Fond inchis, cu plasamente in actiuni locale si internationale

Fond inchis, cu plasamente in actiuni locale si internationaleIn urma cu un an, Cristian Tudorescu (foto), fostul analist-sef al unei importante companii de brokeraj din Romania anunta lansarea unui business inedit: un SAI ce a administrat intr-o prima faza exclusiv portofolii individuale. Era prima companie de acest gen care miza pe personalizarea serviciilor, intr-o piata in care doar cateva companii ofereau astfel de servicii, ambalate intr-o gama mai larga de produse.

Dupa un an in cate piata de asset management romaneasca a suferit mai multe transformari, Explore Asset Management lanseaza o premiera in Romania: un fond inchis, cu deschideri periodice, orientat pe plasamente in actiuni de pe bursa romaneasca si din strainatate.

“Conturile individuale implica sa adaptam strategia pe profilul clientului si sa ii administram personalizat portofoliul. Acum, propunem o strategie in care noi credem si pe care investitorii se vor plia”, explica Cristian Tudorescu, directorul general Explore Asset Management, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Atragerea de capital este stabilita pentru urmatoarele saptamani, imediat dupa aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Urmatoarele transe de subscriere vor fi in aprilie si apoi spre sfarsitul anului viitor.

“Portofoliul-tinta este o combinatie intre expunerea pe revenirea Europei de Est, inclusiv Romania, si pe zona de crestere (chiar si din aceasta perioada) din Asia si America Latina, mai exact Brazilia. Pe aceste piete, expunerea va fi indirecta, prin indici sau Exchange Traded Funds (ETF-uri). Vrem sa oferim clientilor oportunitatea cresterilor actuale si a revenirilor din viitor”, a mai spus Tudorescu.

Mai mult, lansarea acestui fond vine intr-un moment de echilibru intre confirmarea unor asteptari de asezare economica la nivel international si pastrarea unui potential de crestere a pietelor emergente de actiuni, intr-o perspectiva de 2-3 ani.

“Am ales sa facem un fond inchis, cu deschideri periodice, pentru ca vrem sa contam pe un anumit capital, fara sa existe riscuri foarte mari de retrageri de bani sau fluctuatii”, a motivat Tudorescu alegerea profilului noului fond Explore Asset Management.

O unitate de fond va costa 2000 de lei, fiind o cerinta legislativa pentru acest produs.

Daca pe partea de administrare personalizata clientii provin din zona “high net worth”, suma mimina pentru investitia in actiuni fiind de 30.000 de euro, fondul targeteaza si oameni cu venituri medii sau peste medie, care pot aloca o anumita suma de bani in zona investitiilor.

Marja de la optimism la prudenta este destul de mare

Tudorescu se fereste sa faca estimari privind numarul de clienti ai fondului. Odata cu aprobarea CNVM si inceperea perioadei de subscriere vor exista prezentari publice menite sa atraga noi clienti. In acelasi timp, clientii existenti pot aloca sume de bani suplimentare sau pot realoca investitiile lor prin intermediul Explore Asset Management

“Ma astept ca o parte din investitorii actuali sa suplimenteze sumele sau migreze cu o parte din bani spre fond, pentru a se expune mai mult pe pietele de actiuni. Exista si potentiali clienti – tinta pentru fond, cu care am discutat in trecut si care vor prefera sa investeasca direct in fond. La acest moment, marja de la un nivel optimist la unul prudent privind nivelul activelor este destul de larga, insa pe masura ce vom derula promovarea vom putea avansa si astfel de cifre”, a explicat Tudorescu.

Managerul nu exclude ideea de a mai lansa fonduri in viitor, dar nu in curand, pentru ca fiecare etapa trebuie abordata si gestionata cu atentie.

Banii alocati nu vor fi plasati in actiuni inca de la inceput. “In timp ce noi ne construim expunerea pe actiuni, pe parcursul a 3-6 luni, partea neinvestita va merge spre instrumente cu venit fix, care sa conserve valoarea”.

Fiind vorba de actiuni, a caror evolutie exacta este imposibil de estimat, randamentul nu poate fi garantat. Cu toate acestea, directorul Explore Asset Management acorda o probabilitate foarte mare scenariului ca intr-un orizont de 2-3 ani pietele emergente sa ofere randamente foarte bune raportat la nivelurile actuale de evaluare a actiunilor

Tudorescu spune ca estimarea are si o provocare inclusa, iar dupa informarile clientilor, acestia vor observa un potential randament fata de istoric.

“Este nevoie de un astfel de fond, publicul din Romania resimte marja restransa in care poate actiona pe Bursa de Valori Bucuresti si sunt binevenite astfel de vehicule, care dau acces la alte piete din lume, in mod indirect. Sigur ca ar putea investi si individual in astfel de instrumente, dar gestiunea si costurile ar fi foarte mari”, explica seful Explore.

Fondul asteapta avizul CNVM in urmatoarele saptamani, pentru a incepe perioada de subscriere. Tudorescu estimeaza ca prima perioada de subscriere poate incepe in a doua jumatate a lunii noiembrie.


Primul an de criza, primul an al Explore Asset Management

Primul an de criza, primul an al Explore Asset ManagementIn urma cu un an, Tudorescu spunea, intr-un interviu acordat Wall-Street dupa lansarea companiei, ca in piata de servicii de investitii se simte nevoia unor produse personalizate, abordarea “1 la 1” fiind in ton cu cerintele si contextul pietei.

Acum, directorul Explore spune ca nu au fost schimbari radicale in strategiile si targeturile initiale.

“Inca de la lansare, am targetat un public orientat catre actiuni dar si catre instrumente cu venit fix. Astfel, clientii au putut sa isi diversifice portofoliul si au gasit la noi abordari flexibile. Ideea de a personaliza a prins bine, pentru ca am strans clienti din foarte multe zone”.

Cea mai mare provocare in acest business a fost de a aduce clienti in piata si de a ii convinge sa intre in anumite momente, cand increderea in zona financiara era la pamant.

La inceputul anului, Explore avea un target de 4 milioane de euro active administrate in 2009. Tudorescu spune ca este posibil ca 2009 sa se incheie cu o valoare totala de 2 milioane, existand un decalaj fata de asteptari.

“Nu au fost schimbari radicale, doar indeplinirea tintelor este mai lenta decat estimam, dar parcurgem etapele pas cu pas si ne crestem baza de clienti”, spune Tudorescu.

In acest moment, Explore colaboreaza cu mai multe banci si societati de servicii de investitii financiare, fara a fi in concurenta.

“Astfel, exista beneficii reciproce si in interesul clientilor. Se poate creste foarte mult si pe acest model de parteneriate, mai ales ca noi ne plasam intre piata monetara si brokeraj, plasand fondurile optim, acolo unde doreste clientul”, conchide Cristian Tudorescu.