Marea provocare a bursei in 2009

Marea provocare a bursei in 2009Deprecierile anuale de peste 75% din 2008 au adus dupa sine o scadere semnificativa a lichiditatii pietei de capital, reducand implicit business-urile de brokeraj.

Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, crede ca marele dezavantaj al bursei romanesti l-a reprezentat tocmai imposibilitatea tehnica de a obtine profit din aceste scaderi.

In viziunea sa, scenariul cel mai fericit a fost o varianta in care un investitor a vandut la timp, s-a mutat pe depozite monetare si a avut intuitia sa anticipeze corect momentul reintrarii in piata.

“Anul 2009 a fost in schimb unul dintre cei mai buni ani bursieri pentru investitorii cu un profil de risc ridicat orientati spre speculatie. Cred ca marea provocare a bursei in 2009 a venit tocmai din riscul pe care fiecare investitor a fost dispus sa si-l asume pe parcursul anului in tranzactiile bursiere locale”, a declarat Lupsan, pentru Wall-Street.

Cu siguranta anul acesta a fost plin de provocari in piata de capital, inca de la inceput.

Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, aminteste ca prima provocare de dupa 2008 a coincis cu inceputul anului, cand preturile scadeau continuu si pareau ca nu mai au nicio valoare.

“Problema cea mai mare si care a persistat pe tot parcursul anului a fost lipsa de lichiditate, care a afectat foarte puternic toata piata bursiera. Aceasta probabil va continua si anul viitor, iar toti actorii pietei trebuie sa-si adapteze activitatea la aceasta provocare”, explica Necula.

Evolutia cotatiilor in ambele sensuri este un proces cat se poate de normal pentru pietele de capital si, in ultimul timp, produsele aferente acestora ofera clientilor inclusiv posibilitatea de a face profituri si pe o piata in scadere, crede Nicolae Snagoveanu, brokerl la Tradeville.

“Pe de alta parte insa, criza de lichiditate ingheata tranzactiile sau le face mult mai volatile, ceea ce, intr-un cadru economic incert, alimenteaza pesimismul”, a continuat el.


Care au fost motivele scaderii lichiditatii?

Care au fost motivele scaderii lichiditatii?Instabilitatea economica, scaderea increderii in zona financiara si cresterea aversiunii la risc au fost principalele motive ale scaderii lichiditatii in acest an.

“Scaderile abrupte ale cotatiilor, datorate vanzarilor puternice ale investitorilor straini in prima faza au determinat o lipsa de incredere in a investi si, drept urmare, aceasta stare a condus la retragerea multor sume din activitatea curenta”, este de parere Gabriel Necula (foto).

Pe de alta parte, Snagoveanu crede ca instabilitatea economica, ce se face simtita in continuare, a fost principalul motiv al micsorarii rulajelor.

“Intr-un astfel de mediu investitorii prefera sa mizeze pe instrumente cu risc scazut si produse ce aduc randamente mai scazute, dar mai sigure. Canalele media au asociat criza economica in general de pietele de capital, iar micii investitori au devenit sceptici”, explica el.

Cu timpul insa, pe fundalul unor evolutii mai pozitive, o parte dintre acestia au hotarat sa revina la tranzactionare si acest proces functioneaza in continuare, a constatat brokerul Tradeville.

Un alt motiv important este discountul semnificativ la care se tranzactioneaza marea majoritate a actiunilor bursiere fata de maximele din 2007, crede Adi Lupsan.

Mai mult, anul 2009 nu a adus noi listari de actiuni sau obligatiuni la BVB in conditiile in care si asa adancimea pietei romanesti este una dintre cele mai reduse din regiune.

In acest an, au fost doar doua IPO-uri facute la BVB, ambele efectuate de catre de OTP Asset Management si intermediate de Intercapital Invest.

“Prezenta mai activa a investitorilor orientati spre speculatie, avand in vedere fluctuatiile mari de pret din acest an, a fost factorul cel mai important din mentinerea unei lichiditati rezonabile pentru piata romaneasca. Contextul macroeconomic instabil de care a avut parte piata romaneasca a tinut la distanta si investitorii sofisticati nerezidenti care au adoptat, cel putin pana in prezent, o strategie mai degraba pasiva, amanand deocamdata momentul achizitiilor semnificative”, a mai spus Lupsan.


Business-urile din brokeraj, afectate de criza lichiditatii

Business-urile din brokeraj, afectate de criza lichiditatiiBrokerul Tradeville spune ca majoritatea clientilor raman sensibili la orice evolutie negativa, pe fondul unui mediu economic destul de incert.

“Stirile, raportarile economice, sunt consumate rapid de la o sedinta la alta. Desigur, in spatele ambelor directii ale evolutiei a stat in multe momente incertitudinea, judecand dupa marimea volumelor, respectiv numarul de puncte procentuale”, explica Snagoveanu.

Pe de alta parte, business-urile brokerilor au fost destul de afectate de scaderea lichiditatii, din simplul motiv ca mare parte din veniturile lor proveneau din comisioane, deci din rulaje.

Lupsan clasifica participantii la piata in doua categorii: SSIF-uri pe care criza actuala i-a prins pe picior gresit si brokeri care au reusit sa anticipeze corect evolutia pietei.

La prima categorie, efectele crizei se regasesc special in scaderea cotei de piata si in inregistrarea unor pierderi semnificative din resursele proprii.

“Efectele negative pot fi recuperate in urmatorii ani, dar costurile vor fi semnificativ mai mari fata de competitori, in conditiile unei concurente acerbe”, explica el.

A doua categorie se refera la cei care au reusit sa anticipeze corect evolutia ultimilor ani si care si-au consolidat cota de piata sau chiar au reusit s-o imbunatateasca semnificativ.

“Cred ca acestia din urma vor fi participantii care vor beneficia cel mai mult de potentialul ridicat pe care il poate oferi piata de capital din Romania in urmatorii ani”, a mai spus Lupsan.

Reprezentantul Prime Transaction spune ca problema preturilor din ce in ce mai mici a afectat compania la nivelul clientilor care isi pierdeau increderea in valoarea investitiilor facute, iar unii s-au si retras de frica de pe bursa.

Pe de alta parte, lipsa de lichiditate s-a transpus in scaderea veniturilor tuturor companiilor de brokeraj si in mod evident a dus la restructurare si la regandirea activitatii, a completat brokerul.




2008 - anul scaderilor. 2009 - anul speculatiilor. Ce va fi in 2010?

2008 - anul scaderilor. 2009 - anul speculatiilor. Ce va fi in 2010?Daca anul 2008 a fost al scaderilor, 2009 al speculatiilor, Lupsan crede ca sunt sanse foarte mari ca 2010 sa fie anul unor consolidari si poate un debut al dezvoltarii propriu-zise a pietei de capital romanesti.

“Modificarea pragului la SIF-uri, listarea fondului Proprietatea, implementarea shortselling-ului, noi IPO-ori la BVB, lansarea unor produse noi specifice pietelor de capital, un context macroeconomic mult mai favorabil pot crea premisele cresterii semnificative a lichiditatii pentru BVB si probabil ca putem visa spre o lichiditate medie zilnica de peste 50 milioane euro in 2011-2012”, spera Lupsan.

Pe de alta parte, daca nici anul viitor piata nu va reusi sa treaca macar de o parte din aceste praguri sau daca va persista ideea ca statul este principalul vinovat pentru dimensiunea redusa a pietei de capital, riscam sa bifam si anul 2010 cu o lichiditate similara anului curent de doar 4-6 milioane EUR/zi si atunci probabil ca vom astepta o noua criza pentru a putea avea in cele din urma o viziune mai unitara si constructiva privind perspectivele pe termen lung ale pietei de capital romanesti, a mai spus brokerul.

Gabriel Necula se asteapta ca anul viitor lichiditatea BVB sa ramana cam la valorile din 2009.

“Nu cred ca vor exista motive pentru ca aceasta sa creasca semnificativ, deoarece depindem foarte mult de investitiile straine, care nu vor reveni prea curand in Romania”, explica el.

In opinia sa, lichiditatea isi va putea relua cresterea in momentul in care se va intrezari o perspectiva economica pozitiva pentru Romania.

“Acest lucru se poate intampla spre finalul anului 2010, pe fondul stabilizarii economiiilor dezvoltate si cautarii de randamente mai bune de catre investitorii straini”, a mai spus brokerul Prime.

In acelasi timp, Nicolae Snagoveanu se aspteapta ca 2010 sa fie un an greu, in care cel mai mult va sta in balanta capacitatea guvernantilor de a conduce programe inteligente de reforma, aceeasi misiune dificila o vor avea si cei din conducerea companiilor private.

“Daca semnalele economice vor fi mai pozitive, acestea vor fi fara indoiala transpuse in evolutia burselor, prin prisma optimismului generat”, considera el.

Regenerarea mediului economic va fi o premisa esentiala pentru cresterea lichiditatii bursei. De asemenea, ar putea urma extinderea tipurilor de produse puse la dispozitia investitorilor, intrucat acestia trebuie sa aiba la dispozitie mai multe posibilitati de a aborda tranzactionarea, dar si o mai buna capacitate de a-si proteja investitile.

“Mai mult, o atentie crescuta din partea companiilor listate fata de investitori prin programe de atragere a acestora, de prezentare a perspectivelor, de a se face mai cunoscute, precum si o transparenta mai ridicata. Per ansamblu, totul in vederea castigarii increderii investitorilor”, explica brokerul Tradeville.