Listarea FP ar creste capitalizarea Bursei cu 13%

Listarea FP ar creste capitalizarea Bursei cu 13%Fiecare companie din portofoliu a fost evaluata prin raportare la medii de multipli P/E, P/B si P/S calculate pe baza companiilor din acelasi sector de activitate si listate pe piete din Europa de Est. Companiile nelistate au suferit ajustari suplimentare, in functie de detinere.

Astfel, pentru detineri cuprinse intre 20% si 100%, coeficientul de ajustare a fost de 1,0; pentru detineri cuprinse intre 5% si 20%, coeficientul de ajustare a fost de 0,9; pentru detineri mai mici de 5%, coeficientul de ajustare a fost de 0,8.

Cele mai mari detineri, si anume cele in cadrul Petrom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica au fost evaluate separat. 91% din portofoliul FP reprezinta companiii din sectoarele utilitati, petrol si gaze. Primele 4 companii dupa valoarea detinerii reprezinta 58% din valoarea portofoliului de actiuni al FP.

“Fondul prezinta un mare interes pentru investitorii locali si nerezidenti datorita anvergurii, structurii de activ, desemnarii unui administrator nou si perspectivei listarii la bursa de valori. Potentialul fundamental de crestere al actiunilor FP este semnificativ, insa acesta depinde de listarea fondului la bursa. Discountul semnificativ la care sunt vandute in acest moment actiunile FP arata in mare parte riscul ridicat perceput de investitorii in aceste actiuni datorita netranzactionarii acestora pe o piata reglementata”, explica Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest si autorul raportului FP.

Potrivit evaluarilor firmei de brokeraj, listarea la bursa a FP ar creste capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu 13%. Daca am exlude din calcule Erste Bank, atunci listarea ar spori capitalizarea BVB cu 26%.

“In aceste conditii, odata cu listarea, pretul de tranzactionare ar trebui sa convearga catre valoarea reala pe baza de fundamente a unei actiuni FP. Acest lucru nu se intampla, de exemplu, in cazul celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF - fonduri inchise listate la Bursa de Valori Bucuresti), concluzie desprinsa din faptul ca pretul de tranzactionare a prezentat de-a lungul timpului un discount semnificativ fata de valoarea reala pe baza de fundamente.

Administratorul desemnat al fondului este in acest moment Franklin Templeton, insa semnarea contractului cu acesta a fost amanata anul trecut pana dupa numirea unui nou guvern, iar compania a prelungit oferta finala de administrare pana in iunie 2010.

“Semnarea contractului ar aduce insa o intarziere de aproximativ un an pana la listarea FP (datorita procedurilor ce ar trebui demarate in vederea listarii), ceea ce ar face ca 2011 sa fie un an in care ne putem astepta la listarea fondului la bursa. Incertitudinea privind listarea justifica diferenta mare intre valoarea reala pe baza de fundamente a unei actiuni FP si pretul la care sunt realizate in acest moment tranzactii prin cesiune, si face investitia in FP una pe termen lung, de peste 3 ani”, se mai arata in raportul de analiza.



Structura activelor Fondului Proprietatea

Structura activelor Fondului ProprietateaConform evaluarilor Intercapital Invest, participatiile in companiile de utilitati reprezinta 46,91% din portofoliul FP, iar cele in companiile de petrol si gaze - 44,22%.

In 2009, Fondul Proprietatea a vandut cateva participatii importante. Cea mai recenta tranzactie este cea de vanzare a detinerii de 17,36% in cadrul Centrofarm, pentru care FP a incasat o suma de 6,83 milioane lei, castigul brut aferent acestei tranzactii fiind de 4,08 mil lei. Tranzactia a avut loc la multipli peste media din industrie (la 1,2 P/B).

Cele mai mari tranzactii au fost cele de vanzare a participatiilor detinute in cadrul CEZ Vanzare (detinere de 30% din actiuni) si CEZ Distributie (detinere de 30% din actiuni) pentru care FP a incasat o suma de 229,5 mil. EURO. Acestea au fost cu 2,3 ori mai mari fata de sumele la care acestea erau inregistrate in contabilitatea fondului. In luna octombrie FP a vandut si CEZ Servicii (detinere de 12% din actiuni) pentru suma de 1,6 milioane euro, suma de aproape 8 ori mai mare fata de investitia initiala, mai arata analistii Intercapital.

“Daca pentru anul 2008, acordarea de dividende era conditionata de aprobarea reducerii capitalului social ca urmare a scaderii valorii portofoliului generata de deprecierea puternica a titlurilor listate, anul 2009 (ce a fost unul pozitiv la bursa) poate sa aduca vesti bune actionarilor FP prin acordarea de dividende, acestea putand fi generoase daca avem in vedere profitul bun obtinut in primele trei trimestre ale anului 2009”.

La un profit de 467,7 mil. lei obtinut in 2008, rata de distributie propusa pentru a fi acordata ca dividende a fost de 65%. La profitul obtinut pana in septembrie 2009 si la 65% rata de distributie in dividende, dividendul brut pe actiune ar urma sa fie de 0,045 lei/actiune, ceea ce ar corespunde unui randament din dividende de cca. 18%.

Sursa grafic: Intercapital Invest


Controversatul proiect ROTC

Controversatul proiect ROTCAsociatia Brokerilor din Romania este in acest moment in curs de a finaliza o platforma de tranzactionare electronica OTC – Romanian Over the Counter (ROTC). Aceasta se va putea folosi pentru tranzactionarea companiilor care au contract de registru cu Depozitarul Central si nu sunt listate, asa cum este si Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea, fata in fata cu “reactiunea” privind tranzactionarea pe ROTC

In cazul in care ar fi demarate, tranzactiile s-ar realiza prin negociere directa a termenilor acestora, acest proces putand fi initiat pe baza cotatiilor informative introduse de participantii pe aceasta platforma (intermediari la bursa), in numele clientilor.

“Proiectul ROTC este unul ambitios, intens controversat si ar putea da sansa formarii unui pret de piata transparent al actiunilor FP inainte de listare. Acest sistem de tranzactionare ar facilita transferul de actiuni, ar avea ca efect cresterea usoara a numarului de tranzactii, dar nu va reprezenta un substitut pentru listarea la bursa a FP”, se mai arata in raportul Intercapital.

Listarea efectiva a fondului la bursa ar atrage in actionariat o gama mai larga de actionari si ar introduce Romania in topul pietelor emergente, dupa valoarea estimata FP urmand a fi o companie importanta listata pe o piata emergenta, explica Andreea Gheorghe.

Insa, posibilitatea tranzactionarii FP pe platforma electronica ROTC nu ar elimina din barierele ce impiedica prin statut sau aversiune fata de risc anumite fonduri sau persoane fizice sa cumpere actiuni nelistate FP.

“La fel ca si listarea la bursa, tranzactionarea pe platforma ROTC ramane incerta din punct de vedere al termenului de implementare. Semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton Investments si listarea la bursa a fondului ar reprezenta un eveniment foarte important, atat pentru actionarii actuali ai fondului, cat si pentru imaginea si atractivitatea pietei de capital romanesti”.

Odata cu listarea, este de asteptat ca pretul de tranzactionare al FP sa atinga valori mai apropiate de valoarea activului net pe actiune, se mai scrie in raport.

Listarea fondului ar putea duce si la urgentarea listarii altor participatii importante din portofoliul FP. Franklin Templeton, in calitate de administrator desemnat, a declarat ca va lista fondul la bursa de valori in termen de maxim un an de la semnarea contractului de administrare.

Evolutia structurii actionariatului Fondului Proprietatea



Sursa grafic: Intercapital Invest