1 / 4

Bursa, prizoniera clasei politice

Presedinte si director general la firma de brokeraj Confident Invest din anul 2004, dupa 7 ani de meserie la Active International, brokerul Nicolae Ghergus intentioneaza sa candideze la Consiliul Bursei.

Principala sa problema legata de bursa romaneasca este tocmai dimensiunea pietei, care deriva din ratingul negativ si, implicit, lipsa investitorilor straini.

“Suntem prizonierii clasei politice, bursa este intr-o astfel de situatie din aceasta cauza”, a declarat Nicolae Ghergus, intr-un interviu acordat Wall-Street.

De-a lungul timpului, multi brokeri au afirmat ca lipsa instrumentelor financiare si a emitentilor tin investitorii straini departe de Bursa locala. Ghergus nu imbratiseaza aceasta ipoteza, mai ales ca anii 2007-2008 au aratat ca un rating bun al tarii ii aduce si pe straini la Bursa.

“Chiar daca in primul trimestru din 2010 vom avea conturi agregate, short-selling sau alte instrumente, acest lucru nu va aduce investitorii straini la BVB”, crede el.

Economistul britanic John Maynard Keynes spunea in teoriile sale ca, pe timp de criza, cea mai buna atitudine este sa astepti sa treaca. Seful Confident se numara printre cei care contesta teorie cunoscutului economist, mizand mai mult pe ideea ca activitatea trebuie continuata chiar si in vremuri tulburi.

“Este adevarat, principalele masuri se asteapta din partea guvernului, iar noi suntem prizonierii lor. Pana nu se va crea cadrul reluarii fluxului de investitii, putem noi sa introducem proceduri de 10 ori mai sofisticate decat pe Wall Street si investitorii straini tot nu se vor intoarce”, crede Nicolae Ghergus.

In ce priveste rolul Asociatiei Brokerilor, el este de parere ca ar trebui sa devina mai relevant. Insa, din cauza neobisnuintelor din piata romaneasca, Asociatia si Bursa au mers intotdeauna in aceeasi directie si au fost in stransa colaborare.

“Am atras atentia asupra acestui lucru de mai multe ori: va veni o vreme cand interesele vor fi chiar si divergente, cand Bursa se va deschide si va fi preluata de unul sau mai multi actionari. In perceptia noastra, ele merg in paralel sau chiar in aceeasi directie si asupra bursei exista o perceptie de legalitate mai puternica, are mai multa forta functionala, in primul rand in fata CNVM”, explica Ghergus.

Mai mult, in ultimii ani, Asociatia a lucrat strict punctual pe zone pe care Bursa nu le putea acoperi, dar rolul principal in dezvoltare inca il are bursa, desi ar trebui sa fie al brokerilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri