Dupa corectiile dramatice, inclinatia spre economisire a crescut

Dupa corectiile dramatice, inclinatia spre economisire a crescutDesi piata de actiuni si-a revenit in ultimele sase luni, memoria scaderilor din trecut determina investitorii sa isi creasca inclinatia spre economisire, mai ales ca si predispozitia spre consum a scazut.

Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management, sustine ca pe piata internationala s-a dovedit ca solutia pentru revenirea in piata a investitorilor persoane fizice poate fi reprezentata de fondurile cu capital protejat sau garantat, care sunt preferate mai ales dupa perioadele de corectie.

Astfel, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 sau mai recent, in trimestrul al doilea al anului curent, aceste fonduri au fost cele mai atractive pentru investitori.

”In consecinta, aceasta stare de fapt reflecta aversiunea la risc a multor investitori, care valorizeaza mult mai mult acum protectia capitalului”, considera Mihail Ion.

Mai mult, scaderile importante au determinat o schimbare a tipologiei fondurilor de actiuni, care au dezinvestit pe corectii, mai ales ca legislatia in vigoare nu prevede limite restrictive fixe.

Mihail Ion spune ca nu este cea mai buna solutie, si ca trebuie pastrata o pondere a investitiilor in actiuni, care, practic, dau profilul fondului.

Mai mult, daca Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania va adopta in prima parte a anului viitor noul EFAMA (Europa European Asset Management Association), vor exista elemente mai clare de limitare.

Astfel, daca actuala legislatie prevede pentru fondurile de actiuni o limita de minim 65%, noile standarde vor urca acest nivel la 85%.

Fondurile cu o politica flexibila de investitii au, de obiecei, randamente relative, adica raportate la un benchmark al pietei. De exemplu, daca piata scade cu 60% si fondul cu 55%, inseamna ca a reusit sa adauge valoare pentru clienti.

Un randament absolut isi propune o anumita valoare, indiferent de evolutia pietei, a mai explicat presedintele RAM.

Cum s-a schimbat strategia fondurilor de investitii in primul an de criza



Produs nou marca Raiffeisen: Depozit si unitati de fond cu capital protejat

Produs nou marca Raiffeisen: Depozit si unitati de fond cu capital protejatRaiffeisen Bank si Raiffeisen Asset Management lanseaza un pachet de economisire-investire, format dintr-un depozit cu dobanda majorata si plasamente in fondul cu capital protejat Confort, a anuntat administratorul de fond.

Perioada de subscriere se va incheia pe 25 octombrie, clientii avand posibilitatea de a constitui depozite in lei sau euro, cu dobanzi mai mari fata de cele din piata.

“Pierderile din trecut au lasat urme importante in memoria investitorilor romani si aversiunea lor la risc este foarte ridicata. Am observat si pe alte piete ca acest tip de produs este foarte cautat, mai ales ca exista suficiente perspective sa isi arate virtutile si pe o piata in crestere”, a declarat Mihail Ion, presedintele RAM.

Depozitele se pot constitui pe o scadenta de trei luni, iar dobanzile ajung pana la 10%, in functie de suma. Mai mult, pentru sumele mai mari de 40.000 de euro se adauga o dobanda cu 1,2% mai mare fata de cotatiile la depozitele negociate.

Raiffeisen Confort este primul fond cu capital protejat din Romania, iar strategia investitionala are ca obiectiv protejarea sumelor investite impotriva pierderilor, adica atingerea unei valori a unitatii de fond cel putin egala cu valoarea initiala.

Perioada recomandata de investitie este de minim doi ani, dar rascumpararile se pot face oricand. Comisionul de administrare este intre 1,4 si 3%, in functie de sumele investite.

Activele fondului sunt investite in instrumente cu risc redus (obligatiuni, depozite) si actiuni, a caror pondere poate varia de la 0 la 100%, in functie de conditiile pietei.

Fondul a incheiat prima perioada investitionala de doi ani, fiind lansat in septembrie 2007, si a inregistrat o crestere a valorii de fond de 6,8% de la lansare, in conditiile in care indicele BET-XT a scazut cu peste 63% in acelasi interval.

In prezent, fondul are aproximativ 300 de investitori. Mihail Ion se asteapta la o crestere semnificativa in timpul perioadei de subscriere, fiind cel mai avantajos moment de investire intr-un astfel de fond.

Capital protejat versus capital garantat

Capital protejat versus capital garantatIntre aceste doua tipuri de garantii exista diferente foarte mari, desi sunt des confundate de investitori.

Principala deosebire este ca in cazul fondului cu capital protejat, protectia capitalului se face conform strategiei investitionale, iar la cel garantat, protectia se face de strategie si de o garantie bancara, prevazuta de lege, explica Mihail Ion.

Fondurile cu capital garantat nu pot fi constituite decat sub forma de fonduri inchise, in timp ce fondurile protejate sunt, de regula, deschise.

In cazul celor garantate, investitorii pot pierde (partial) sumele investite, daca administratorul nu implementeaza strategia, in timp ce pentru cele garantate, situatia intervine cand garantorul nu isi executa obligatia.

Lichiditatea este furnizata de administratorul fondului protejat, in timp ce in cazul celui garantat nu se permit rascumparari pana la scadenta. Acesta trebuie listat la bursa, caz in care lichiditatea este scazuta.

Costurile sunt, de asemenea, diferite. Astfel, fondul protejat are costuri specifice pentru un fond de investitii. In schimb, la cel garantat se mai adauga si costul garantiei.

Un ultim aspect ar fi universul investitional, care implica piete straine in cazul fondurilor cu capital garantat, dar si piata romaneasca, pentru cele protejate.