4 / 5

2008 - anul scaderilor. 2009 - anul speculatiilor. Ce va fi in 2010?

Daca anul 2008 a fost al scaderilor, 2009 al speculatiilor, Lupsan crede ca sunt sanse foarte mari ca 2010 sa fie anul unor consolidari si poate un debut al dezvoltarii propriu-zise a pietei de capital romanesti.

“Modificarea pragului la SIF-uri, listarea fondului Proprietatea, implementarea shortselling-ului, noi IPO-ori la BVB, lansarea unor produse noi specifice pietelor de capital, un context macroeconomic mult mai favorabil pot crea premisele cresterii semnificative a lichiditatii pentru BVB si probabil ca putem visa spre o lichiditate medie zilnica de peste 50 milioane euro in 2011-2012”, spera Lupsan.

Pe de alta parte, daca nici anul viitor piata nu va reusi sa treaca macar de o parte din aceste praguri sau daca va persista ideea ca statul este principalul vinovat pentru dimensiunea redusa a pietei de capital, riscam sa bifam si anul 2010 cu o lichiditate similara anului curent de doar 4-6 milioane EUR/zi si atunci probabil ca vom astepta o noua criza pentru a putea avea in cele din urma o viziune mai unitara si constructiva privind perspectivele pe termen lung ale pietei de capital romanesti, a mai spus brokerul.

Gabriel Necula se asteapta ca anul viitor lichiditatea BVB sa ramana cam la valorile din 2009.

“Nu cred ca vor exista motive pentru ca aceasta sa creasca semnificativ, deoarece depindem foarte mult de investitiile straine, care nu vor reveni prea curand in Romania”, explica el.

In opinia sa, lichiditatea isi va putea relua cresterea in momentul in care se va intrezari o perspectiva economica pozitiva pentru Romania.

“Acest lucru se poate intampla spre finalul anului 2010, pe fondul stabilizarii economiiilor dezvoltate si cautarii de randamente mai bune de catre investitorii straini”, a mai spus brokerul Prime.

In acelasi timp, Nicolae Snagoveanu se aspteapta ca 2010 sa fie un an greu, in care cel mai mult va sta in balanta capacitatea guvernantilor de a conduce programe inteligente de reforma, aceeasi misiune dificila o vor avea si cei din conducerea companiilor private.

“Daca semnalele economice vor fi mai pozitive, acestea vor fi fara indoiala transpuse in evolutia burselor, prin prisma optimismului generat”, considera el.

Regenerarea mediului economic va fi o premisa esentiala pentru cresterea lichiditatii bursei. De asemenea, ar putea urma extinderea tipurilor de produse puse la dispozitia investitorilor, intrucat acestia trebuie sa aiba la dispozitie mai multe posibilitati de a aborda tranzactionarea, dar si o mai buna capacitate de a-si proteja investitile.

“Mai mult, o atentie crescuta din partea companiilor listate fata de investitori prin programe de atragere a acestora, de prezentare a perspectivelor, de a se face mai cunoscute, precum si o transparenta mai ridicata. Per ansamblu, totul in vederea castigarii increderii investitorilor”, explica brokerul Tradeville.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri