ROTC - Solutia de compromis in perspectiva actionarilor

ROTC - Solutia de compromis in perspectiva actionarilorTranzactionarea pe Romanian Over-The-Counter, desi nu este o piata reglementata, ar putea organiza si transparentiza schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) care se realizeaza in prezent doar la Depozitarul Central.

“Piata extrabursiera va asigura un mecanism facil pentru ca cererea si oferta sa se intalneasca si va oferi o mai mare transparenta in privinta pretului actiunilor”, a declarat Daniela Lulache (foto), director general al FP in cadrul seminarului organizat de Fondul Proprietatea si Mediafax privind oportunitatea tranzactionarii actiunilor pe platforma ROTC.

Consiliul de supraveghere al Fondului a avizat favorabil intrarea FP pe piata ROTC, dar decizia trebuie sa fie luata de catre actionari.

Totusi, o mare parte a actionarilor privati ai Fondului considera ca tranzactionarea actiunilor pe piata ROTC nu indeplineste obiectul FP, ci prezinta doar un compromis.

“Tranzactionare pe ROTC ar putea constitui un impediment in momentul listarii la BVB. Cel putin in momentul de fata, parerea mea este ca actionarii trebuie sa lupte pentru dreptul lor fundamental ceea ce este reprezentat de listarea la BVB prin intermediul Franklin Templeton”, sustine Corin Trandafir, membru al Consiliului de supraveghere si reprezentantul principalului actionar privat al Fondului.

Tranzactionarea Fondului pe ROTC nu va multumi actionarii si nici investitorii interesati de aceasta companie, deoarece aceasta piata extrabursiera nu va maximiza valoarea si va determina o reducere semnificativa a pretului, explica Gregory Armstrong, reprezentantul Cartesian Capital Group, un important actionar FP.

“Totii actionarii, piata de capital, Statul si bancile vor beneficia de pe urma listarii FP pe o piata reglementata. Totusi, daca Fondul nu se va lista intr-un an pe o piata reglementata atunci am putea sa luam in calcul piata ROTC”, considera Armstrong.

CNVM va supraveghea tranzactiile cu actiunile FP

CNVM va supraveghea tranzactiile cu actiunile FPAtestatul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), adoptat in luna octombrie a acestui an, permite realizarea tranzactiilor in afara pietelor reglementate cu actiuni ale companiilor nelistate, conditionate de inregistrare titlurilor in registrul Depozitarul Central.

“Prin acest tratat ne-am asigurat ca brokerii vor oferi clientilor aceleasi reguli de conduita ca pe o piata reglementata. De asemenea, conform acestui tratat modul in care se stabileste pretul este transparent”, a afirmat Radu Toia, sefului Directiei Autorizare Reglemen¬tare din cadrul Comisiei.

Modalitatea in care tranzactiile se vor realiza pe piata ROTC vor fi de tip deal, similar cu modul in care se realizeaza schimburile de actiuni in prezent, iar comisionul perceput de catre Asociatia Brokerilor va fi de 0,05% din pretul titlurilor.

In ipoteza in care actionarii vor fi de acord cu tranzactionarea actiunilor pe piata extrabursiera, Fondul Proprietatea va trebui sa modifice contractul incheiat cu Depozitarul Central, precum si a actului constitutiv.

“Daca FP ar incheia un acord de regim de exclusivitate cu ROTC, actionarii nu vor mai putea sa incheie contracte de transfer de proprietate la Depozitarul Central”, a mai declarat reprezentantul CNVM.

Farmache: Ar fi util ca Fondul sa accelereze demersurile pentru listarea la BVB

Farmache: Ar fi util ca Fondul sa accelereze demersurile pentru listarea la BVB“Pozitia BVB este clara, am fi vrut sa avem Fondul Proprietatea la cota in acest an si ar fi util ca FP sa accelereze demersurile pentru listare”, a declarat Stere Farmache (foto), presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Totusi, el a subliniat ca desi ROTC are un nivel foarte redus de transparenta, este mai bun decat schimburile actuale, putem avea o statistica a preturilor de tranzactionare.

“Temerea mea este ca in ipoteza in care FP se va tranzactiona pe ROTC, Ministerul Finantelor se va considera eliberat de obligatiile listarii fondului a BVB. Dupa atatia ani, acest pas pare un lucru grabit in conditiile in care suntem aproape de listare la cota BVB”, Corin Trandafir.


Adrian Harris, reprezentant pentru Europa Central si de Est al Schroders Investment Management, a afirmat ca cea mai usoara metoda pentru a transparentizarea si liberaliza tranzactiilor cu actiunile FP se poate realiza prin reluarea procedurilor pentru listarea la BVB. Listarea va oferi si cea mai usoara si corecta metoda de iesire din fond.

“Speram ca demersul de listare la BVB sa fie continuat, deoarece cred ca FP va reprezenta o fereastra de oportunitate si de restartare a pietei de IPO-uri in 2010. Acest 35% free-float, comparativ cu societatile de la Bursa care au un procent de pana la 20% liber pe piata, face din oferta publica a Fondului o tinta ideala de investitie”, a spus Dragos Neascu, CEO Erste Asset Management.