1 / 4

Imprumutul de instrumente financiare mai asteapta avizul CNVM

Pentru imprumutul de instrumente financiare, Depozitarul Central a dezvoltat un serviciu de imprumut, in care institutia are rolul de agent, si care presupune utilizarea de catre participantii la sistemul RoClear a unui contract standard ce are la baza cadrul contractual Global Master Securities Lending Agreement, utilizat in practica internationala ca referinta pentru derularea de astfel de operatiuni.

Sefa Depozitarului a afirmat ca institutia a realizat impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti modificarea reglementarilor proprii in ceea ce priveste evolutia spre structura mixta de conturi individuale si globale.

Conturile globale si short-selling-ul, anuntate in 2009, au fost amanate pana la inceputul lunii februarie a acestui an de catre CNVM, insa arbitrul pietei de capital a propus consultarilor publice ca aceste masuri sa fie aplicate din 1 iulie.

“Ne dorim, de asemenea, ca serviciul de imprumut de instrumente financiare sa fie disponibil participantilor la piata cat mai curand posibil, dupa primirea aprobarilor finale din partea autoritatii pietei”, a declarat pentru Wall-Street Adriana Tanasoiu (foto), directorul Depozitarului.

Banca Nationala a Romaniei a aprobat modificarile aduse Codului Depozitarului Central, care vizau imprumutul de instrumente financiare, ultimul pas fiind aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri