1 / 5

Promulgarea finala in ianuarie 2010 in regim de urgenta sau in primavara

Pe 24 iunie, mai multi senatori si deputati au initiat un proiect de lege ce vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Dupa ce proiectul a fost respins, acesta a fost modificat, solicitand ridicarea pragului la nivelul de 5 procente.

De atunci, proiectul a parcurs doar doi pasi pana la finalizare: avizul comisiei juridice si, ieri, aprobarea de catre plenul Senatului. In continuare, legea trebuie sa fie aprobata de Camera Deputatilor, ultimul pas fiind promulgarea de catre presedintele tarii.

In mod normal, o astfel de procedura ar putea dura cateva luni, concretizarea ei fiind posibila in primavara anului viitor.

Insa, senatorul PD-L Ovidiu Marian (foto), initiatorul proiectului de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%, a declarat, pentru Wall-Street, ca a facut o solicitare catre Camera Deputatilor pentru a discuta acest aspect in regim de urgenta.

“Piata de capital este foarte sensibila la orice informatie, orice schimbare si stire legata de SIF-uri determina volatilitati, astfel incat este nevoie ca proiectul sa intre in vigoare cat mai repede”, a mai spus senatorul.

Mai mult, el sustine ca va face lobby in acest sens inclusiv pe langa presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

In mod normal, fara dezbaterea in regim de urgenta, procedura s-ar putea finaliza in primavara anului viitor.

Tinand cont de faptul ca, de la aprobarea Camerei Deputatilor, presedintele are termen de 30 de zile pentru a promulga legea, Ovidiu Marian spera ca pana cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie acest proces sa se finalizeze.

Evolutia proiectului de lege:

16 septembrie: Avizarea proiectului privind eliminarea pragului la SIF-uri, amanata

17 septembrie: Comisia Juridica din Senat a amanat avizarea proiectului de eliminare a pragului la SIF-uri

23 septembrie: Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri a primit primul aviz

14 octombrie
: Guvernul nu sustine ridicarea pragului la SIF-uri

10 noiembrie: Pragul nu a mai intrat ieri in dezbaterea senatorilor







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri