Farmache: Sper sa sustina listarea urgenta a Fondului

Farmache: Sper sa sustina listarea urgenta a FonduluiIeri, Fondul Proprietatea a anuntat ca Ionut Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc si fost ministru de finante, este noul director general al Fondului Proprietatea, potrivit deciziilor luate de consiliul de supraveghere.

De asemenea, Mircea Ursache a parasit functia de presedinte al consiliului de supraveghere, la cererea sa, in aceasta pozitiei fiind numita Gratiela Iordache, deputat PDL.

Stere Farmache (foto jos), presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a explicat ca Ionut Popescu are o experienta vasta in piata de capital, si ca fost ministru de Finante si ca sustinator activ. Si Gratiela Iordache are cunostinte in domeniu, potrivit lui Farmache, ea fiind printre primii brokeri avizati de Bursa.

“Sper ca in activitatea lor la Fondul Proprietatea sa puna in practica aceste cunostinte si sa sustina listarea cat mai urgenta a fondului. Nu pot sa spun daca vom vedea acest lucru in 2010, este important ca cei doi si intreaga echipa sa se familiarizeze cu Fondul si sa grabeasca aceasta procedura, mai ales ca structura de conducere cunoaste si intelege foarte bine nevoile si mecanismele pietei de capital”, a declarat Farmache, pentru Wall-Street.

De asemenea, din conducerea FP au mai fost revocati Mihai Darie din postul de director economic, fiind inlocuit de Cristian Busu, iar Valeria Nistor va fi director juridic in locul Laurei Constantin. Restul membrilor din consiliu au ramas in functii.

Fondul Proprietatea este administrat in sistem dualist din mai 2008, de un consiliu de supraveghere, format din 7 membri, si un directorat, format din 3 membri. Directoratul a asigurat conducerea executiva a FP.

Obiectivele strategice asumate de directorat au urmarit eficientizarea activitatii si dezvoltarea institutionala, in vederea transferarii managementului catre administratorul de fond selectat si admiterii la tranzactionare la BVB.

Adrian Simionescu: Realizarile lor vor depinde de libertatea de miscare

Adrian Simionescu: Realizarile lor vor depinde de libertatea de miscareVestea numirii celor doi sustinatori activi ai bursei in conducerea Fondului Proprietatea i-a bucurat pe actorii pietei, care spera ca listarea va fi ajutata de cunostintele celor doi. Numirea celor doi pe criterii politice este prea putin importanta intr-un moment in care bursa are nevoie de acest emitent atat de mult asteptat.

Adrian Simionescu (foto)
, managerul Vienna Investment Trust, spune ca sunt cele mai "fericite" numiri la conducerea FP, ambii intelegand foarte bine mecanismele bursei, prin prisma experientei in domeniu.

“Realizarile lor vor depinde foarte mult de ce mandate si ce libertate vor avea, dar sunt sigur ca ar putea contribui la cresterea valorii si activelor fondului, daca nu vor fi ingraditi”, a declarat Simionescu, pentru Wall-Street.

El este sigur ca amandoi vor incerca sa grabeasca listarea la Bursa a FP, mai ales ca au declarat in nenumarate randuri cat de importanta este tranzactionarea la bursa, atat pentru piata cat si pentru functionarea fondului in sine.

“Dar acest lucru depinde foarte mult de cata intelegere vor gasi la proprietarul fondului, la Ministerul Finantelor, deci la Guvern. Pe de alta parte, Ionut Popescu este consilierul primului ministru, iar Gratiela Iordache vine din Ministerul de Finante, deci colaborarea dintre institutii ar putea fi una buna”, a mai spus Simionescu.

Si Rares Nilas, managerul BT Securities, vede aceasta numire un lucru bun pentru piata si crede ca este normal ca cei doi sa urgenteze listarea FP, fiind sustinatori activi ai bursei.

“Speram sa vedem Fondul Proprietatea pe bursa in 2010, desi trebuie sa fim constienti ca aceasta decizie nu depinde in exclusivitate de Ionut Popescu si Gratiela Iordache”, a mai spus Nilas.





FP estimeaza un profit de 709 mil. lei in 2009

FP estimeaza un profit de 709 mil. lei in 2009Fondul Proprietatea estimeaza ca va incheia acest an cu afaceri de 1,29 miliarde lei, de peste doua ori mai mari decat in 2008, in timp ce profitul ar puta urca cu 52%, pana la 709,3 milioane lei, potrivit unui comunicat al institutiei.

In 2008, Fondul a inregistrat un profit net de 467,7 milioane lei, la o cifra de afaceri de 524 milioane lei.

Fondul Proprietatea arata ca profitul net a crescut constant in ultimii ani, in urma catorva tranzactii de succes, iar in 2009 estimarea de profit a ajuns sa fie de trei ori mai mare decat reezultatul net de 212 milioane lei, din bugetul de venituri si cheltuieli.

De asemenea, lichiditatile FP au crescut in patru ani de la zero la 500 milioane euro, fiind, "foarte probabil", compania romaneasca cu cele mai mari disponibilitati de "cash".

In prezent, actionarii Fondului Proprietatea asteapta numirea unui reprezentant care sa semneze contractul de administrare cu Franklin Templeton, dupa ce in ultima AGA Finantele au respins mandatarea avocatului familiei Malaxa, Mark Meyer, pentru semnarea contractului.

Familia Malaxa, care detine 8% din actiunile Fondului Proprietatea, ceruse convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care sa semneze contractul cu Franklin Templeton in numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renuntat la mandat.

Presedintele comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renuntat la inceputul lunii octombrie la imputernicirea acordata de actionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla intr-o situatie contradictorie, dupa solicitarea Guvernului de renegociere a contractului.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Pana la listare, s-a mai discutat si tranzactionarea fondului pe Romanian Over-The-Counter, desi nu este o piata reglementata, ar putea organiza si transparentiza schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) care se realizeaza in prezent doar la Depozitarul Central.