1 / 4

Primele trei trimestre sau doua perioade diametral opuse

La finalul primelor 9 luni ale acestui an, indicii bursieri afiseaza aprecieri importante. Astfel, indicele compozit al pietei, BET-C, a crescut cu peste 33% de la inceputul anului, in timp ce BET a urcat cu 51 de procente.

Indicele financiar BET-FI a consemnat cea mai importanta apreciere, de peste 100%, iar BET-XT a urcat cu peste 60%. Indicele energetic al BVB, BET-NG are o apreciere de 69% in primele trei trimestre. Indicele pietei Rasdaq afiseaza o apreciere de numai 5 procente.

Primele noua luni ale anului pot fi impartite in doua perioade diametral opuse: ianuarie-februarie cu scaderi si pesimism, urmat de o revenire rapida a cotatiilor si increderii.

“Daca pana la sfarsitul lunii februarie investitorii au fost dominati de un pesimism exacerbat resimtit la nivelul pietelor de capital prin scaderi ample ale cotatiilor, incepand cu luna martie, pe fondul masurilor concertate luate de catre principalele puteri economice la nivel mondial, increderea investitorilor a revenit treptat iar evolutia indicilor bursieri a fost una strict crescatoare, peste asteptarile celei mai mari parti a investitorilor”, explica Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Astfel, evolutia BVB a fost indeaproape corelata cu pietele externe. Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest spune ca intoarcerea pietei incepand cu luna martie a fost spectaculoasa, daca tinem cont de faptul ca primul trimestru a fost de-a dreptul dramatic (continuand scaderile puternice din toamna trecuta).

„Practic titlurile SIF si-au dublat pretul, iar acei investitori care si-au plasat banii chiar in aceasta perioada, au cunoscut partea buna a crizei”, explica Pacesila.

Teoria corelatiei cu pietele externe este confirmata si de faptul ca in aceasta perioada au predominat investitorii speculativi, care au urmarit indeaproape evolutiile de pe pietele dezvoltate.

“Am asistat la sentimente contrare, de la agonie la extaz, dar pentru investitori a fost un an care a adus multa experienta si care ii va ajuta pe viitor”, crede Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Comparativ, in regiune, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de indicele RTS al bursei din Moscova, plus 100% in primele 9 luni ale anului si de cel al bursei din Budapesta, BUX, cu o apreciere de 66 de procente. Indicele bursei din Varsovia a urcat cu 38% de la inceputul anului, iar cel al bursei din Sofia cu 35 de procente.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri