1 / 4

Ce cadouri asteapta investitorii la bursa

Poate cel mai asteptat cadou de catre investitori pentru acest sfarsit de an este un climat politic mult mai stabil decat cel din ultimele luni si masuri concrete de combatere a crizei economice care ar trebui luate de noul guvern, crede Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest. Un dar pe care il asteapta toti romanii in prezent.

„Probabil contextul politic se va stabiliza odata cu incheierea alegerilor prezidentiale, adica pana in sfarsitul de an, in schimb masurile anticriza vor aparea cel mai probabil incepand cu primele luni ale anului viitor”, sustine Grigoras.

Un alt cadou pentru investitori ar fi oferta publica derulata de Rompetrol, dar dupa ultimele desfasurari de evenimente probabil se va amana pentru anul viitor, sustine Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

„Chiar daca a fost unul dintre cei mai grei ani din istorie, piata noastra a oferit un cadou neasteptat, randamentul mediu in acest an fiind de aproximativ 70%”, explica el.

Chiar daca decembrie e luna cadourilor si a surprizelor, acestea pot fi si neplacute pentru piata de capital.

Astfel, in lipsa altor modificari sau completari ale Codului Fiscal, cotele de impozit de 1%, respectiv 16% vor reveni pentru anul fiscal 2010.

„Daca pana la sfarsitul anului in curs nu va fi publicata o ordonanta de guvern care sa suspende plata impozitului si pentru anul fiscal 2010 investitorii vor primi un cadou nu tocmai placut de la acest sfarsit de an. Totusi, institutiile pietei de capital, dar si o parte din clasa politica au sustinut in ultimele luni prelungirea neimpozitarii tranzactiilor bursiere si pentru anul 2010”, explica Grigoras.

Daca neimpozitarea profitului rezultat din tranzactiile bursiere sau un context politic mai stabil sunt aspecte care tin de decizii politice interne si care se pot rezolva foarte rapid, pietele externe pot da cel mai placut sau neplacut cadou pentru investitori in ultima luna a anului 2009.

„Chiar daca in ultimele luni indicii BVB nu s-au mai corelat la fel de bine ca in ultimii ani cu evolutiile externe tot indicii externi vor defini directia pietei pe termen mediu”, a mai spus brokerul Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri