment.

In iulie
, fondurile de pensii de pe pilonul II investeau, in medie, 57,15% din active in titluri de stat si 26% in obligatiuni municipale si corporatiste. Tot in aceeasi perioada, fondurile de pensii din pilonul al III-lea detineau, in mediu, 61,66% din active in titluri de stat si 22% in obligatiuni municipale si corporatiste.

Ciorcirlan a mai subliniat faptul ca fondurile de pensii sunt investitori de tip buy&hold (cumpara si pastreaza), dorind maturitati de 3-5 ani, dobanzi fixe si rambursari de tip bullet (o singura transa la final).

De asemenea, dupa inceperea crizei, fondurile mutuale au devenit clientii cheie pentru obligatiuni corporative si municipale, in timp ce bancile s-au transformat din detinatori in intermediari.