1 / 5

Scaderea totala a profiturilor emitentilor BVB 58,65%

La sfarsitul lunii octombrie, cand incepea sezonul raportarilor la Bursa, analistii nu se asteptau la mari surprize din partea emitentilor.

Practic, trendul general a fost de scadere a cifrelor de afacere si inrautatirea rezultatelor financiare. Nimic surprinzator, in conditiile in care criza economica a facut ravagii in majoritatea business-urilor.

Au existat si companii ce au afisat cresteri de profit, in general datorita reducerii cheltuielilor, dar si pe baza cresterii afacerii, in situatii de exceptie, explica Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction, mentionand ca tendinta generala este de inrautatire a situatiei financiare.

Luand in calcul 40 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (adica pe cele care au raportat pana in data de 12 noiembrie), veniturile totale ale acestora in trimestrul al treilea 2009 au inregistrat o scadere de 26,09%, evolutia fiind relativ similara cu cea inregistrata la semestru si usor mai accentuata fata de evolutia consemnata de acest indicator in primul trimestru al anului, explica Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

“Contabilizand pe primele noua luni ale anului scaderea veniturilor totale este de 27,19%. O evolutie interesanta poate fi observata in cazul profiturilor raportate de companii. Astfel, per total acestea au inregistrat o scadere de 58,65% in trimestrul al treilea 2009, amplificand negativ evolutia acestui indicator in primele noua luni ale anului cu pana la -41,10%, in conditiile in care scaderea profiturilor in primele sase luni era de 33,10%”, a mai spus analistul Intercapital.

Mai mult, daca am exclude insa din calcul bancile listate, scaderea profiturilor dupa primele noua luni ar fi de 34,22% si de doar 11,50% strict in trimestrul al treilea 2009.

Andrei Radulescu, analist financiar la Target Capital, apreciaza rezultatele raportate de emitenti drept “decente”, raportat la contextual macroeconomic (economia interna a trecut brusc de la o faza de crestere la o faza de contractie): PIB-ul a crescut in 2008 la un ritm de peste 7%, in timp ce in 2009 se va contracta probabil cu aproximativ 7-8% (vorbim de o amplitudine de aproximativ 14-15 p.p.), in opinia sa.

“Aceasta decenta reflecta capacitatea companiilor de a se adapta la modificarea brusca si severa a climatului macroeconomic. Desigur, rezultatele la 9 luni s-au situat in declin comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in principal ca urmare a contractiei generalizate a vanzari, in contextul scaderilor inregistrate atat de cererea externa dar si de cererea interna”, explica Radulescu.

Cu toate acestea, daca ne uitam in termeni trimestriali (q/q), analistul spune ca se poate vorbi de o stabilizare (de depasirea bottom-ului), existand premise de relansarea graduala a rezultatelor companiilor in trimestrele urmatoare.

”Sunt si exceptii de la aceasta tendinta, as mentiona companii din sectorul avicol si anumite companii din sectorul energetic, ale caror rezultate au confirmat scenariul de resilience la modificarea climatului macroeconomic”, a continuat analistul Target.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri