Promulgarea finala in ianuarie 2010 in regim de urgenta sau in primavara

Pe 24 iunie, mai multi senatori si deputati au initiat un proiect de lege ce vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Dupa ce proiectul a fost respins, acesta a fost modificat, solicitand ridicarea pragului la nivelul de 5 procente.

De atunci, proiectul a parcurs doar doi pasi pana la finalizare: avizul comisiei juridice si, ieri, aprobarea de catre plenul Senatului. In continuare, legea trebuie sa fie aprobata de Camera Deputatilor, ultimul pas fiind promulgarea de catre presedintele tarii.

In mod normal, o astfel de procedura ar putea dura cateva luni, concretizarea ei fiind posibila in primavara anului viitor.

Insa, senatorul PD-L Ovidiu Marian (foto), initiatorul proiectului de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%, a declarat, pentru Wall-Street, ca a facut o solicitare catre Camera Deputatilor pentru a discuta acest aspect in regim de urgenta.

“Piata de capital este foarte sensibila la orice informatie, orice schimbare si stire legata de SIF-uri determina volatilitati, astfel incat este nevoie ca proiectul sa intre in vigoare cat mai repede”, a mai spus senatorul.

Mai mult, el sustine ca va face lobby in acest sens inclusiv pe langa presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

In mod normal, fara dezbaterea in regim de urgenta, procedura s-ar putea finaliza in primavara anului viitor.

Tinand cont de faptul ca, de la aprobarea Camerei Deputatilor, presedintele are termen de 30 de zile pentru a promulga legea, Ovidiu Marian spera ca pana cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie acest proces sa se finalizeze.

Evolutia proiectului de lege:

16 septembrie: Avizarea proiectului privind eliminarea pragului la SIF-uri, amanata

17 septembrie: Comisia Juridica din Senat a amanat avizarea proiectului de eliminare a pragului la SIF-uri

23 septembrie: Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri a primit primul aviz

14 octombrie
: Guvernul nu sustine ridicarea pragului la SIF-uri

10 noiembrie: Pragul nu a mai intrat ieri in dezbaterea senatorilor







Ce spun investitorii?

Ce spun investitorii?Dumitru Beze (foto), presedintele Asociatiei Investitor in Piata de Capital (AIPC), spune ca faptul ca Senatul a aprobat ridicarea pragului de detinere la SIF-uri este “un pas inainte spre spre constientizarea problemelor care fac ca piata de capital din Romania sa fie mica in acest moment” si, in acelasi timp, un semnal pozitiv privind evolutia viitoare a proiectului de lege.

“Daca am sti cand va fi promulgata legea ar insemna ca avem incredere in clasa politica din Romania si in felul cum se comporta ea. Procedural, nu se va concretiza mai devreme de urmatoare sesiune parlamentara, probabil in primavara 2010”, a spus Beze, pentru Wall-Street.

In acelasi timp, investitorii atrag atentia ca procesul legislativ in acest caz este extrem de complicat, calea cea mai simpla fiind, in opinia lor, corectarea erorilor din ordonanta de urgenta emisa pe vremea cand Ionut Popescu era ministru de Finante si care, practic, a instituit acest prag.

“Credem ca a sosit momentul in care clasa politica sa inteleaga real vointa investitorilor, iar cei care se declara ca protejeaza investitorii contra vointei lor sa aiba in vedere ca investitorii pe piata de capital sunt persoane informate si ca aceasta atitudine va dauna politicienilor care fac astfel de declaratii, cat si partidelor din care fac parte”, a declarat Beze.

Decizia senatorilor cu privire la majorarea pragului de detinere la SIF-uri a declansat entuziasmul pe Bursa de la Bucuresti, indicele sectorului SIF urcand cu 5,20%, dar brokerii recomanda in continuare o atitudine prudenta, deoarece "nu putem anticipa nimic cand este vorba de politica".

Ieri, la ora 12.00, actiunile celor cinci emitenti au fost suspendate de la tranzactionare pentru doua ore, in urma unei decizii CNVM.



Pasol, Intercapital: Avem un semnal ca exista vointa politica pentru acest proiect

Pasol, Intercapital: Avem un semnal ca exista vointa politica pentru acest proiectVotul pozitiv din Senat reprezinta numai un pas in procesul de majorare a pragului de detinere la SIF-uri, crede Razvan Pasol (foto), director general al Intercapital Invest.

“Insa, in opinia mea, acesta este un pas foarte important, care transmite un semnal ca exista vointa politica pentru acest proiect”, a explicat Pasol.

Desigur, asteptarile trebuie sa fie moderate pentru ca orice proiect in care este implicat factorul politic este marcat de incertitudine, cu atat mai mare in contextul actual. In plus, votul mai important pentru acest proiect este cel din Camera Deputatilor, a mai spus managerul.

Dupa o perioada de incertitudine bursiera, in care SIF-urile nu au mai fost in centrul atentiei, cresterea de ieri, vizibila imediat dupa stirea aprobarii legi, denota faptul ca decizia era una mult asteptata si importanta pentru investitori.

”Decizia este una importanta si pentru investitori, iar acest lucru s-a vazut din reactia lor in piata in cursul zilei de ieri. Actiunile SIF au evoluat in tunel in ultima perioada, insa cresterea a fost una destul de clara”.

Insa, evolutia viitoare a actiunilor celor cinci Societati de Investitii Financiare depinde de doi factori importanti: traseul procesului de majorare a pragului, a carui durata nu poate fi estimata cu precizie, dar si evolutia pietelor internationale.

Concluzia pentru investitori? “Perspective favorabile pentru SIF-uri la bursa, cu potential de crestere atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, dar fara a neglija prudenta si atentia, intrucat contextul general ramane volatil, iar situatia se poate schimba oricand”, a mai spus Razvan Pasol.



Enache, KD CM: Este un pas mic intr-un hatis birocratic

Enache, KD CM: Este un pas mic intr-un hatis birocraticSilviu Enache (foto), managerul KD Capital Management, spune ca acest pas este unul mic, dar necesar. Insa, in acest ritm va mai trece mult timp pana la finalizarea intregii proceduri legale.

“Ridicarea pragului de detinere va fi un lucru benefic pentru evolutia viitoare a acestor societati, cu implicatii pozitive asupra pietei de capital romanesti”, sustine Enache.

Managerul estimeaza ca legea va fi promulgata cel mai devreme in 2010, pentru ca aceasta problema nu se afla in prezent pe lista de prioritati a politicienilor, desi le poate genera un plus de capital electoral care poate fi speculat.

“Aceasta decizie este un pas mic intr-un hatis birocratic care da totusi un dram de speranta in plus. Deocamdata, sunt efecte psihologice, pana la efectele legale care sa genereze schimbari de organizare si un plus de dinamism si strategie pentru SIF-uri mai este mult”, a declarat Enache.

El este optimist in ceea ce priveste evolutia Societatilor de Investitii Financiare, despre care spune ca se va situa pe acelasi trend cu restul pietei de capital romanesti, pe o panta pozitiva.

“Corectii periodice cu siguranta ca vor putea sa mai apara”, a completat managerul.