Scenarii posibile: Acumularea, cele mai mari sanse in 2010

Scenarii posibile: Acumularea, cele mai mari sanse in 2010Specialistii Intercapital Invest sustin, intr-un raport de analiza, ca probabilitatea perioadei de acumulare este de 50% in 2010.

“Cresterile accelerate ale burselor din ultimul an nu sunt sustinute pe deplin de ratele de crestere la nivelul economiilor reale, chiar daca programele de relansare economica initiate de principalele puteri economice ale lumii au avut rezultate pozitive. Dinamica de crestere a burselor este diferita de dinamica economica (desi directia ramane aceeasi), iar recuperarea decalajului dintre evolutiile celor doua este posibila printr-o perioada de acumulare pe pietele de capital. In aceste conditii, mentinem probabilitatea de 50% pentru acest scenariu”, se arata in raport.

In ce priveste cresterile generalizate, probabilitatea scenariului este de 40% la inceputul anului, dupa cresterea graduala pe masura ce evolutia favorabila a burselor a fost confirmata in ultimele trimestre.

Probabilitatea actuala a acestui scenariu, de 40%, reprezinta o crestere importanta fata de 25% in raportul de la sfarsitul lui septembrie si 10% la sfarsitul lui iunie 2009.

“Cu toate cresterile din ultima perioada, indicele BET inregistreaza in prezent valori comparabile cu cele de la jumatatea anului 2005. Prin urmare, cresteri importante ale actiunilor listate la BVB sunt in continuare posibile”, explica analistii Intercapital.

In acelasi timp, probabilitatea scenariului de reluare a scaderilor a fost redusa progresiv, de la 40%, la finalul primului trimestru din 2009, la 35%, in iunie, si 25%, in septembrie 2009.

“Dupa o crestere a indicelui BET de 170% in ultimele 10 luni, atingerea unor noi minime, situate sub cele din februarie 2009, pare o perspectiva indepartata. Totusi, surprizele neplacute sunt intotdeauna posibile, astfel acest scenariu primeste o pondere de 10%”.


Strategii generale de investitie

Strategii generale de investitieScenariile prezentate de Intercapital sunt gandite separat, in functie de profilul fiecarui investitor: exista strategii diferite pentru investitorii pe termen scurt, investitorii pe termen mediu si investitorii pe termen lung.

“Recomandarile din raportul precedent, de pastrare a 30-50% din bani in actiuni, s-au dovedit inspirate. Acum majoram usor procentele de detinere, pe masura imbunatatirii perspectivelor, insa nu renuntam complet la prudenta”, se explica in raport.

Astfel, pe termen scurt, strategia recomandata vizeaza speculatii prudente, pe o durata de la 2-3 zile la 2-3 luni, si cu un portofoliu structurat cu actiuni (maxim 40%) si instrumente cu venit fix (60%).

“In perioada de crestere sustinuta a burselor, speculatiile pe termen scurt cedeaza locul detinerilor pe termene mai lungi din punct de vedere al performantelor. Insa cresterea volatilitatii in 2010 poate aduce oportunitati sporite si pentru speculatori. Pentru investitorii pe termene scurte recomandam speculatii cu 30-40% din fondurile totale disponibile, in usoara crestere fata de 20-30% in raportul precedent. Tintele recomandate sunt actiunile volatile, atat de pe piata reglementata, cat si de pe Rasdaq (SIF, BIO, DAFR, ARAX, BRK, ELMA)”, se arata in raport.

Pe termen mediu, strategia recomandata este de acumulare, pe un orizont de timp de 3-12 luni, 70% din investitii in actiuni si maxim 30% in fixed-income.

“Asteptata relansare economica a Romaniei in 2010, corelata cu o ramanere in urma a pietei locale de capital fata de bursele dezvoltate pot avea ca rezultat o perspectiva pe termen mediu pentru BVB mult imbunatatita fata de perioadele anterioare. Luand in considerare o continuare a trendului ascendent pe termen mediu, o expunere mare pe actiuni poate fi oportuna, preturile actiunilor intr-un orizont de timp de 3-12 luni putand oferi randamente importante. Majoram ponderea actiunilor pentru investitorii pe termen mediu de la 30-40% la 60-70%”, explica specialistii Intercapital.

Pe termen lung, strategia recomandata este de acumulare, pe o durata de 1-5 ani si cu proportii aproximativ egale de actiuni si bonduri in portofoliu.

“Si pentru investitorii pe termen lung majoram alocarea in actiuni de la 30-50% la 50-60% din totalul fondurilor disponibile. O acumulare treptata pe o perioada mai lunga de timp, care sa confirme intrarile anterioare, este cea mai potrivita pentru perioade de incertitudine la bursa. Pentru investitorii pe termen lung prudenta este extrem de importanta (asa cum s-a vazut in anul 2008). Acestia vor stabili si respecta o pierdere maxima acceptata prin folosirea ordinelor de tip stop-loss”, se mai arata in raportul de analiza.