Primele trei trimestre sau doua perioade diametral opuse

Primele trei trimestre sau doua perioade diametral opuseLa finalul primelor 9 luni ale acestui an, indicii bursieri afiseaza aprecieri importante. Astfel, indicele compozit al pietei, BET-C, a crescut cu peste 33% de la inceputul anului, in timp ce BET a urcat cu 51 de procente.

Indicele financiar BET-FI a consemnat cea mai importanta apreciere, de peste 100%, iar BET-XT a urcat cu peste 60%. Indicele energetic al BVB, BET-NG are o apreciere de 69% in primele trei trimestre. Indicele pietei Rasdaq afiseaza o apreciere de numai 5 procente.

Primele noua luni ale anului pot fi impartite in doua perioade diametral opuse: ianuarie-februarie cu scaderi si pesimism, urmat de o revenire rapida a cotatiilor si increderii.

“Daca pana la sfarsitul lunii februarie investitorii au fost dominati de un pesimism exacerbat resimtit la nivelul pietelor de capital prin scaderi ample ale cotatiilor, incepand cu luna martie, pe fondul masurilor concertate luate de catre principalele puteri economice la nivel mondial, increderea investitorilor a revenit treptat iar evolutia indicilor bursieri a fost una strict crescatoare, peste asteptarile celei mai mari parti a investitorilor”, explica Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Astfel, evolutia BVB a fost indeaproape corelata cu pietele externe. Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest spune ca intoarcerea pietei incepand cu luna martie a fost spectaculoasa, daca tinem cont de faptul ca primul trimestru a fost de-a dreptul dramatic (continuand scaderile puternice din toamna trecuta).

„Practic titlurile SIF si-au dublat pretul, iar acei investitori care si-au plasat banii chiar in aceasta perioada, au cunoscut partea buna a crizei”, explica Pacesila.

Teoria corelatiei cu pietele externe este confirmata si de faptul ca in aceasta perioada au predominat investitorii speculativi, care au urmarit indeaproape evolutiile de pe pietele dezvoltate.

“Am asistat la sentimente contrare, de la agonie la extaz, dar pentru investitori a fost un an care a adus multa experienta si care ii va ajuta pe viitor”, crede Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Comparativ, in regiune, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de indicele RTS al bursei din Moscova, plus 100% in primele 9 luni ale anului si de cel al bursei din Budapesta, BUX, cu o apreciere de 66 de procente. Indicele bursei din Varsovia a urcat cu 38% de la inceputul anului, iar cel al bursei din Sofia cu 35 de procente.



Pragul la SIF-uri si zona macro au declansat evolutii surprinzatoare

Pragul la SIF-uri si zona macro au declansat evolutii surprinzatoarePoate cea mai mare surpriza facuta de bursa a fost evolutia nesperat de buna care a inceput in martie, cand nimeni nu mai credea in cresteri, spun specialistii.

“Intotdeauna exista situatii pe care nu le poti prevede in evolutiile bursiere, iar cel mai important este sa te adaptezi rapid la desfasurarea evenimentelor. Cred ca unul din cele mai importante momente a fost revenirea spectaculoasa a pietei din luna martie, atunci cand aproape nimeni nu mai era optimist si toti se asteptau la scaderi masive”, spune Gabriel Necula (foto).

In viziunea sa, cel mai important moment, ca si zona de timp, a fost primul trimestru, cand dupa minimele pietei a urmat revenirea spectaculoasa.

“Un alt moment care a influentat semnificativ piata a fost acela in care a inceput sa se vorbeasca despre pragul la SIF-uri. Acesta a marcat iarasi o evolutie foarte buna in special pe sectorul SIF”, explica brokerul Prime Transaction.

Pe de alta parte, Aldea se astepta la o revenire a pietelor de capital incepand cu a doua parte a anului, date fiind multitudinea de informatii negative si perspectivele totusi foarte sumbre din acel moment.

“Elementul de surpriza a fost reprezentat de interventia concertata a statelor importante in economii si reactia foarte pozitiva a pietelor de capital mature. Acesta a reprezentat punctul zero al redresarii pietelor financiare. Evolutia pietelor de capital ulterior acestui moment a fost rezultatul direct al acestor masuri”, explica el.

Pentru piata romaneasca, o perioada importanta a fost reprezentat de perioada de trecere a datelor de inregistrare pentru acordarea de dividende, multe companii oferind cuantumuri semnificative ale dividendelor si in felul acesta generand in randul investitorilor un interes deosebit pentru titlurile respective.

