BET-FI a pierdut 9 procente

BET-FI a pierdut 9 procente"Am avut o saptamana de scaderi pe Bursa de la Bucuresti, directia pietei fiind data de corectiile consemnate de pietele mature. Un aspect important de luat in calcul sunt insa volumele ridicate de la jumatatea saptamanii, companiile din sectorul financiar acumuland in aceasta perioada peste 80% din valoarea tranzactionata", informeaza raportul Puls Capital, realizat de Intercapital Invest.

In saptamana care s-a incheiat BET si BET-C au inregistrat o scadere de 4.43, respectiv 6 procente, in timp ce BET-FI a coborat cu 9.02%. Lichiditatea medie zilnica s-a dublat pana la 27.26 milioane lei, in timp ce capitalizarea bursiera a coborat cu 6.17% fata de saptamana anterioara, pana la 76.77 mld lei.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut in ultima saptamana cu 6,40%, la 431,26 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 4,73%, pana la nivelul de 593,26 puncte.

Totodata, tranzactiile cu instrumente financiare cu venit fix s-au ridicat la 71,46 milioane lei, majoritatea schimburilor fiind realizate cu titluri de stat.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 87,52 milioane lei, in ultima saptamana, adica 64% din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost din nou cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 39,64 milioane lei, si s-au depreciat puternic, cu 8,62%, la pretul de 1,06 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au prabusit cu 9,43%, la 0,96 lei, in urma unor tranzactii de 25,47 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut cu 7,91%, pana la 0,64 lei, pe o lichiditate de 11,07 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au ieftinit cu 8,04%, la 1,03 lei, pe suportul unui rulaj de 7,28 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cel mai mult pe acest segment, cu 11,49% la 0,6550 lei, in urma unor schimburi de 4,05 milioane lei.



Ce urmeaza pentru Bursa?

Ce urmeaza pentru Bursa?In prezent, coordonatele actuale indica trei scenarii posibile: o o scadere usoara si normala dupa un rally puternic intr-o zi cu raportari peste asteptari in cea mai mare economie din lume, inceputul unei corectii dupa una din cele mai fructuase perioade sau inceputul unei perioade de distributie.

Specialistii Intercapital iau in calcul variante perioadei de distributie, existand riscul ca aceasta sa se transpuna in corectii la nivel local.

"Avand in vedere aprecierile istorice, potentialul economic si faptul ca urmeaza o perioada mai slaba din punct de vedere al fluxurilor de stiri importante, cred ca cel mai probabil scenariu pentru luna noiembrie pe pietele mature este unul de distributie. Acest scenariu insa se poate transforma in unul de corectii la BVB, piata emergenta si incadrata de un context intern puternic negativ", cred analistii de la Intercapital.

Semnele bune din SUA anuleaza efectele crizei politice pe Bursa. Ce urmeaza

Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de 5,5 milioane lei, dar acestea au inregistrat un declin sever, de 10,96%, la un curs de 0,26 lei/actiune.

"Daca in segmentul de utilitati avem parte de scaderi de 4-5%, in ce priveste companiile petroliere avem evolutii mixte, intr-un context international in care mari grupuri petroliere si-au prezentat rezultatele pe al treilea trimestru, iar pretul petrolului a scazut puternic, sub nivelul de 77 de dolari, de la o cotatie initiala de peste 81 de dolari pe baril", explica analistii de la Prime Transaction.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,78 milioane lei. Actiunile RRC au continuat sa reziste an fata scaderilor puternice din piata si au incheiat sedinta de vineri la un pret de 0,0648 lei, cu 2,69% mai mare fata de inchiderea saptamanii precedente.

TLV si Erste, dupa rezultatele financiare

TLV si Erste, dupa rezultatele financiareTitlurile bancare au atras schimburi de 28,97 milioane lei in ultima saptamana, adica 21% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu doar 1,67%, la 1,77 lei, in urma unor tranzactii de 13,92 milioane lei, dar cele ale BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana cu o scadere mai puternica, de 4,62%, la 12,40 lei, pe o lichiditate de 9,12 milioane lei.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 48,2 milioane lei pentru primele noua luni ale acestui an, de opt ori mai mic decat castigul din aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 4,76%, ajungand la cotatia de 122 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 5,51 milioane lei.

Desi la nivelul intregii saptamani titlurile Erste au avut cea mai slaba evolutie din sectorul bancar, cotatia acestora a inregistat cresteri semnificative in ultimele doua sedinte, dupa ce grupul austriac si-a publicat joi noapte rezultatele financiare si a anuntat ca va opera o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, la care pot subscrie si investitorii din Romania, in vederea cresterii indicilor sai de capital si a imbunatatirii structurii capitalului.

De urmarit saptamana viitoare

De urmarit saptamana viitoareLuni: Rezervele internationale ale Romaniei

Marti
: Sedinta de politica monetara a BNR; Comenzile noi din industria prelucratoare in SUA

Miercuri: Castigul salarial mediu lunar in Romania; Modificarea numarului angajatilor din sectoarele neagricole in SUA (statistica ADP); Sedinta de politica monetara a Federal Reserve

Joi: Indicatori de risc bancar, Centrala riscurilor bancare pentru Romania; Sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene

Vineri: Indicii lucrarilor de constructii in Romania; Rata somajului in SUA