Reactia investitorilor a fost una negativa

Reactia investitorilor a fost una negativaInvestitorii au sanctionat conflictul politic si, coroborat cu scaderile de pe pietele externe, indicii au inregistrat scaderi importante, dintre care BET-FI a suferit cea mai mare scadere.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,95%, pana la 4.311,73 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,45%, pana la 2.619,37 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,78%, pana la 24.574,57 puncte, dupa ce in timpul sedintei a scazut cu 4,80%.

“Situatia macroeconomica nu s-a imbunatatit si, totusi, bursa a crescut in ultimele luni, acum investitorii si-au adus aminte ca piata de capital nu poate evolua ignorand problemele de la conducerea tarii”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,05%, pana la 439,15 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,75%, pana la 580,49 puncte.

Lichiditatea totala a BVB s-a cifrat la 42,77 milioane lei (10,06 milioane euro), fiind generata in cea mai mare parte de piata de actiuni, dar a existat interes si pe piata derivatelor. Deprecierea leului a determinat speculatorii sa tranzactioneze derivate pe cursul euro-leu de 2,44 milioane lei (0,57 milioane euro).

SIF-urile, cele mai vandute actiuni

SIF-urile, cele mai vandute actiuni“Aceasta criza politica va afecta pe termen scurt bursa si mediul economic intern, de aceea unii investitori au cautat sa vanda cele mai lichide titluri si sa astepte o stabilizare”, explica Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 8,5 milioane lei, si s-au depreciat cu 3,13%, pana la cotatia de 1,24 lei/actiuni. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au suferit un declin de 4,8%, pana la pretul de 1,19 lei, in urma unor tranzactii de 4,75 milioane lei.

“Interesant este faptul ca discutii despre aceasta spargere a coalitiei au existat de luni, insa investitorii nu au bagat de seama, bazandu-se pe corelarea cu pietele externe. Acum brusc si-au adus aminte ca exista un conflict politic si pe fondul marcarilor de profit de pe pietele externe, investitorii au vandut cele mai lichide actiuni de pe BVB si Rasdaq”, mai sustine Ciubotaru.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au coborat cu 2,4%, la 12,20 lei, pe fondul unor tranzactii de 2,18 milioane lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,63%, la 1,59 lei, pe o lichiditate de 1,82 milioane lei.

Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 3,82% pe un rulaj de doar 600.900 lei.

Pe segmentul energetic, pretul actiunilor Dafora Medias (DAFR) a stagnat la 0,118 lei, pe un rulaj de 2,65 milioane lei, in timp ce titlurile Petrom (SNP) au coborat cu 2,64%, la 0,258 lei, pe o lichiditate de 903.000 lei.

Ciubotaru a mai afirmat ca indicii ar fi afisat oricum scaderi din cauza evolutiilor de pe pietele externe, insa criza politica le-a adancit.

La ora inchiderii sedintei BVB, bursele europene aveau scaderi usoare pe fondul deprecierilor inregistrate de actiunile bancare, in contextul in care temerile legate de revenirea economiei globale au generat neliniste in piete.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 0,40%, pana la 5.113,32 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,18%, pana la 5.664,89 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,46%, pana la 3.778,09 puncte.

Cititi si Romania risca retrogradarea si neindeplinirea programului cu FMI dupa “divortul politic”

Incertitudinea politica si perioada raportarilor financiare vor duce la corectii

Incertitudinea politica si perioada raportarilor financiare vor duce la corectiiIncertitudinea legata de guvernantii tarii aduce in prim plan si probabilitatea adoptarii proiectului legislativ de ridicare a pragului de la 1% la 5% din capitalul social al celor cinci societati de investitii financiare.

“Este posibil ca proiectul legislativ de ridicare a pragului sa fie afectat de aceasta criza politica, deoarece initiativa ar putea sa nu mai beneficieze de sprijinul noului guvern”, considera Murgoci.

De asemenea, ambii specialisti se asteapta ca in perioada urmatoare Bursa sa inregistreze corectii cauzate de incertitudinea care planeaza la nivelul conducerii tarii, dar si de sezonul raportarii, care va incepe in cateva saptamani.

“Bursa a urcat foarte mult si s-a decuplat de realitatea economica interna, iar rezultatele financiare pe cel de-al treilea trimestru nu vor fi atat de bune incat sa justifice cresterile si ne vom apropria de corectii. Poate ca sedinta de astazi (n.r. ieri) este chiar punctul de inceput al acestei perioade de scaderi”, este de parere brokerul de la Tradeville.

Murgoci considera ca pana la alegeri bursa va trece printr-o perioada de incertitudine, astfel incat vom asista la scaderi.