Ovidiu Marian: Voi continua sa militez pentru desfiintarea pragului

Ovidiu Marian: Voi continua sa militez pentru desfiintarea praguluiSenatorul PD-L Ovidiu Marian (foto), initiatorul proiectului de lege privind desfiintarea pragului la SIF-uri, a declarat ca prefera varianta initiala din propunerea sa, dar a acceptat si ridicarea pragului la 5%, ca solutie de compromis.

"Proiectul meu de lege prevedea desfiintarea pragului de detinere, dar am acceptat si acest prag, desi inca imi sustin ideea ca ar fi mai bine daca nu ar exista nicio limita, pentru a nu mai exista discutii. Dar am vazut ca majoritatea inca doresc mentinerea unei limite de detinere pentru societatile de investitii financiare. Voi continua sa militez pentru desfiintarea definitiva a acestui prag", a declarat Ovidiu Marian, pentru Wall-Street.

Senatorul este convins ca proiectul de lege va primi si votul plenului Senatului Romaniei.

Noul prag va lua puterea din mana managementului si o va oferi actionarilor, iar pe termen lung, va creste transparenta in privinta investitiilor si la nivelul conducerii societatilor, precum si a performantele actiunilor la Bursa.

P. Brendea: Aceasta trecere de la 1% la 5% este mai sanatoasa

P. Brendea: Aceasta trecere de la 1% la 5% este mai sanatoasaPaul Brendea (foto), analist la Prime Transaction, ne-a explicat ca aceasta trecere de la pragul de la 1% la 5% din capitalul social al celor cinci SIF-uri este mai sanatoasa decat eliminarea sa totala dintr-odata. “Ulterior acest prag de 5% poate fi mai usor eliminat”, sustine el.

In sedinta de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa anuntul avizului acestui nou prag, cele cinci societati de investitii financiare au crescut puternic pana la 5,63% pana la 25.742,12 puncte, un nou maxim al anului.

“Orice nou pas care se va face pentru intrarea in vigoare a acestui nou prag va genera cresteri pe termen scurt. Ramane de vazut cum va reactiona piata in continuare, deoarece va mai dura pana cand se va rezolva definitiv aceasta problema”, afirma Brendea.

El a explicat ca, pe termen lung, aceasta schimbare ar putea duce la intrarea diferitelor fonduri de investitii straine sau locale pe piata de capital locala, in special pe cele cinci SIF-uri.

A. Radulescu: Nu cred ca legea se va adopta pana la finalul anului

A. Radulescu: Nu cred ca legea se va adopta pana la finalul anuluiAndrei Radulescu (foto), analist in cadrul casei de brokeraj Target Capital, considera ca avizul de ieri este un semnal bun dupa mai multe luni de tergiversare, insa nu crede ca proiectul va deveni lege pana la finalul anului.

“Eliminarea totala va fi un proces foarte rigid, miscare care se va realiza printr-o ridicare a pragului in etape si in cativa ani”, sustine Radulescu.

Propunerea legislativa are termen de adoptare tacita pe 19 noiembrie, Senatul fiind prima camera sesizata, iar Comisia de Buget-Finante este cea care intocmeste raportul pentru plen.

Paul Brendea afirma ca nou prag are sanse sa treaca de Plenul Senatului, insa subliniaza ca daca eliminarea limitei ar fi fost avizata ar fi intampinat reactii negative din partea managementului SIF-uri, cat si din partea senatorilor.

“Am fi putut asista chiar la contestatii in justitie ale managerilor SIF-urilor daca se trecea la eliminarea totala, insa nici acum nu sunt excluse”, mai explica el.