Solutionarea ofertelor publice de preluare

Solutionarea ofertelor publice de preluare“Respectarea drepturilor actionarilor este una dintre prioritati. Am informat CNVM si Comisia Pietei de Capital despre cele aproximativ 50 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti care au intarziat efectuarea ofertelor publice de preluare. Pana in prezent s-a reusit solutionarea acestor cazuri in proportie foarte mica, circa 50%”, a afirmat Beze (foto).

El mai afirma ca este de o importanta vitala pentru piata de capital eiminarea anumitor disfunctionalitati, printre care se afla si pozitia ambigua a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in privinta punerii in executie a dispozitiilor legale referitoare la ofertele publice obligatorii.

Daca un actionar detine direct sau indirect 33% dintr-un emitent si nu deruleaza o oferta de preluare CNVM are obligatia de a-l amenda cu 0,5-5% din capitalul social si de a-l soma sa intre in legalitate.

De asemenea, reprezentantul Asociatiei a afirmat ca exista 375 de nereguli referitoare la obligatiile de raportare, respectiv intarzieri in publicarea hotararilor din adunari generale, care duc la prejudicierea actionarilor minoritari.

Cititi si Beze, AIPC: Investitorul la Bursa nu este perceput ca un client al pietei de capital

Pretul din OPP la Rompetrol Rafinare

Pretul din OPP la Rompetrol RafinareAsociatia investitorilor considera ca pretul din oferta publica de preluare a Rompetrol Rafinare (RRC) va fi inadecvat oricarei metode de determinare daca s-ar face cu ignorarea sumei reale platite de catre KazMunaiGaz sau de persoanele cu care a actionat in mod concertat pentru achizitia actiunilor The Rompetrol Group.

Beze sustine ca pentru stabilirea unui pret corect pentru preluare detinerilor minoritare din cadrul Rompetrol Rafinare exista trei metode: pretul primit de catre Dinu Patriciu pentru vanzarea The Rompetrol Group, cotatia din ultimele 12 luni ale RRC si o analiza de evaluare.

In septembrie 2010 vor ajunge la maturitate obligatiunile convertibile detinute de catre Statul Roman la Rompetrol Rafinare, iar daca KazMunaiGaz nu le va rascumpara, Ministerul Finantelor va deveni actionarul majoritar.

“Daca KazMunai va rascumpara aceste obligatiuni, cum a anuntat ca o va face, pretul minim de conversie va fi de 0,1 lei/actiune, cu peste 85% mai mult decat cotatia titlurilor”, subliniaza presedintele Asociatiei.

El a mai afirmat ca actionarii Rompetrol Rafinare au dreptul la acelasi pret pe care l-a primit omul de afaceri Dinu Patriciu in urma tranzactiei cu KazMunaiGas, deoarece cotatia titlurilor dezvantajeaza detinerile minoritare.

AIPC atrage atentia asupra recentei oferte publice de preluare realizata de catre Sanofi Aventis Europe pentru achizitia actiunilor Zentiva Romania, fostul Sicomed, care demonstreaza ca daca pretul nu este corect nu se obtine rezultatul scontat.

SIF-urile trebuie sa apartina actionarilor

SIF-urile trebuie sa apartina actionarilorAsociatia sustine eliminarea pragului de detinere la cele cinci societati de investitii financiare, deoarece limita impusa de lege descurajeaza investitorii care ar dori sa detina participatii semnificative din capitalul social al SIF-urilor.

“Daca dorim sa avem investitori straini pe piata de capital trebuie sa intelegem ca ei vor vrea sa se implice in managementul SIF-urilor, iar in actualele conditii acest lucru nu este posibil”, declara Dumitru Beze.

El doreste sa atraga atentia parlamentarilor ca neindeplinirea acestei schimbari a pragului de la 1% la 5% din SIF-uri “ar arunca in ridicol si ultimele sperante de seriozitate” ale pietei de capital si niciun investitor serios nu ar mai crede vreodata ca cererile sale vor fi ascultate in cadrul adunarilor actionarilor.

“Este necesar ca pana la votul din Parlament al proiectului, CNVM sa sanctioneze actionarii care nu au respectat prevederea legala privind limita de 1% din capitalul SIF-urilor si sa reglementeze mai strict posibilitatea off-shore-urilor de a face achizitii pe piata de capital din Romania”, explica reprezentantul Asociatiei.

Listarea Fondului Proprietatea ar trebui facuta de urgenta

Listarea Fondului Proprietatea ar trebui facuta de urgentaAIPC considera foarte importanta listarea de urgenta a Fondului Proprietatea si totodata benefica alegerea lui Franklin Templeton ca administrator, fapt ce va avea ca efect imediat consolidarea BVB ca bursa regionala cu credibilitate.

“Pe langa infuzia de lichiditati din piata, listarea unui emitent de talia Fondului Proprietatea ar aduce noi investitori, iar detinatorii de actiuni ar avea un cadru reglementat prin care sa isi vanda actiunile”, spune Beze.

Asociatia Brokerilor a facut primul pas in septembrie pentru lansarea unei piete de tip OTC (over-the-counter) prin intermediul careia se vor putea tranzactiona actiunile Fondului Proprietatea si a companiilor nelistate sau delistate de la BVB.

Cititi si Viitorul Fondului Proprietatea in era Franklin Templeton