Imprumutul de instrumente financiare mai asteapta avizul CNVM

Imprumutul de instrumente financiare mai asteapta avizul CNVMPentru imprumutul de instrumente financiare, Depozitarul Central a dezvoltat un serviciu de imprumut, in care institutia are rolul de agent, si care presupune utilizarea de catre participantii la sistemul RoClear a unui contract standard ce are la baza cadrul contractual Global Master Securities Lending Agreement, utilizat in practica internationala ca referinta pentru derularea de astfel de operatiuni.

Sefa Depozitarului a afirmat ca institutia a realizat impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti modificarea reglementarilor proprii in ceea ce priveste evolutia spre structura mixta de conturi individuale si globale.

Conturile globale si short-selling-ul, anuntate in 2009, au fost amanate pana la inceputul lunii februarie a acestui an de catre CNVM, insa arbitrul pietei de capital a propus consultarilor publice ca aceste masuri sa fie aplicate din 1 iulie.

“Ne dorim, de asemenea, ca serviciul de imprumut de instrumente financiare sa fie disponibil participantilor la piata cat mai curand posibil, dupa primirea aprobarilor finale din partea autoritatii pietei”, a declarat pentru Wall-Street Adriana Tanasoiu (foto), directorul Depozitarului.

Banca Nationala a Romaniei a aprobat modificarile aduse Codului Depozitarului Central, care vizau imprumutul de instrumente financiare, ultimul pas fiind aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Primele decontari transfrontaliere de tip OTC

Primele decontari transfrontaliere de tip OTCDepozitarul a decontat anul trecut primele tranzactii realizate pe piata de tip OTC (Over-The-Counter) cu actiunile OMV, Deutsche Boerse si a inregistrat in sistemul sau certificatele Volksbank Austria pe indicii ROTX, CROX si cele cu principal garantat cu activ suport actiunile Verbund, Voestalpine, OMV si Telekom Austria.

Potrivit Adrianei Tanasoiu, institutia a hotarat sa ofere servicii de decontare a tranzactiilor de tip OTC in mod gradual, primele instrumente financiare care pot face obiectul acestora fiind in momentul de fata instrumentele financiare internationale, admise la tranzactionare pe cel putin o piata reglementata, precum si titluri de stat sau obligatiuni din Romania.

Totodata, printre planurile DC se afla si initierea unor proiecte pentru dezvoltarea de noi facilitati pentru participanti, similare cu cele oferite de cei mai dezvoltati depozitari centrali din Uniunea Europeana, cum ar fi serviciile de plata a dividendelor.

“Un alt proiect deosebit de important care ne asteptam sa devina realitate in cursul acestui an este oferirea posibilitatii de comunicare cu Depozitarul Central prin intermediul sistemului Swift, evident pentru acei participanti care doresc sa utilizeze aceasta facilitate, ceilalti avand in continuare la dispozitie sistemul actual al institutiei”, a mai afirmat Tanasoiu.

Scopul SWIFT (Societatea Internationala pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare) este de a oferi institutiilor financiare din intreaga lume, produse si servicii care permit schimbul de informatii financiare, pe o baza standardizata.

Cum a trecut DC prin primul an de criza?

Cum a trecut DC prin primul an de criza?Institutia a decontat in cursul anului trecut 1,423 milioane de tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti in valoare de 6,08 milioane lei, suma fiind cu 31% fata de 2008. De asemenea, a mai decontat 3 tranzactii transfrontaliere in valoare de 23.730 lei.

“Volumele de decontare procesate de catre Depozitar in 2009 au fost evident mai reduse decat in anul precedent, pe fondul crizei, si odata cu acestea au fost afectate si volumele activitatilor aflate in corelatie directa, cum ar fi numarul de extrase de cont solicitate de investitori”, sustine Tanasoiu.

Sefa Depozitarului ne-a explicat ca se asteapta ca rezultatele financiare pentru 2009 sa fie mai bune decat cele planificate, dar evident mai reduse decat cele din 2008. In mai, institutia anunta ca profitul net planificat este de doar 167.785 lei.