“Daca ne raportam la evolutia societatilor de investitii financiare, un moment important fost reprezentat in prima faza de discutiile privitoare la o posibila ridicarea a pragului de detinere iar in ultima perioada de discutarea in Senat a actului normativ care propune acest lucru”, a mai spus Aldea.

Per ansamblu, evolutia emitentilor a surprins piata romaneasca de capital.

Rares Sofariu, portofolio manager la KD Capital Management, vede o o antiteza intre evolutia bursei, care a raspuns in majoritatea timpului la stimuli externi, si a economiei reale din Romania.

“Unele din cele mai importante momente ele ar fi cresterea din septembrie, pragul SIF-urilor si evolutia buna a burselor mature cu care ne corelam”, sustine Sofariu.

Punctual, Georgiana Pacesila spune ca luna iunie a luat-o prin surprindere, cand se astepta la o corectie puternica, dar si decuplarea BVB de economia reala a Romaniei si „urmarirea” economiilor puternice, care se afla in cu totul alt punct al evolutiei.

„Momente importante ale acestor trei trimestre cred ca au fost revenirea lichiditatii la un nivel care da sperante, incepand cu al doilea trimestru, anunturile referitoare la imbunatatirea conditiilor macroeconomice la nivel global, precum si caruselul SIF-urilor si nesiguranta investitorilor in ceea ce priveste pragul de 1%”, a mai spus brokerul Confident Invest.

Cum s-au schimbat paradigmele bursei romanesti in primul an de criza


Trend ascendent pentru finalul anului?

Trend ascendent pentru finalul anului?Pentru ultimele trei luni din acest an, estimarile specialistilor sunt optimiste, desi, din sfera politica sau economica, inca sunt asteptate evenimente in masura sa provoace rasturnari de situatie.

Rares Sofariu (foto) asteapta o imbunatatire a mediului macroeconomic, dar spera si in revenirea climatului politic. Pentru finalul anului, el isi doreste un trend ascendent si raportari ale emitentilor peste asteptari.

Georgiana Pacesila evita sa faca o estimare clara, mai ales ca urmatoarele 3 luni vor contine evenimente atat din domeniul economic, cat si din sfera politica si va fi interesant sa vedem in ce parte va atarna balanta.

„Vom asista la raportarile rezultatelor financiare ale trimestrului III din partea emitentilor si cred ca acestea vor fi bune pentru acelea care au anuntat inca din primul trimestru masuri de reorganizare a activitatii si de calibrare a acesteia la actuala cerere. Companiile la care ma refer au avut un parcurs satisfacator si in trimestrul II. Cred totusi ca bursa nu are cum sa nu fie afectata de clasa politica absolut penibila, cel putin in momentul de fata”, conchide Pacesila.

Pe de alta parte, chiar daca cresterea puternica a majoritatii indicilor la nivel global mareste pe termen scurt riscul unor corectii negative, perspectiva pozitiva a iesirii din recesiune pentru economiile importante si semnalele pozitive venite la nivel global sustin in continuare, pe termen mediu, ideea continuarii trendului ascendent, explica Aldea.

“Din punct de vedere al evolutiei din ultima luna a anului, este posibil ca aceasta, traditional, sa fie similara cu cea de anul trecut, adica de crestere, diferenta semnificativa fiind ca sfarsitul acestui an va gasi probabil pietele de capital pe trend crescator pe cand anul trecut am avut numai un contratrend pozitiv intr-un trend principal descendent”, sustine el.

Comparativ cu finele anului trecut vom avea, cel mai probabil, aprecieri importante pe toti indicii si o situatie economica globala ameliorata simtitor, fara a putea insa sa spunem ca au fost eliminate toate efectele negative ale crizei financiare mondiale, a continuat brokerul Intercapital Invest.

Si Gabriel Necula are asteptari pozitive penttru ultimul trimestru, desi este posibil sa vedem si o corectie normala a pietei, dupa acest rally, care sa valideze trendul de revenire. Mai mult, urmatoarele luni vor fi bune pentru investitorii pe termen lung care vor sa intre in piata.

”Pentru piata bursiera sfarsitul anului cred ca va fi pozitiv, cu asteptari mari pentru 2010, desi starea economiei romanesti nu cred ca va fi roza, dar vor fi sperante pentru anul urmator. Sunt niste riscuri care pot veni din exterior printr-o deteriorare a economiilor dezvoltate, dar planurile de stimulare si sustinere cred ca vor asigura buna depasire a acestei crize. Corelarea cu marile burse reprezinta inca elementul determinant in evolutia bursei de la Bucuresti”, conchide Necula.